Annonce
Lolland

Dystre børnetal: Skolelukning truer

Lolland byråd vil det næste årti være tvunget til at forholde sig til faldende børnetal, færre erhvervsaktive og flere ældre med plejebehov. Arkivfoto: Flemming Karlsen
Ny befolkningsprognose sår bekymring hos lokalpolitikerne i Lolland Kommune. Antallet af skolebørn vil næsten halveres i perioden 2007 til 2033.

LOLLAND: Lolland Kommune har sammen med rådgivningsvirksomheden Cowi udarbejdet en opdateret befolkningsprognose for de næste 11 år, og den er dyster læsning.

Ifølge prognosen vil antallet af børn i Lolland Kommune falde med 11,9 procent frem mod 2033, mens der i den anden ende af aldersspektret vil blive 5,2 procent flere ældre, hvoraf en stor del vil få diverse plejebehov.

Lolland Kommunes befolkningssammensætning er noget anderledes skruet sammen end i resten af landets kommuner. Der er langt flere ældre og langt færre børn. Fraflytningen af unge til uddannelsessteder ses også tydeligt. Tabel: Befolkningsprognose - Cowi og Lolland Kommune

- Hvis du kigger på aldersgruppen +50, så er den jo kæmpe stor. Og dem, der er +50, de bliver ældre og dør, og der dør flere, end der fødes børn. Det er den præmis, vi kigger ind i, sukker Lolland Kommunes borgmester, Holger Schou Rasmussen (S).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dem, der skal betale via skatten, udøve plejen og sørge for kommunens udvikling i virksomhederne - borgerne i den erhvervsaktive alder - bliver der mange færre af, hvis prognosen holder. Her imødeser man et fald på 12,8 procent frem mod 2033, hvis udviklingen fortsætter uændret i kommunen.

- Det eneste, vi kan gøre ved det her, det er at skabe flere arbejdspladser. Jo flere permanente arbejdspladser der kommer, og jo mere centralt vi ligger på infrastrukturen mellem København og Hamborg, des større sandsynlighed er der for, at folk vil bosætte sig her på sigt, slår borgmesteren fast.

Han påpeger, at sådan en prognose ser på den udvikling, der har været, og fortsætter kurven i den retning, den har nu.

- Det er ligesom med forskudsopgørelsen. Det er bedre at blive overrasket og få skat tilbage, end det er at stå i minus, når året er omme, forklarer Holger Schou Rasmussen.

Svære forudsigelser

Prognosen har også prøvet at tage højde for Femern-forbindelsen, der alt andet lige vil trække en del erhvervsaktive til kommunen.

- Hvis sydkyst-projektet bliver til noget, og cementfabrikken permanentgøres, så vi kan skabe nogle tusinde arbejdspladser. Så kan det være, vi ser en positiv udvikling. Folk flytter jo ikke hertil permanent, før de kan se en ansættelse, der strækker sig i hvert fald over ti år, siger borgmesteren.

Hvor mange, der bliver tale om, er dog meget usikkert, da det indtil videre ikke har været så mange ansatte på Femern-projektet, som har ønsket at bosætte sig i kommunen.

"Det vil højst sandsynligt komme til at betyde noget for befolkningsudviklingen i Lolland Kommune, men hvad og hvor meget er svært at forudsige", skriver Cowi i rapporten.

Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) tror, byrådet bliver nødt til at træffe hårde beslutninger, når der bliver færre børn og flere ældre på Lolland. Arkivfoto: Ingrid Riis

- Det her er en diskussion om kejserens klæder. I alle de år, jeg har været politiker, har vi talt om, at "nu kommer der en masse mennesker til". Det har der bare ikke gjort. Derfor er vi jo nødt til at have en realistisk prognose at træffe beslutninger ud fra, siger Holger Schou Rasmussen.

Prognosen tager højde for en tilgang på 200 ukrainske flygtninge. Det vil dog også være meget usikkert, hvor mange der bosætter sig i Lolland Kommune, da konfliktens udvikling fortsat er meget uklar. Er der ikke 200 ukrainske flygtninge, der bosætter sig, vil situationen for Lolland være endnu mere vanskelig end forudsagt i prognosen.

