Annonce
Refa

DOM AFSAGT I REFA MSK-SAGEN

Som formand for Refa MSK glæder Henning Tønning sig over, at selskabet fredag blev frifundet for an anklage om ulovligt at have svigtet en pligt til at forsyne Sakskøbing Fjernvarmeselskab med varme. Arkivfoto: Anders Knudsen
Refa MSK havde ikke en pligt til at forsyne Sakskøbing Fjernvarmeselskab med varme, fastslås det i dom.

GULDBORGSUND: Natten til 16. januar 2021 slukkede Refa MSK for leveringen af fjernvarme til Sakskøbing Fjernvarmeselskab, og der blev først genåbnet 22. januar ved 13-tiden. Det faktum er der enighed om.

Men da Refa MSK slukkede for fjernvarmen, svigtede selskabet så dermed en pligt til at forsyne Sakskøbing Fjernvarmeselskab? Og overtrådte Refa MSK dermed varmeforsyningsloven? Og skal Refa MSK straffes for det med en bøde?

Nej, nej, nej, siger Retten i Nykøbing i en dom, der blev afsagt fredag, og som frifinder Refa MSK.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dommen slås det indledningsvist fast, at det er en forudsætning for at straffe overtrædelser af varmeforsyningsloven, at der foreligger en klar overtrædelse af et vilkår. Men retten har ikke fundet det bevist, at Refa MSK havde en forsyningspligt.

Tiltalte frifindes således ...

Retten konstaterer nemlig, at Refa MSK er en producent af varme, mens Sakskøbing Fjernvarmeselskab er distributør. Og i henhold til projektbekendtgørelsen er det varmedistributøren, der har en forsyningspligt over for sine aftagere - Sakskøbing Fjernvarmeselskab har altså en forsyningspligt over for de tilsluttede borgere og virksomheder i Sakskøbing.

”En tilsvarende forsyningspligt for varmeproducenten Refa MSK til distributionsselskaberne fremgår hverken af Varmeforsyningsloven eller projektbekendtgørelserne, ligesom forsyningspligt i forhold til distributionsselskaberne heller ikke udtrykkeligt er nævnt som et vilkår i projektgodkendelsen”, fastslås det i dommen, hvor det tilføjes, at der heller ikke - som anklageren under retssagen plæderede for - kan udledes af den oprindelige projektgodkendelse til at opføre kraftvarmeværket i Sakskøbing, at Refa MSK skulle have en implicit forsyningspligt.

”Da Refa MSK således ikke har tilsidesat et vilkår fastsat i projektgodkendelsen med tilhørende projektbeskrivelse for tiltaltes kraftvarmeværk, er der allerede derfor ikke grundlag for at pålægge Refa MSK et strafferetligt ansvar. Tiltalte frifindes således”, lyder konklusionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Glad for frifindelsen

Hos Refa MSK glæder formand Henning Tønning sig over frifindelsen.

- Vi tager afgørelsen til efterretning. Vi er selvfølgelig glade for frifindelsen, selv om den ikke komme bag på os. Jeg har ikke yderligere kommentarer blot håbet om, at frifindelsen betyder, at vi snart kan bilægge varmestriden en gang for alle, siger han i en pressemeddelelse.

Vi er selvfølgelig glade for frifindelsen, selv om den ikke komme bag på os.

Henning Tønning

Senioranklager Mia Østergaard, der førte sagen for anklagemyndigheden, har fredag endnu ingen kommentarer til dommen.

- Jeg har ikke haft lejlighed til at læse præmisserne, forklarer hun.

Om anklagemyndigheden vil anke dommen er det derfor også for tidligt at sige.

Sakskøbing Fjernvarmeselskab var som sådan ikke part i retssagen, men havde indgivet den politianmeldelse, der fik anklagemyndigheden til at rejse sagen.

- Vi har selvfølgelig fulgt nøje med fra sidelinjen, for det er vigtigt for os, om Refa MSK har en forsyningspligt over for os, og her er de blevet frifundet for strafansvar, siger formand Mads Lund-Hansen.

- Men som jeg læser dommen, udtaler den sig ikke om, hvorvidt Refa MSK reelt har en forsyningspligt. Den siger bare, at den i givet fald ikke er klar nok til, at der kan pålægges strafansvar efter straffeloven. Frifindelsen sker jo sådan set på grundlag af, at det ikke direkte i Refa MSK's projektgodkendelse står, at de har forsyningspligt. Det betyder ikke, at de ikke har forsyningspligt. Det betyder alene at retten har ment, at der ikke var grundlag for at pålægge strafansvar, tilføjer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sag ikke berammet

Mads Lund-Hansen hæfter sig også ved, at der i rettens begrundelse står, at Refa MSK's stop for leverancen af fjernvarme "muligvis vil udløse civilretlige konsekvenser".

- Det er det, vi fører sag om ved landsretten, og det fremgår altså direkte af dommen, at straffedommen ikke tager stilling til det spørgsmål, bemærker han og fortæller, at sagen endnu ikke er berammet, og at det derfor er uvist, om den sag når at komme for i år, eller om det først bliver næste år.

Til gengæld ligger det fast, at anklagemyndighedens sag mod Maribo Varmeværk, der er anklaget for ulovligt at køre grundlast, kommer for retten til oktober.

  • 15sak-henning_t_nning6
    Som formand for Refa MSK glæder Henning Tønning sig over, at selskabet fredag blev frifundet for an anklage om ulovligt at have svigtet en pligt til at forsyne Sakskøbing Fjernvarmeselskab med varme. Arkivfoto: Anders Knudsen
Annonce
Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen