Annonce
Lolland

- Det har været det hele værd

Leif Utermöhl havde helliget sig jobbet som byrådsmedlem og udvalgsformand. Men han blev ikke genvalgt, så nu bruges tiden i privaten på Strandgaard på at skrive ansøgninger. Foto: Anders Knudsen

- Det har været sjovt at være med til at sætte sine fodaftryk og hjælpe med projekter i kommunen, der kommer til at vise sig i de kommende år, siger afgået byrådsmedlem.

SANDBY I fire år har Leif Utermöhl (S) været med til at træffe de store beslutninger i Lolland byråd. Ved årsskiftet var det dog slut. Utermöhl opnåede ikke genvalg til valget i november og kan nu se tilbage på fire vilde år i magtens centrum.

Leif Utermöhl fik først sæde som næstformand i fritids- og kulturudvalget.

- Det var næsten hjemmebane for mig. Tine (Vinther Clausen, red.) og jeg var et godt makkerpar. Hvad den ene ikke vidste så meget om, var den anden stærk i, siger Leif Utermöhl, der havde stor foreningserfaring med sig ind i udvalget.

Men da Gert Mortensen (S) blev syg og siden døde, måtte Utermöhl forlade drømmeudvalget og påtage sig formandsposten i det tunge klima-, miljø- og teknikudvalg.

- Da kom den stejle læringskurve. Der var op til 2-3.000 siders dagsordener og 500 på en nem dag. Og man forventedes at kunne det, fortæller Leif Utermöhl, der fik god hjælp af den sygemeldte Gert Mortensen, inden han døde.

Leif Utermöhl kom til at stå i spidsen for teknisk udvalg i den travleste periode nogensinde. Han prioriterede sit udvalgsarbejde på fuld tid.

- Du kan lige så godt sætte dig ind i det hele, for det er dig som formand, der får skideballerne. Det er ikke populært at være ham, der står i front for de beslutninger, der må tages, som borgerne ikke er enige i, siger Leif Utermöhl og nævner rækken af møgsager:

- Bogø-møllerne, Axeltorv-processen, varmesagen i Maribo, biogas i Abed, sydkajen i Nakskov, hotellet i Rødbyhavn, sommerhusene i Kramnitze, Granfeldts Gård i Maribo og højhussagen ... De har bare stået i kø. Der har ikke lige været den der "yaaay"-oplevelse, siger han.

- Det har kostet mig stemmer. Ingen tvivl om det.

Men selvom valget ikke endte, som Leif havde håbet, og selvom perioden bød på mange møgsager, så mindes han sin byrådstid med varme.

- Det var det hele værd! Jeg har lært rigtig meget og fået en masse nye kompetencer. Før anede jeg ikke, hvad et §3-vandhul og et planklagenævn var.

- Nu ved jeg, at det betyder, at en sag tager lang tid at komme igennem, griner den erfarne socialdemokrat, der har følgende råd til de nyvalgte:

- Sæt tid af til det, og husk at sætte ind på familiekontoen. Ryk nogle weekender ud, som I bruger på familien, siger Leif Utermöhl, der gennem mange år har haft familiepleje sammen med hustruen.

Til Leif Utermöhls første vielse sprang han ud på dybt vand, da influencer-parret Denis og Anton fra Hviderusland blev gift ved Maribosøerne. Foto: Anders Knudsen

Tid til vielser

Noget, Leif Utermöhl også har sat tid af til de sidste fire år, er vielser. Som kommunens mest aktive giftefoged har han hjulpet øens bryllupserhverv godt på vej.

- Jeg har en vis rutine i det nu. Jeg er ikke nervøs længere. Det var jeg første gang med de to unge fra Hviderusland. Men det har været hyggeligt og sjovt, og jeg har mødt mange spændende mennesker fra rigtig mange lande.

De mange ægteskabsløfter har af og til kaldt en tåre frem i øjenkrogen.

