Annonce
Lokal nyt

East Metal lukker sin fabrik i Nakskov

East Metal lukker sin produktion på Skibsværftsvej i Nakskov. Foto: Claus Hansen

42 ansatte står til at miste deres arbejde hos stålleverandøren East Metal.

NAKSKOV East Metal har torsdag meldt ud, at virksomheden lukker sin fabrik på Skibsværftsvej 46 på havnen i Nakskov.

Det kommer til at berøre 42 medarbejdere bestående af 36 timelønnede ansatte og seks funktionærer, hvoraf to er lærlinge.

East Metal er specialist i komplekse stålkonstruktioner og komponenter og har hovedkontor i Kolding, hvorfra salg, projektledelse og økonomifunktioner varetages.

Derudover består virksomheden af fire fabrikker, hvoraf tre er placeret i Letland og en i Nakskov. Sidstnævnte har primært stået for færdiggørelsen af de helt store konstruktioner, som kunne udskibes direkte fra havnen samt varetaget selskabets aktiviteter af træktest op til 2.250 ton.

I alt råder East Metal over mere end 42.000 kvadratmeter produktionsarealer, og fabrikkernes kapacitet disponeres kontinuerligt i forhold til efterspørgslen. Selv om virksomheden er inde i en god og stabil udvikling, er efterspørgslen på de store elementer, som produceres og udskibes i Nakskov, ikke tilstrækkelig.

Vil hjælpe medarbejderne videre

Ledelsen har undersøgt alle muligheder for at omlægge og tilpasse produktionen, men må erkende, at man fremover bedre vil kunne servicere kunderne og imødekomme de ændrede markedsbehov ved at koncentrere og udbygge faciliteterne i Letland.

- Vi har løbende investeret i ny teknologi og forretningsområder i Nakskov og forsøgt at tilpasse kundeporteføljen, men det er desværre ikke lykkedes at finde en holdbar løsning, og planen er derfor at lukke fabrikken. Da vi ikke har de nødvendige muligheder for at kunne opretholde aktiviteterne i Nakskov, vil vi i stedet gøre alt for at sikre vores medarbejdere har de bedste muligheder for at komme videre i deres karriere, siger Flemming Rasmussen, direktør i East Metal.

Da East Metal ikke har tilsvarende fabrikker i Danmark, er det ikke muligt at overflytte medarbejderne fra Nakskov til et nyt job inden for landets grænser, men Flemming Rasmussen håber, at arbejdet med opførelsen af Femern-forbindelsen, hvor East Metal også fortsat vil være aktiv, kan kaster job af sig for de berørte medarbejdere.

o East Metal blev stiftet i 1997 som en produktionsvirksomhed i Letland. Dengang hed virksomheden Sia East Metal. Tanken var også dengang, at man ville være underleverandør af metalemner.
o I 1999 stiftede ejerkredsen East Metal Trade ApS, hvor missionen var at levere "Outsourcing uden kompromisser".
o I 2013 blev East Metal Nakskov A/S etableret. Her fremstiller og færdigmonterer virksomheden store emner til eksempelvis vindmølleindustrien og offshoresektoren. Alle emner er baseret på komponenter, der er bygget på virksomhedens fabrikker i Letland.
o East Metal er i dag bygget op omkring fem hovedkompetencer: svejsning, maskinbearbejdning, overfladebehandling, træktest og montage.

Annonce

Forskellige produktionslinjer

Når det lige netop er fabrikken i Nakskov, der lukkes, har det at gøre med markedsvilkårene og manglende efterspørgslen på store stålkonstruktioner.

- Den her fabrik (i Nakskov, red.) er designet til meget store konstruktioner, hvor fabrikkerne i Letland er designet til mindre størrelser i produktprogrammet, siger Flemming Rasmussen.

Har det også noget at gøre med, at det er billigere at producere i Letland?

- Det er klart, at økonomi er vigtig i forhold til at få en forretning til at hænge sammen. Det er altid et tema, som påvirker enhver beslutning, siger Flemming Rasmussen.

Han fortæller, at han er berørt af at skulle lukke fabrikken.

- Det har man det aldrig godt med. Jeg er berørt af, at der er 42 menneskers jobsituation, som lige pludselig er anderledes, end den var i går. Det er ikke behageligt, men vi er nødt til at være ansvarlige i forhold til at drive en langsigtet og sund forretning, siger han.

Man kan måske undre sig over, at East Metal lukker den nærmeste fabrik til Femern-byggeriet, hvor de er aktive, men de to ting har ikke noget med hinanden at gøre, forsikrer Flemming Rasmussen.

- På Femern-projektet har vi reparationer og vedligehold og mindre smedeopgaver, mens fabrikken jo er designet til produktion af store konstruktioner, så de to produktionsformer er meget forskellige, siger han.

Annonce

Del af fynsk koncern

East Metal er en del af den store fynske industrikoncern IAI i Langeskov, og virksomheden vil derfor afsøge mulighederne for, at de berørte medarbejdere i Nakskov eventuelt kan komme i beskæftigelse hos IAI.

- Nu starter de formelle forhandlinger med forhandlingsudvalget, og der vil virksomheden gøre vores ypperste til at medvirke til, at alle får et nyt og godt job så hurtigt som overhovedet muligt. Det må forhandlingerne og den interne proces være med til at afgøre, siger Flemming Rasmussen.

East Metal ønsker i øvrigt fortsat at være til stede på det danske marked, og Flemming Rasmussen understreger, at selv om virksomhedens fokus nu er på at udvikle kapaciteten i Letland, har de ikke nogen planer om at flytte hovedkvarteret fra Danmark.

Annonce
Annonce
112

Dyrt kikkertsigte stjålet

Annonce
Femern

Inflationen kan presse Femern-projektet

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

Kedelig stemning i landsby efter præstestrid

Maribo

Flormelistågen sænkede sig over byen

Sport

Lokal bokser afvæbnede mand med kniv

Guldborgsund

Ansatte oplevede trusler og vold: Nu har sygehus vundet pris for bedste psykiske arbejdsmiljø

112

Bølge af indbrud i biler fortsætter

Indland

Lægeformand: 1500 ekstra kolleger vil løse mangel i yderområder

Guldborgsund

Sagde ja til at afløse Lisbet Dahl: Pernille Schrøder fik fem dage til at lære en hel revy

Indland

Sundhedsaftale sikrer op til 25 nærhospitaler og mere almen praksis

Lolland

Beboer afværgede brand

Lolland

Kongelig sommerballet på havnekaj

Vejret

Efter to sommerdage trækker køligere luft ind over landet

Lolland

Så sin bil forlade indkørslen

Guldborgsund

20 år med hospitalsklovnen Karla: Hun gør en stor forskel

Annonce
Guldborgsund

Antallet af sager om kriminelle unge stiger

Lolland

Broarbejde kan forsinke passagerer til færgerne

Sakskøbing

Nyt kobbertyveri

Lokal nyt

Tænketank: Elektriske sukkerfabrikker vil være meget billigere i drift

Guldborgsund

Rift om billetter til revy-forpremiere

Guldborgsund

X Factor castede sangtalenter: Nu handler jeg på min drøm

Guldborgsund

BILLEDER OG VIDEO: Hollændere høstede tulipaner på Falster

112

Ukrudtsafbrænding løb løbsk i tørken: Indsatsleder advarer

Annonce
Annonce