Annonce
Lolland

DMI-varsel 70 gange om året

Det er nu visualiseret, hvordan skydeporten i indsejlingen til Nakskov Havn vil tage sig ud, når den trækkes ud og er i lukket stilling ved højvande. Foto: Visualisering: Hasløv og Kjærsgaard

Barske fremtidsudsigter for Lolland fra klimaforskere og meteorologer.

LOLLAND Ved slutningen af dette århundrede vil havvandet mere end 70 gange om året true ved kysten langs Femern Bælt, som er defineret til at strække sig langs hele Lollands sydkyst og forbi Nakskov Fjord til Tårs.

Den barske, mulige realitet kan ses i DMI's Klimaatlas, der netop er opdateret med nye tal for, hvor ofte det nuværende varslingsniveau for højvande vil blive overskredet frem mod slutningen af dette århundrede.

- Hvor der i dag typisk varsles højvande nul til to gange om året steder langs kysten, vil det altså om 60 til 80 år blive 70 gange om året, oplyser Lolland Kommunes klimakoordinator, Regitze Lassen.

DMI's forudsætning for, at vi - eller vores børn og børnebørn - i fremtiden langt oftere vil se, at vandet nærmer sig et faretruende niveau, er dog, at den globale udledning af drivhusgasser fortsat er høj.

I Nakskov varsler DMI, hvis vandet ventes at nå en højde på 1,50 meter - eller over.

Det stigende havniveau er en af fremtidens store trusler. Havvandet kan ændre kystområder, trænge ind i bygninger, gøre veje svært fremkommelige, true forsyningssikkerheden og i værste fald koste menneskeliv og medføre store værditab.

Med mere end 8.000 kilometer kystlinje og mange lavtliggende områder er Danmark særligt udsat, når havet stiger, og Nakskov by er af Kystdirektoratet udpeget som en af de mest udsatte byer i Danmark med høj risiko for oversvømmelse fra stormfloder. Både nu og i fremtiden.

Og det vil altså i slutningen af århundredet være hver femte til sjette dag året rundt, at beredskab, virksomheder og boligejere vil blive varslet.

Ifølge DMI's Klimaatlas forventes det, at middelvandstanden vil stige med cirka en halv meter frem mod slutningen af dette århundrede sammenlignet med i dag, hvis vi fortsætter med en høj udledning af drivhusgasser. Hvis de nuværende politiske ambitioner om udledningsreduktioner opnås på globalt plan, kan havniveau-stigningen begrænses til cirka 35 centimeter.

Fremtidens stormfloder vil derfor ramme langt voldsommere end i dag. Det skyldes, at en storm i et fremtidigt klima med en middelvandstand, der i forvejen er hævet, kan presse vandet endnu højere op over terrænet.

For Nakskov er det politisk besluttet, at der skal placeres en skydeport i indsejlingen til Nakskov Havn for at lukke for vand-gennemstrømningen, når der er stormflodsvarsel.

En opstuvning af vand fra åerne og Nakskov Indrefjord vil forekomme, men det er vurderet, at det vand kan håndteres under en stormflod - uden at gøre skade på baglandet.

Interesserede kan se DMIs Klimaatlas på https://www.dmi.dk/klimaatlas/

Ved normal vandstand er skydeporten i Nakskov i sit portkammer, men gående og cyklister kan måske komme over havneløbet på en dobbelt skråstagsbro - til 40 millioner kroner - som mindre fartøjer også kan sejle under. Gennemsejlingshøjden vil være på maksimalt 4,25 meter. Når større skibe skal igennem, kan broen deles på midten og klappes ind til siderne. Foto: Visualisering: Hasløv og Kjærsgaard
Annonce
Annonce
Lolland

Pussy Power i Reventlowparken

Annonce
112

Tilbageholdt af kvinde: Knallertkører havde promille på 1,92

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

Mange kæmper alene og taber kampen mod vægten

112

Mand truede med kniv

112

Politiets Dølle-rapport: Graffiti, kokain, billet-tyveri og ukvemsord

Lolland

Fart og en duft af dyre dråber

Sport

BK Thor-bryder besvimede ved NM

112

Bil udbrændte i natlig brand

Dølle

29-årig fængslet for Dølle-drab - nægter sig skyldig

Femern

Dansk firma får Femern-ordre til tocifret millionbeløb

Dølle

Dølle-ulykke: Fodgænger er fortsat i kritisk tilstand

Lolland

Kørestolsbrugere dømt ude - svømmetur fra badebro kommer ikke til at ske

112

Brand i tandklinik i nat - lejligheder evakueret

Guldborgsund

Bjørnekloen er dukket op igen langs lokal å

Lokal nyt

Årets første officielle sommerdag kan komme på torsdag

Annonce
Guldborgsund

Nej til gasledning - Vil sætte strøm til sukkerfabrik ved aktion

Guldborgsund

Flydende vin- og kaffebar er så godt som klar til åbning

Lolland

Tilbage i velkendte rammer som byens nye brugsuddeler

Dølle

Efterlyst drabsmistænkt er blevet anholdt

Guldborgsund

Madens Folkemøde inviterer til infomøde for frivillige

Sport

Pleidrup forlænger med NFC og bliver breddechef i klubben

Dølle

De små fik også danset på Dølle

Guldborgsund

Større kommunalt pop-up-miljø ved havn

Annonce
Annonce