Annonce
Lolland

DODEKALIT-FORMAND OPFORDRER TIL SAMARBEJDE I STEDET FOR BENSPÆND

Michael Schelde og Torben Skab fra Fonden Dodekalittens bestyrelse håber, at parterne snart kan sætte sig ned og tale om, hvor der så kan ligge et besøgscenter for Dodekalitten og andre formål. Foto: Jan Knudsen
Stort ønske fra fonden bag skulpturgruppen Dodekalitten.

KRAGENÆS/RAVNSBY BAKKER: - Det er ligesom, alt bare er stoppet, beklager formanden for Fonden Dodekalitten, Michael Schelde.

Han henviser til, at politikerne i teknisk udvalg har taget forslaget om et besøgscenter for skulpturgruppen i Ravnsby Bakker ud af forslaget til Helhedsplan for Kragenæs og omegn. Centret - med en placering på havnen - er stærkt upopulært blandt beboere og sejlklubben.

- Vi er meget forundret over, at det bare er pillet ud. Hvis man ikke ønsker besøgscentret på molen i Kragenæs Havn, hvorfor foreslår man så ikke alternative placeringer? spørger bestyrelsesmedlem i fonden, entreprenør Torben Skab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Må finde en løsning

- Ja, helhedsplanen emmer jo af, at der skal ske noget i Kragenæs - og helst for private midler. Vi vil ikke være to gamle, sure mænd. Vi synes, at vi skal samarbejde i stedet for at spænde ben for hinanden - også selv om besøgscentret er taget ud, siger Michael Schelde, der tilføjer:

- Både Dodekalitten og beboerne ender som Sorteper, hvis vi ikke sætter os sammen og finder en løsning.

Torben Skab:

- Alle dem, der kommer til Dodekalitten, havde man kunnet plukke en 100-kroneseddel fra. Alene i sommer får Dodekalitten besøg af 30 busser fra især København, men også Nordjylland, som har bestilt rundvisning.

- Og det er folk, der har siddet i bussen i minimum to timer, som skal tisse, og som fint kunne være kommet ind at have fået en kop kaffe og en ostemad, mens de fik den første information om Dodekalitten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bygning skal være særlig

- Men kan I så ikke bare købe en af de ejendomme før Kragenæs by, som er til salg, og indrette den - som beboerne foreslår. Eller have købt den tidligere Kragenæs Kro?

- Jeg vil ikke bruge kræfter på at renovere et gammelt hus. Jeg har været rundt at kigge andre steder, hvor man gør noget for at please turisterne. Det gælder eksempelvis Filsø Besøgscenter, flygtningemuseet Flugt i Oksbøl, Rebild Bakker og Lille Vildmosecentret, og bygningen her skal også være interessant. Den skal være et besøg værd i sig selv, mener Torben Skab.

- På Skamlingsbanken går der køer ovenpå bygningen, indskyder han med et stort smil.

- Alle steder kan man spise, og bygningen kunne også bruges til at markedsføre lokale fødevarer, så folk får appetit på at tage over til øerne også. For besøgscentret skal være en oplevelse, der åbner nye muligheder: "Nøøj, der er mere, jeg skal se", skal turisterne gerne tænke, synes Torben Skab.

Michael Schelde supplerer med, at fonden ikke har fem millioner til at lave parkeringsplads for, og at man ikke kan have et mål i helhedsplanen om 50 millioner i omsætning og 15 arbejdspladser - og så slette aktiviteterne.

- Så må I jo finde en mægler i sagen?

Torben Skab:

- Burde det ikke være kommunen, der får en ind? Men det hele virker låst fast.

Michael Schelde:

- Ja, vi skal have det åbnet igen!

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er fyrtårnet

Frustrationen i fondens bestyrelse over det forsvundne besøgscenter hænger også sammen med, at det var fonden, der var årsag til, at helhedsplanen blev udarbejdet:

- Vi havde et møde i 2019 med Lolland Kommunes direktion og Visit Lolland-Falster, der gerne ville overtage initiativet og skrabede 250.000 kroner sammen til den første Seismonaut-rapport og siden helhedsplanen - og Dodekalitten skulle være fyrtårnet, der trak alt det andet, minder Torben Skab om og fortsætter:

- Der er ingen af os, der skal drive restaurant, men vi ser gerne, at der bliver faciliteter omkring også Dodekalitten, og hvorfor ikke skabe mere udvikling?

- Ja, skal vi ikke sætte os ned og tale om, hvor der så kan ligge et besøgscenter? spørger Michael Schelde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høringssvar

Fonden har indsendt høringssvar til Forslaget til Helhedsplan for Kragenæs og omegn og kalder det uforståeligt, at besøgscentret ikke skal indgå i den endelige helhedsplan - set i lyset af det vækstmål for udvikling af området, som Lolland Kommune knytter til Kragenæs-området.

Fonden skriver, at man er meget villig til at indgå i nye drøftelser om placeringen af et besøgscenter et sted ved havnen.

Idéen om at lave sæsonparkering mod betaling på Grønningen ved havnen kalder fonden god. At Savværksgrunden skal bruges til bebyggelse, er fonden uenig i. Der skal være parkering og flere toiletter. De to opstillede toiletter i udkanten af Klinkeskoven løser ikke problemet, mener fonden.

Endelig gør fonden opmærksom på, at en del gæster til Dodekalitten er dårligt gående, og at det er nødvendigt hurtigt at etablere parkeringpsladser ved Glentehøjvej samt en vendeplads for busser samme sted.

Helhedsplanen i høring

Forslag til Helhedsplanen for Kragenæs og omegn er i høring nu. Eventuelle bemærkninger og indsigelser til forslaget kan sendes på mail tmm@lolland.dk eller per post seneste søndag 3. juli.

Lolland Kommune
  • NAK Torben Skab og Michael Schelde 3
    Michael Schelde og Torben Skab fra Fonden Dodekalittens bestyrelse håber, at parterne snart kan sætte sig ned og tale om, hvor der så kan ligge et besøgscenter for Dodekalitten og andre formål. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Lolland

De begik en brøler midt i Peders sorg: - Det er ikke i orden

Lolland

Overraskende drejning i babydrabssagen: Er bange for faderen

Annonce
Annonce
Lolland

De begik en brøler midt i Peders sorg: - Det er ikke i orden

Guldborgsund

Har været på Dølle i årevis: I år bryder de traditionen

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

112

Genbrugs-problemer: Det er ikke deres job, fastslår politiet

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

112

33-årig kvinde gik amok på bar

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Guldborgsund

Overrasker: Markant ændring på årets Dølle

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Annonce
Annonce
112

Lå på lur: Tip førte til 48 sager

Lolland

Tre års kamp for en købmandsbutik: Nu mangler de kun én afgørende brik

Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Sport

Dommerfejl irriterer Rune efter nederlag

Lolland

Overraskende drejning i babydrabssagen: Er bange for faderen

Guldborgsund

Blodrøde tal: Stort millionunderskud hos lokale spisesteder

Sport

Ærlig keeper efter drop: - Det er bare piv elendigt