- Vi ved ikke, hvor mange, der kommer. Indtil videre har vi fået fem. Så vi må forholde os til det, vi har ... ikke alt det der Halleluja, slår borgmesteren fast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For mange skoler

Prognosen er en af de rettesnore, byrådet i Lolland Kommune har i forhold til planlægning af plejecentre, daginsitutioner og skoler i fremtiden. Og her vil den dystre udsigt slå igennem.

- Faktum er, at vi har daginstitutioner og skoler, som var vi 55.000 mennesker, og vi er kun 40.000 mennesker ... Uanset hvad, skal der ske noget her. Og kom der så pludselig 5.000 børn, så skal vi ud at bygge nye skoler. Vores skoler er jo slidt ned, siger borgmesteren, der erkender, at den nuværende prognose kalder på politisk handling.

Børnetallet i Lolland Kommune er i frit fald. I 2007 var der 6193 skolebørn mellem seks og 16 år, i 2022 er der 4114, og hvis udviklingen fortsætter, vil der blot være 3446 i 2033 - næsten en halvering på 26 år. Tabel: Befolkningsprognose - COWI og Lolland Kommune

- Når vi ser på bygningsmassen og indskrivningerne ... Børnetallet rasler ned, så snart vi kommer uden for vores tre største byer. Børne- og skoleudvalget må tage sine forholdsregler, siger borgmesteren, der på forhånd frasiger sig ansvaret, hvis der skal lukkes skoler.

Jeg vil bare sige, at det er altså ikke kommunalpolitikerne, der i de sidste 15 år ikke har født børn nok.

Holger Schou Rasmussen, borgmester i Lolland Kommune (S)

- Hvis der er noget, der skal lukkes ... Jamen altså, jeg vil bare sige, at det er altså ikke kommunalpolitikerne, der i de sidste 15 år ikke har født børn i eksempelvis Holeby, hvor der kun er 106 børn i skolen i alt nu, hvor der for 20 år siden var 400 børn, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svære beslutninger

Han peger på, at arbejdspladserne er forsvundet fra de små byer på Lolland. Og dermed er byerne ikke længere attraktive for tilflyttende familier, som vælger Nakskov, Maribo og Rødby i stedet.

- I Holeby arbejdede mange på maskinfabrikken. De arbejdspladser er der ikke mere. Vi skal ud at skabe arbejdspladser igen, siger han.

Der er ingen tvivl om, at vi får nogle diskussioner om, hvad vi skal holde liv i.

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune

Borgmesteren tvivler dog på, at det vil hjælpe landdistriktsbyerne, at der kommer flere arbejdspladser.

- Hvis der kommer 5000 tilflyttere, og det er folk i den arbejdsduelige alder med små børn, så er der intet, der tyder på, at de vil bosætte sig i de små landdistriktsbyer som Stokkemarke, Errindlev, Dannemare ... desværre. Der er ingen, som efterspørger parcelhusgrunde uden for Nakskov og Maribo. Og det er heller ikke der, investorerne vil hen, slår han fast.

- Men det er jo ikke kommunens skyld. Det her er udviklingen. Vi har bare det lod at træffe de bedste beslutninger ud fra de scenarier, der udspiller sig. Der er ingen tvivl om, at vi får nogle diskussioner om, hvad vi skal holde liv i, siger borgmesteren.

  • 26rød_byrådsmøde_3
    Lolland byråd vil det næste årti være tvunget til at forholde sig til faldende børnetal, færre erhvervsaktive og flere ældre med plejebehov. Arkivfoto: Flemming Karlsen
  • Lolland Kommunes befolkningssammensætning er noget anderledes skruet sammen end i resten af landets kommuner. Der er langt flere ældre og langt færre børn. Fraflytningen af unge til uddannelsessteder ses også tydeligt. Tabel: Befolkningsprognose - Cowi og Lolland Kommune
  • 13_MAR_nr
    Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) tror, byrådet bliver nødt til at træffe hårde beslutninger, når der bliver færre børn og flere ældre på Lolland. Arkivfoto: Ingrid Riis
  • Børnetallet i Lolland Kommune er i frit fald. I 2007 var der 6193 skolebørn mellem seks og 16 år, i 2022 er der 4114, og hvis udviklingen fortsætter, vil der blot være 3446 i 2033 - næsten en halvering på 26 år. Tabel: Befolkningsprognose - COWI og Lolland Kommune
Annonce
Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Annonce
Annonce
Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Annonce
Annonce
Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken