Annonce
Lolland

DMI-varsel 70 gange om året

Det er nu visualiseret, hvordan skydeporten i indsejlingen til Nakskov Havn vil tage sig ud, når den trækkes ud og er i lukket stilling ved højvande. Foto: Visualisering: Hasløv og Kjærsgaard

Barske fremtidsudsigter for Lolland fra klimaforskere og meteorologer.

LOLLAND Ved slutningen af dette århundrede vil havvandet mere end 70 gange om året true ved kysten langs Femern Bælt, som er defineret til at strække sig langs hele Lollands sydkyst og forbi Nakskov Fjord til Tårs.

Den barske, mulige realitet kan ses i DMI's Klimaatlas, der netop er opdateret med nye tal for, hvor ofte det nuværende varslingsniveau for højvande vil blive overskredet frem mod slutningen af dette århundrede.

- Hvor der i dag typisk varsles højvande nul til to gange om året steder langs kysten, vil det altså om 60 til 80 år blive 70 gange om året, oplyser Lolland Kommunes klimakoordinator, Regitze Lassen.

DMI's forudsætning for, at vi - eller vores børn og børnebørn - i fremtiden langt oftere vil se, at vandet nærmer sig et faretruende niveau, er dog, at den globale udledning af drivhusgasser fortsat er høj.

I Nakskov varsler DMI, hvis vandet ventes at nå en højde på 1,50 meter - eller over.

Det stigende havniveau er en af fremtidens store trusler. Havvandet kan ændre kystområder, trænge ind i bygninger, gøre veje svært fremkommelige, true forsyningssikkerheden og i værste fald koste menneskeliv og medføre store værditab.

Med mere end 8.000 kilometer kystlinje og mange lavtliggende områder er Danmark særligt udsat, når havet stiger, og Nakskov by er af Kystdirektoratet udpeget som en af de mest udsatte byer i Danmark med høj risiko for oversvømmelse fra stormfloder. Både nu og i fremtiden.

Og det vil altså i slutningen af århundredet være hver femte til sjette dag året rundt, at beredskab, virksomheder og boligejere vil blive varslet.

Ifølge DMI's Klimaatlas forventes det, at middelvandstanden vil stige med cirka en halv meter frem mod slutningen af dette århundrede sammenlignet med i dag, hvis vi fortsætter med en høj udledning af drivhusgasser. Hvis de nuværende politiske ambitioner om udledningsreduktioner opnås på globalt plan, kan havniveau-stigningen begrænses til cirka 35 centimeter.

Fremtidens stormfloder vil derfor ramme langt voldsommere end i dag. Det skyldes, at en storm i et fremtidigt klima med en middelvandstand, der i forvejen er hævet, kan presse vandet endnu højere op over terrænet.

For Nakskov er det politisk besluttet, at der skal placeres en skydeport i indsejlingen til Nakskov Havn for at lukke for vand-gennemstrømningen, når der er stormflodsvarsel.

En opstuvning af vand fra åerne og Nakskov Indrefjord vil forekomme, men det er vurderet, at det vand kan håndteres under en stormflod - uden at gøre skade på baglandet.

Interesserede kan se DMIs Klimaatlas på https://www.dmi.dk/klimaatlas/

Ved normal vandstand er skydeporten i Nakskov i sit portkammer, men gående og cyklister kan måske komme over havneløbet på en dobbelt skråstagsbro - til 40 millioner kroner - som mindre fartøjer også kan sejle under. Gennemsejlingshøjden vil være på maksimalt 4,25 meter. Når større skibe skal igennem, kan broen deles på midten og klappes ind til siderne. Foto: Visualisering: Hasløv og Kjærsgaard
Annonce
Annonce
Guldborgsund

FORMAND FOR HANDICAPRÅD: HAR IKKE HØRT NOGEN RÅBE OP OM UNØDVENDIGE AMPUTATIONER

Annonce
112

NATLIGT INDBRUD HOS KØBMAND: POLITIET EFTERLYSER VIDNER

Annonce
Forsiden netop nu
Landbrug

STOR TILFREDSHED MED HØSTEN: - DET SER RIGTIG GODT UD

112

RØG FRA GARAGE-BRAND SPREDTE SIG TIL HUS

Guldborgsund

OPGAVE I UDBUD: HVEM SKAL LEVERE MAD OG DRIKKE TIL STUDERENDE?

112

TRE NARKOBILISTER STOPPET

112

FULD BILIST RAMTE AUTOVÆRNET

Lolland

RØDBY VÆRT FOR DM I GOKART - OG FORUDE VENTER EM

Guldborgsund

HEMMELIGT PROJEKT OM KUNST TIL SYDSPIDSEN

Guldborgsund

BØRNETALLET STIGER: PAVILLONER SKAL SKABE MERE PLADS I BØRNEHUS

Sport

KAMP MOD JURASTUDERENDE KAN FÅ JURIDISK EFTERSPIL

Lolland

FØRSTE SKOLEDAG: - VI ER KOMMET TIL MARIBO FOR BØRNENES SKYLD

Guldborgsund

FORMAND FOR BYLAV: - ET SKRÅPLAN AT LADE BYGNINGER FORFALDE, SÅ DE KAN RIVES NED

Lolland

FORÆLDRE TIL MULTIHANDICAPPET PIGE: KOMMUNEN STRAFFER OS FOR AT VÆRE KRITISKE

Lolland

BRAGENDE SUCCES: OPERAFESTIVAL VENDER TILBAGE

Annonce
Vejr

SOMMERVEJRET FORTSÆTTER: OP TIL 29 GRADER PÅ LOLLAND I WEEKENDEN

Sundhed og sygehus

REGION SJÆLLAND LAVER HANDLEPLAN: SKAL FOREBYGGE AMPUTATIONER

112

KVINDE RAMT AF BIL I FODGÆNGERFELT

112

TUK-TUK OG BIL I SAMMENSTØD - MAND KØRT PÅ SYGEHUSET

Guldborgsund

SE BILLEDERNE: BAKKESANGERINDER DANSEDE, STRUTTEDE OG GJORDE KINDERNE RØDE

112

BRÆNDENDE STJÅLET BIL SPÆRREDE VEJ - TO YNGRE MÆND SET LØBE VÆK

Femern

REGERINGEN OVERVEJER AT LADE TUNNELFABRIKKEN VED RØDBYHAVN BESTÅ EFTER FEMERN-BYGGERIET

Lolland

UDSAT FOR VOLD PÅ CAFÉTOILET

Annonce
Annonce