Annonce
Vinterkrigen

- Det nytår var faktisk uhyggeligt

Benny Schwartz Larsen og Anne-Marie Larsen i Bygaden i Dannemare, hvor billedet, de holder i hænderne, er taget under Vinterkrigen for 40 år siden. Foto: Jan Knudsen

Den fire døgn lange snestorm, der fandt sted over Lolland-Falster omkring nytåret 1978/79, står her 40 år efter stadig friskt i erindringen hos mange på Lolland-Falster. Den huskes som Vinterkrigen.

DANNEMARE 28. december er det præcis 40 år siden, at den værste og mest ekstreme snestorm i mands minde ramte Lolland-Falster.

Den rasede uafbrudt i fire døgn og er siden blevet kaldt for Vinterkrigen, fordi huse blev begravet i op mod fem meter sne, al offentlig trafik gik i stå, og flere landsbyer blev isoleret fuldstændig fra omverdenen. I dagene omkring årsskiftet var det direkte livsfarligt at bevæge sig udendøre.

For mange, der oplevede Vinterkrigen, står dagene omkring nytåret 1978/79 i dag fortsat friskt i erindringen.

Det gælder også for 79-årige Benny Schwartz Larsen, tidligere borgmester i Rudbjerg Kommune, og hans 76-årige hustru, Anne-Marie Larsen.

De bor i dag, som de gjorde for 40 år siden, i Klokkevangen i Dannemare.

- Jeg var på det tidspunkt skolelærer på Dannelunde Skole. Den 28. december var vi seks-otte kollegaer samlet på skolen til møde, da vi så, at det begyndte at sne kraftigere og kraftigere. Flere, der boede længere væk, begyndte at bryde op for at være sikker på at kunne komme hjem, husker Benny Schwartz Larsen om dagen, hvor Vinterkrigen begyndte.

- Jeg havde på det tidspunkt slet ikke forestillet mig, hvad det senere skulle udvikle sig til. Det var jo meget hyggeligt med lidt sne i begyndelsen, fortæller han.

Bygaden i Dannemare under Vinterkrigen for 40 år siden. Til venstre er det Benny Schwartz Larsen og den dengang 13-årige datter Anette Schwartz. Billedet er taget samme sted som billedet ovenfor. Foto: Privat

Dannemare isoleret

Sneen fortsatte dog med at vælte ned samtidig med en kraftig blæst. Det skabte op mod fem meter store snedriver og lukkede veje.

- Vi blev i Dannemare isoleret fuldstændig fra omverdenen. Folk fra byen begav sig ud over markerne til Græshave, Arninge og Gloslunde med slæder fyldt med dagligvarer fra Brugsen i Dannemare. Digegården husede også sommerhusgæster, som hverken kunne komme frem eller tilbage, husker Benny Schwartz Larsen og Anne-Marie Larsen.

- Der var endda rationering på mælk hos Brugsen. Det var kun familier med små børn, der kunne få lov til at købe mælk, så vi kunne ikke få mælk, fortæller Anne-Marie Larsen.

Anne-Marie Larsen og Benny Schwartz Larsen i indkørslen ved det hus, hvor de fejrede nytåret 1978/79. Den nytårsnat kunne parret med deres to døtre på henholdsvis 11 år og 13 år ikke se en hånd for sig på grund af den voldsomme snestorm. Det tog familien en halv time at kæmpe sig hjem til deres hus gennem snemængderne, der gik til hofterne. Parrets hus kan skimtes bag det gule hus i forgrunden. Foto: Jan Knudsen
Annonce

Voldsom nytårsaften

Benny og Anne-Maries døtre var nemlig på det tidspunkt henholdsvis 11 og 13 år. Især nytårsaften står virkelig skarpt i erindringen hos parret.

- Vi skulle faktisk have haft gæster, men de meldte afbud, fordi de ikke kunne komme frem. Så vi holdt nytår sammen med gode venner i kvarteret cirka 150 meter fra, hvor vi bor, fortæller Benny Schwartz Larsen.

Han fortæller, at parret med deres to piger blev mødt af en mur af sne, da de over midnat ville begive sig de cirka 150 meter hjem.

- Det hele stod ud i ét. Vi kunne ikke se en hånd for os, og vi gik i sne til hofterne. Det var faktisk meget uhyggeligt, også fordi pigerne var bange og græd. Det tog os en halv time at komme hjem, husker Anne-Marie Larsen.

Bygaden, hvor revisor Erik Shumacher havde gravet en tunnel gennem snemasserne for at kunne komme ud og ind af huset. Foto: Privat
Annonce

Ingen varme

Da familien så endelig nåede huset, kunne de konstatere, at der ikke var varme i huset. Strømmen var gået.

- Så vi måtte krybe sammen under tæpper og få det bedste ud af det, husker de.