- Jeg viede et tysk par i Peter Hansens have. De mødte hinanden for 40 år siden. Men hun var siden blevet gift og havde fået børn. Men så dør hendes mand, og så mødte de hinanden igen tilfældigt, og så sagde det bare "kling!", fortæller han.

Det mærkeligste bryllup var et elver-bryllup ved spejderhytten i Søllested.

- Gommen var Gandalf, der var elverprinsesser og en lille ringbærer med spidse ører. Jeg fik også en kappe ... men jeg skulle da heldigvis ikke have ører på. Det var en flok irere, og de er jo festlige, griner Leif, der også har en stående invitation fra et brudepar om at komme til Dublin og blive tatoveret.

Han vil savne vielserne, indrømmer han.

- Men det kan være, det bliver løst. De har jo det problem, at der ikke er nogen i det nye byråd, der har tiden til det, smiler den tidligere pædagogiske konsulent, der nu bruger tiden på at skrive jobansøgninger.

Som førstesuppleant kan byrådet dog vente, før han ved af det. Og hvis ikke er der jo altid muligheden for at genopstille.

- Men så langt er jeg slet ikke kommet endnu.

Den mærkeligste vielse, Leif Utermöhl har forrettet, var et elverbryllup, hvor bruden havde påsatte ører, gommen var en troldmand og brudesvenden var ringbæreren. Foto: Anders Knudsen
. Foto: Anders Knudsen
. Foto: Anders Knudsen
. Foto: Anders Knudsen
. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Annonce
112

INDBRUD HOS AFTENSKOLE: COMPUTERE OG PENGEKASSE STJÅLET

Annonce
Femern

KÆMPESTEN PÅ OMKRING 60 TONS FUNDET VED UDGRAVNINGEN TIL FEMERNTUNNEL

Annonce
Forsiden netop nu
112

FULD SEJLER ANHOLDT - SEJLEDE IND FORAN ANDRE

Lokal nyt

REFA MSK PÅ ANKLAGEBÆNKEN

112

HUND DØD EFTER OVERFALD

Nordlys

DET SMUKKESTE NORDLYS OVER SYDHAVSØERNE

Lolland

KOSTER 4,2 MILLIONER KRONER AT FLYTTE TO FORENINGER

Vejr

ENDELIG EN GOD OMGANG REGN

Guldborgsund

- DET HAR FAKTISK VÆRET OVERVÆLDENDE

Guldborgsund

BYLAUG FIK OPBAKNING TIL AT RÆKKE UD TIL GRØNNE INVESTORER

Guldborgsund

PIPHANSENS DYR SKAL HAVE NYE HJEM

Guldborgsund

LUKNING AF GÅGADE UDFORDRER TAXIER MED GANGBESVÆREDE KUNDER

112

BUSPASSAGER MED ULOVLIG KNIV

sport

EFTER VERBAL KRIG: MARK O. MADSEN HAR FÅET MODSTANDER OG DATO

Lolland

MARIBO DUFTER AF MIDDELHAVET: - DET GIVER LIGE BYEN ET PIFT

Annonce
Politik

FORETRÆKKER VALG INDEN NYT FOLKETINGSÅR

Erhverv

LOLLANDS BANK FORNUFTIGT GENNEM FØRSTE HALVÅR

Lolland

KOMMUNE IMPORTERER ARBEJDSKRAFT TIL ÆLDREPLEJEN

Politik

INGEN KANDIDATER SYD FOR NÆSTVED

Sport

UBESEJRET BOKSER OG DEBUTANT MELDES KLAR

Lolland

BEBOERE DROPPER KAMPEN FOR AT FÅ PRÆST TILBAGE

112

STJÅLET BIL STANDSET - TRE SIGTET FOR TYVERI

Guldborgsund

DEBAT OM 48 METER HØJ MAST: - FOR MEGET FOKUS PÅ DET NEGATIVE

Annonce
Annonce