Annonce
Lokal nyt

DONORER FÅR NÆPPE KOMPENSATION

Sådan er indsamlingen af blod organiseret i Region Sjælland i dag. Ved bloddråberne er det mobile enheder, der kører ud og parkerer, mens der er faste tappesteder på sygehusene. I en ny plan foreslås det at nedlægge den mobile enhed, der kører til blandt andet Maribo. Kort: Region Sjælland
Både bloddonorforeningen og regionens administration fraråder at kompensere bloddonorer for deres kørsel.

LOLLAND-FALSTER: Nogle bloddonorer kommer til at køre længere, når de i fremtiden skal give blod. Det bliver efter alt at dømme konsekvensen af en ny plan for, hvordan blodtapningen skal organiseres i regionen.

Planen, der skal øge produktionen af plasma fra cirka 16 til 40 tons om året, skal godkendes af Regionsrådet på et møde i december og har været undervejs i nogle måneder. Sygehusudvalget har anbefalet planen, der blandt andet indebærer, at en mobil tappeenhed lukkes og ikke længere skal komme til blandt andet Maribo.

Men dermed skal nogle donorer altså køre længere, og det fik Sundhedsudvalget til at bede administrationen om at undersøge mulighederne for at kompensere donorerne eller måske udvide faciliteterne i sundhedshusene, så man kan tappe plasma der.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men begge muligheder bliver - med opbakning fra Bloddonorerne i Region Sjælland - skudt ned.

Grundliggende er det fantastisk, at så mange borgere bidrager. Det er fællesskab, når det er bedst, for man drømmer ikke om, hvad det betyder, at rigtig mange giver blod. Det er helt afgørende for vores patientbehandling. Og der er plasma en større og større faktor.

Heino Knudsen (S), formand for Region Sjælland

Dyrt og unødvendigt

For det første skønner administrationen, at kompensationen løst anslået vil løbe op i et sted mellem 3 millioner og 5,5 millioner kroner plus ”betydelige administrationsomkostninger”.

For det andet vil mange af donorerne formentlig have et andet ærinde i nærheden, når de tager til tappestedet. Derfor ville man i praksis, skriver administrationen, ”komme til at kompensere donorerne for et stort omfang af kørsel, som ikke i praksis udgør ekstra kørsel for donorerne.”

Og for det tredje fremgår det af både blodforsyningsloven og EU-lovgivning, at bloddonation foregår frivilligt og uden økonomisk kompensation. Og det lægger Bloddonorerne i Region Sjælland også selv vægt på. Som der står i dagsordenen:

”Bloddonorerne i Region Sjælland er bekymrede for, at en ordning med kompensation for kørselsudgifter kan komme i konflikt med bloddonorernes tradition for at donere blod som en frivillig og almennyttig indsats. Derudover vurderer bloddonorerne, at en sådan kompensationsordning ikke er nødvendig i forhold til at kunne skaffe og fastholde det fornødne antal donorer fremover.”

Forretningsudvalget, der behandlede sagen mandag, anbefaler derfor - ligesom Sygehusudvalget har gjort det - Regionsrådet, at der ikke skal være nogen kompensation for kørslen. Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) hæfter sig i den forbindelse også ved, at regionen ikke bare har en pengekiste, der ville kunne finansiere det. Dermed ville det kræve en omprioritering.

- Pengene skulle tages andre steder fra, så det ville gå ud over vores patientbehandling, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nej til sundhedshuse

Efter at have fået uddybet mulighederne for eventuelt at udvide faciliteterne i de eksisterende sundhedshuse, så man her ikke blot kan tappe fuldblod, men også plasma, bakker politikerne også op om at droppe den idé.

Administrationen vurderer nemlig, at plasmatapning i sundhedshusene kun vil give en beskeden mængde plasma, og at det også vil være dyrt. Når regionen har tappet blod, sælges det videre til den fællesregionale indkøbsorganisation Amgros, og det er besluttet, at prisen skal være 1.350 kroner per kilo.

Den pris vil - vurderer administrationen - godt kunne dække udgifterne til løn, inventar, transport, analyser med mere, hvis tapningen kommer til at foregå efter den nye plan, men ikke, hvis det også skal foregå i sundhedshusene.

Det indgår dog i planen for den nye organisering, at den skal evalueres efter cirka halvandet år og igen efter cirka tre år.

- Nu kører vi med den her model, men vi skal hele tiden kigge på, om den holder, siger Heino Knudsen, som derfor holder døren på klem for, at tapningen på et senere tidspunkt kan komme til at foregå flere steder.

- Nu kommer der nærhospitaler. Så kan det være vi skal tage den igen, siger han.

Tidsplan for den nye organisering af bloddonation

Planen skal endeligt vedtages af Regionsrådet på et møde 6. december, og der er lagt op til, at det vil tage fire-fem år at gennemføre den fuldt ud.

  • I løbet af 2023 skal der etableres plasmatapning i Køge, mens de mobile tappesteder i Korsør, Høng, Nykøbing Sjælland, Faxe, Haslev, Stege og Maribo lukkes.
  • I løbet af 2024 skal der etableres plasmatapning i Slagelse, og åbningstiderne skal udvides på tappestederne i Holbæk, Næstved og Nykøbing F.
  • I løbet af 2026-2027 skal der etableres plasmatapning i Roskilde.
Sagsfremstilling fra Region Sjælland
  • Sådan er indsamlingen af blod organiseret i Region Sjælland i dag. Ved bloddråberne er det mobile enheder, der kører ud og parkerer, mens der er faste tappesteder på sygehusene. I en ny plan foreslås det at nedlægge den mobile enhed, der kører til blandt andet Maribo. Kort: Region Sjælland
Annonce
Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op