Strømmen og varmen kom først tilbage igen om eftermiddagen nytårsdag. Vejret slog derefter om, og det blev helt stille, og solen skinnede.

- Så gik arbejdet i gang med at rydde sne. Vi samledes mange med skovle for at rydde sne i hele byen og blandt andet ved branddammen for at kunne komme om i Brugsen fra Klokkevangen, husker Benny Schwartz Larsen.

- I dagene efter nytår kunne jeg ikke komme på arbejde i Nakskov, hvor jeg arbejdede på Ortofon i Kondensen. Så vi var vel isoleret i en lille uges tid, hvor alle veje var lukket, vurderer Anne-Marie Larsen og tilføjer:

- Vi havde venner i København, der slet ikke troede på, at det var så slemt på Lolland-Falster. De havde jo til sammenligning slet ikke fået ligeså meget sne, husker hun.

Borgerne i Dannemare samledes om at fjerne sne ved branddammen for at kunne komme i Brugsen fra Klokkevangen. Foto: Privat
Annonce

Folk stod sammen

På trods af den ekstreme og til tider meget ubehagelige situation huskes Vinterkrigen af parret som hyggelig.

- Vi rykkede tættere sammen i byen. Vi hjalp hinanden, og vi stod sammen mod elementerne. På en måde var det også sjovt, og det var med godt humør, husker Benny Schwartz Larsen.

Parret bekræfter hinanden i, at de aldrig - hverken før eller siden - har oplevet så voldsom en periode med snestorm og de snemængder, der ramte Dannemare og resten af landsdelen under Vinterkrigen.

Vi vil også meget gerne se dine billeder fra Vinterkrigen - og dele dem med alle vores læsere.

Mail gerne dine billeder til os på redaktion@folketidende.dk - eller send dem pr. post til Folketidende, Tværgade 20, 4800 Nykøbing F.
Husk at tilføje dit navn og telefonnummer - og gerne et par ord om tid og sted for motiverne.

Store snedriver dækkede Langholmvej mod syd. Foto: Privat
Kirkevej mod nord, hvor Anne-Marie Larsen ses stående til højre for kapellet ved kirken ovenpå godt to meters sne. Hvad man ikke kan se på billedet er, at der for 40 år siden, ifølge Benny Schwartz Larsen, stod en to meter høj hæk langs ledningsmasterne, der altså var totalt dækket af sneen. Foto: Privat
Annonce
Juletid

DET ER STADIG MULIGT AT SKAFFE JULEANDEN

Annonce
Annonce
Guldborgsund

KRIG OG KLIMAKRISE ER EN DEL AF PRISBELØNNET LOLLIKS HVERDAG

Lolland

JULEHJÆLP: REKORD-DONATION TIL REKORDMANGE ANSØGERE

Guldborgsund

PRIVATSKOLE GODKENDT AF MINISTERIUM

Guldborgsund

AMBITIØS UDVIKLINGSPLAN ER KLAR FOR FÆRGEHAVN

Guldborgsund

MØD DRENGENE PÅ BRÆNDTE EGE

Håndbold

EM-MEDALJETAGERE STILLER OP I NÆSTVED, NÅR SÆSON GENOPTAGES

Lolland

HVEM SKAL VÆRE ÅRETS Ø 2023?

Lolland

HVORDAN SER FREMTIDENS SKOLE UD?

Lolland

- UDVIKLINGEN SKAL KUNNE LØFTE NAKSKOV SOM ET STED AT BO OG BESØGE

Sport

USKARPE NFH TABTE TIL ODENSE

Guldborgsund

UNDERBUKSER OG SUND SKEPSIS KAN BESKYTTE MOD IT-SVINDEL

Lolland

TILFREDSE TRODS MINDRE INDTJENING

Guldborgsund

FORENING HAR AMBITIONER FOR SÆRLIG MOTORSPORT

Guldborgsund

KOMMUNE GIVER LOV TIL NYT VANDVÆRK

Lolland

SHUBBER GAV KONCERT I 91-ÅRIGE ELSES STUE

Guldborgsund

72 NYE BOLIGER STÅR SNART KLAR

Annonce
Guldborgsund

NY PLAN FOR KOBBELSØLEJR

112

MYSTISK BRAND I REDSKABSKUR VED SKOLE

Guldborgsund

SYGEHUS: RS-VIRUS HAR RAMT TIDLIGERE I ÅR

Lolland

HER ARBEJDER MAN MED AT SKAFFE RENT DRIKKEVAND - TIL ALLE

Livsstil

LAN DIN EGEN JULESNAPS - DU KAN GODT NÅ DET

Guldborgsund

91-ÅRIG NYDER STADIG SIN AFTENWHISKY

Lolland

HER ER DER EKSTRA BEHOV FOR SALG AF KLEJNER

Annonce
Annonce