LOLLAND-FALSTER: Hvad er en julemiddag uden andesteg? Sådan er der nok mange, der har det. Men faktisk kan juleanden være svær at skaffe i år.
Frankrig, som er en af Europas helt store eksportører af ænder, har nemlig i løbet af året været ramt af flere udbrud af fugleinfluenza. På et år er mindst 16 millioner ænder slået ihjel på grund af fugleinfluenza.
Det giver markant færre ænder på markedet denne jul.
- Vi har kun fået 30 procent hjem i forhold til et normalår, og så er prisen også steget voldsomt. Man skal være ude i god tid i år, hvis man vil være sikker på at få fat på en and. Jeg regner med, at vi får udsolgt, siger Kim Rubæk, købmand i Meny på havnen i Nykøbing.
Kan supermarkederne ikke skaffe årets juleand, er der dog et alternativ i gårdbutikkerne.
Flere nye kunder i år
Dalbakkegaard i Vester Ulslev har igennem en årrække solgt økologiske frilandsænder fra egen webside og Facebook-side.
- Vi kan godt mærke, at der er kommet bestillinger fra flere forskellige kunder i år. Rygterne om, at juleænder er svære at skaffe, er gået rundt, og bestillingerne kommer længere vejs fra også. I og med, at vi har været i gang i mange år, er folk også bekendt med vores produkter og kvaliteten, og det rygtes jo også, siger Dorthe Barholt Hansen, der driver Dalbakkegaard sammen med sin mand Bryan Hansen.
Dalbakkegaard, som også producerer økologiske frilandskyllinger og friske landæg, har øget antallet af ænder i år.
- Vi har solgt flere ænder i år, og vi har også produceret flere ænder, end vi plejer. På grund af efterspørgslen sidste år, hvor vi allerede havde udsolgt i november, har vi øget produktionen fra 1.500 til cirka 2.000 ænder for at være på forkant, fortæller Dorthe Barholt Hansen.
Derfor er der stadig en god mængde tilbage af de store økologiske frilandsænder på mellem 2,8 og fire kilo.
- Så hvis der er nogen, der er i panik, kan de stadig nå at bestille en juleand hos os, siger Dorthe Barholt Hansen.
Dorthe Barholt Hansen, DalbakkegaardHvis der er nogen, der er i panik, kan de stadig nå at bestille en juleand hos os.
Lidt dyrere i år
Ænderne blev slagtet op til mortensaften, hvor der også var et fint salg af ferske ænder. Juleænderne er derfor på frost.
Også på Dalbakkegaard har de måttet hæve prisen for årets juleand.
- Vi har måttet hæve priserne, fordi det er dyrere at få ænderne produceret. Foderpriserne er steget, og slagteomkostningerne er steget, siger Dorthe Barholt Hansen.
Dalbakkegaard har i år ikke kunnet få ællinger fra Frankrig, så de er i stedet hentet i Polen.
- Der, hvor de plejer at klække de små ællinger i Frankrig, har de været ramt af nedlukninger på grund af fugleinfluenza, så de kommer fra Polen. Men det er stadigvæk en dansk landand i og med, at de er produceret her hos os, fortæller Dorthe Barholt Hansen.
Nye restriktioner
Frygten for fugleinfluenza er i høj grad også til stede i Danmark, hvor Fødevarestyrelsen så sent som 23. november indførte krav om overdækning af fjerkræ, da trusselsniveauet for smitte med fugleinfluenza fra vilde fugle til fjerkræ er hævet til højt.
Blandt andet er der påvist fugleinfluenza i vilde fasaner på Fyn og Sjælland, 9. november i en kalkunbesætning på 33.600 kalkuner ved Lundby i Slagelse Kommune og 28. oktober i et hobbyhold med 70 høns ved Tandslet i Sønderborg Kommune.