Annonce
Lolland

- Det har været det hele værd

Leif Utermöhl havde helliget sig jobbet som byrådsmedlem og udvalgsformand. Men han blev ikke genvalgt, så nu bruges tiden i privaten på Strandgaard på at skrive ansøgninger. Foto: Anders Knudsen

- Det har været sjovt at være med til at sætte sine fodaftryk og hjælpe med projekter i kommunen, der kommer til at vise sig i de kommende år, siger afgået byrådsmedlem.

SANDBY I fire år har Leif Utermöhl (S) været med til at træffe de store beslutninger i Lolland byråd. Ved årsskiftet var det dog slut. Utermöhl opnåede ikke genvalg til valget i november og kan nu se tilbage på fire vilde år i magtens centrum.

Leif Utermöhl fik først sæde som næstformand i fritids- og kulturudvalget.

- Det var næsten hjemmebane for mig. Tine (Vinther Clausen, red.) og jeg var et godt makkerpar. Hvad den ene ikke vidste så meget om, var den anden stærk i, siger Leif Utermöhl, der havde stor foreningserfaring med sig ind i udvalget.

Men da Gert Mortensen (S) blev syg og siden døde, måtte Utermöhl forlade drømmeudvalget og påtage sig formandsposten i det tunge klima-, miljø- og teknikudvalg.

- Da kom den stejle læringskurve. Der var op til 2-3.000 siders dagsordener og 500 på en nem dag. Og man forventedes at kunne det, fortæller Leif Utermöhl, der fik god hjælp af den sygemeldte Gert Mortensen, inden han døde.

Leif Utermöhl kom til at stå i spidsen for teknisk udvalg i den travleste periode nogensinde. Han prioriterede sit udvalgsarbejde på fuld tid.

- Du kan lige så godt sætte dig ind i det hele, for det er dig som formand, der får skideballerne. Det er ikke populært at være ham, der står i front for de beslutninger, der må tages, som borgerne ikke er enige i, siger Leif Utermöhl og nævner rækken af møgsager:

- Bogø-møllerne, Axeltorv-processen, varmesagen i Maribo, biogas i Abed, sydkajen i Nakskov, hotellet i Rødbyhavn, sommerhusene i Kramnitze, Granfeldts Gård i Maribo og højhussagen ... De har bare stået i kø. Der har ikke lige været den der "yaaay"-oplevelse, siger han.

- Det har kostet mig stemmer. Ingen tvivl om det.

Men selvom valget ikke endte, som Leif havde håbet, og selvom perioden bød på mange møgsager, så mindes han sin byrådstid med varme.

- Det var det hele værd! Jeg har lært rigtig meget og fået en masse nye kompetencer. Før anede jeg ikke, hvad et §3-vandhul og et planklagenævn var.

- Nu ved jeg, at det betyder, at en sag tager lang tid at komme igennem, griner den erfarne socialdemokrat, der har følgende råd til de nyvalgte:

- Sæt tid af til det, og husk at sætte ind på familiekontoen. Ryk nogle weekender ud, som I bruger på familien, siger Leif Utermöhl, der gennem mange år har haft familiepleje sammen med hustruen.

Til Leif Utermöhls første vielse sprang han ud på dybt vand, da influencer-parret Denis og Anton fra Hviderusland blev gift ved Maribosøerne. Foto: Anders Knudsen

Tid til vielser

Noget, Leif Utermöhl også har sat tid af til de sidste fire år, er vielser. Som kommunens mest aktive giftefoged har han hjulpet øens bryllupserhverv godt på vej.

- Jeg har en vis rutine i det nu. Jeg er ikke nervøs længere. Det var jeg første gang med de to unge fra Hviderusland. Men det har været hyggeligt og sjovt, og jeg har mødt mange spændende mennesker fra rigtig mange lande.

De mange ægteskabsløfter har af og til kaldt en tåre frem i øjenkrogen.

- Jeg viede et tysk par i Peter Hansens have. De mødte hinanden for 40 år siden. Men hun var siden blevet gift og havde fået børn. Men så dør hendes mand, og så mødte de hinanden igen tilfældigt, og så sagde det bare "kling!", fortæller han.

Det mærkeligste bryllup var et elver-bryllup ved spejderhytten i Søllested.

- Gommen var Gandalf, der var elverprinsesser og en lille ringbærer med spidse ører. Jeg fik også en kappe ... men jeg skulle da heldigvis ikke have ører på. Det var en flok irere, og de er jo festlige, griner Leif, der også har en stående invitation fra et brudepar om at komme til Dublin og blive tatoveret.

Han vil savne vielserne, indrømmer han.

- Men det kan være, det bliver løst. De har jo det problem, at der ikke er nogen i det nye byråd, der har tiden til det, smiler den tidligere pædagogiske konsulent, der nu bruger tiden på at skrive jobansøgninger.

Som førstesuppleant kan byrådet dog vente, før han ved af det. Og hvis ikke er der jo altid muligheden for at genopstille.

- Men så langt er jeg slet ikke kommet endnu.

Den mærkeligste vielse, Leif Utermöhl har forrettet, var et elverbryllup, hvor bruden havde påsatte ører, gommen var en troldmand og brudesvenden var ringbæreren. Foto: Anders Knudsen
. Foto: Anders Knudsen
. Foto: Anders Knudsen
. Foto: Anders Knudsen
. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Annonce
Lolland

TO SOGNE LÆGGES SAMMEN EFTER PRÆSTESTRID

Annonce
Kultur

STJERNE-DIRIGENT OG BIGBAND INDTAGER BY

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

TO BOLIGBLOKKE SKAL RIVES NED

Rejsegilde

NY STADIONHAL BLIVER DYRERE END VENTET

Gaslækager

ENERGISTYRELSEN: OVER HALVDELEN AF GASSEN ER UDE AF RØRLEDNINGER

Energikrise

FJERNVARMEKUNDER KAN ÅNDE LETTET OP

Gaslækager

RUSLAND VIL HAVE SAG OM GASLÆKAGER TAGET OP I FN'S SIKKERHEDSRÅD

Energikrise

JULESTJERNERNE LYSER KUN I FÅ TIMER

Gaslækager

MYNDIGHEDER INDKALDER TIL BRIEFING OM GASLÆKAGER ONSDAG - FØLG LIVEBLOG

Lolland

SNART KAN DU KOMME I INFRARØD SAUNA

Royalt

PRINS JOACHIMS BØRN MISTER PRINSESSE- OG PRINSETITLER

112

UNG BUTIKSTYV STAK AF, FØR POLITIET NÅEDE FREM

112

FORMODET FALSK BANKMAND ANHOLDT

Lolland

TRYKKET STEMNING: LILLE PLEJEHJEM TRUET AF LUKNING

Indland

SOL OG VIND SKAL HJÆLPES PÅ VEJ MED MIDLERTIDIGE ELMASTER

Annonce
Håndbold

NFH FORLÆNGER MED CHEFTRÆNEREN

112

STOPPET MED 1.700 KILO I OVERLÆS AF GRØNTSAGER

Guldborgsund

LOKAL MINKAVLER VIL IKKE HAVE DYR I BURENE IGEN

Lolland

SKEPTISK BYRÅD GODKENDTE PARTNERSKABSAFTALE

Guldborgsund

ÆLDRE SAGEN SØGER FLERE SKOLEVENNER

Erhverv

DANSKE NETBUTIKKER MANGLER MÆRKNING AF FARLIGE VARER

112

MAND FUNDET DØD I HAVNEBASSIN

Gasledning til LF

SELSKAB KLAPPER I OM GASLEDNINGEN

Annonce
Annonce