Annonce
Guldborgsund

EKSPERT FRA POOLHUSSAG HEJSER ADVARSELSFLAG IGEN

Oversigt over området, den nye lokalplan skal gælde for. Foto: Guldborgsund Kommune
I et kommende byggeri ved Kystvej i Nykøbing arbejder kommunen med et lokalplanforslag, hvor Genforeningsparkens kvadratmeter tæller med i bebyggelsesprocenten. Men det er en ommer, mener ekspert, som forudsagde problemer i sagen om poolhusene i feriebyen.

GULDBORGSUND: - Jeg vurderer, at naboerne med sindsro kan se frem til at få medhold i en klage til Planklagenævnet, når lokalplanen er endeligt vedtaget.

Det siger byplanrådgiver Arne Post, forfatter til Byplanhåndbogen og en større undersøgelse af lokalplanlægning.  Folketidende har bedt Arne Post kaste et blik på lokalplanforslag 212, der omhandler et nyt etagebyggeri på den såkaldte bowlinggrund ved Kystvej i Nykøbing. Tilbage i 2020 vurderede Arne Post, at poolhusene ved Marielyst Ferieby ikke kunne rummes i lokalplanen og fik ret, da Planklagenævnet havde behandlet sagen.

Guldborgsund Kommune har haft lokalplanforslag 212 i høring. 25 oktober var sidste frist for at komme med høringssvar til planen. Som tidligere beskrevet i Folketidende finder naboerne i området det planlagte byggeri problematisk af flere grunde. Blandt andet, at man medregner offentlig park og vej i lokalplanen for at ramme en bebyggelsesprocent, som passer bygherre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Usædvanlig imødekommenhed

Det falder også Arne Post for brystet og han mener, naboerne vil kunne klage over netop det.

- En grundejer kan ikke medregne et naboareal, som ejes af andre, private såvel som en kommune, siger han med tanke på Genforeningsparken.

En grundejer kan ikke medregne et naboareal, som ejes af andre, private såvel som en kommune.

Arne Post, byplanrådgiver

Planen for lokalplanforslag 212 er ligeledes at nedlægge og sælge en del af Neergaardsvej til bygherre og udlægge en del af Niels Nielsensgade til parkering

- Hvis de vejarealer sælges til bygherren, vil de kunne indgå i grundarealet. Men det er også udtryk for en, forhåbentlig usædvanlig, imødekommenhed overfor bygherre, siger Arne Post og understreger, at man godt kan være erhvervsvenlig uden at gå på kompromis med fagligheden.

- Jeg håber, den eller de de pågældende planlæggere kan se, at det ikke er i overensstemmelse med faglig god byplanlægning.  Ellers er der et ekstremt stort behov for efteruddannelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ualmindelig dum

Det er Bo Jørgensen fra Bo-Hus, der er bygherre på projektet. Han har tidligere udtalt sig om sagen til Folketidende, hvor han kommer ind på, at Genforeningsparken hele tiden har været en del af det samlede areal. Ifølge ham er byggeriet kun økonomisk rentabelt, hvis man bygger i fire eller fem etager, op til 18 meter i højden. Men det undrer Arne Post, hvis politikere accepterer det udsagn uden at kende udregningerne bag.

I sagen om poolhusene understregede forvaltningen overfor politikerne, at man handlede erstatningspådragende, hvis man ikke gav byggetilladelse til projektet i Feriebyen. Folketidende har spurgt Arne Post, om han mener, det kan være tilfældet her?

- Hvis man har givet et bindende forhåndtilsagn er man ualmindelig dum. Det ligger i sagens natur, at det kan man ikke. Altså når det drejer sig om planforslag, der skal offentliggøres med mulighed for, at borgerne kan gøre indsigelse, så kan man ikke på forhånd afvise de indsigelser, der måtte komme, lyder det.

Hvis man har givet et bindende forhåndtilsagn er man ualmindelig dum.

Arne Post, byplanrådgiver
Artiklen fortsætter efter annoncen

Passer ikke ind

Udover de problemer Arne Post ser i forhold til Planloven, knytter han også følgende kommentar til planen.

- Planklagenævnet kan ikke tage stilling til, om det er en dårlig plan, men det er det. Jeg undrer mig over, at et velrennomeret firma som Henning Larsen påtager sig sådan en opgave, for det er ikke fagligt forsvarligt. De laver sikkert et spændende arkitektonisk projekt, men en arkitekt skal også sørge for, at det passer ind i omgivelserne og det gør det bare ikke her.

En lokalplan tager afsæt i kommuneplan, som indeholder rammebestemmelser. Ikke bare i Guldborgsund Kommune, men i kommuner landet over er planerne ofte udformet, så de kan forvirre borgerne. Selv om det forhåbentlig ikke er tilsigtet, siger Arne Post.

- De konkrete kommuneplanrammer, der gælder for lokalplanens område, er vanskeligt forståelige. De er så bredt formuleret, at de næsten kan rumme alt. Det er formentlig formålet at opretholde størst mulig frihed for efterfølgende lokalplaner. Men når man, som i tilfældet her, har skrevet i kommuneplanen, at man kan bygge op til 5 etager, er det meningsløst også at tale om åben og tæt, lav bebyggelse. Så har man jo taget stilling til, at der skal kunne bygges så højt, siger Arne Post og fortsætter:

-Det er meget vanskeligt for borgerne at gennemskue et forslag til kommuneplan. Men det er ikke ualmindeligt, at indsigelser mod et forslag til lokalplan afvises med, at man fra kommunens side siger, at det er i overensstemmelse med kommuneplanen og så skulle borgerne have reageret tidligere.

Hvad kan borgerne så gøre?

- Når lokalplanen bliver vedtaget kan de sende en klage til Planklagenævnet.

Det gjorde borgerne i sagen fra Feriebyen. Alligevel fortsatte bygherre og så endte det jo med, at husene blev stående... 

- Der er tilfælde, hvor en bygning bliver revet ned. Hvis der er klaget, giver en fornuftig kommune ikke byggetilladelse, før sagen er afgjort. Men udstedes der byggetilladelse før Planklagenævnet har behandlet sagen, vil jeg råde naboerne til at melde sagen til politiet, da byggetilladelsen vil være baseret på en lokalplan, som formentlig ikke er lovlig.

  • NYK kort over genforeplads og bowlinggrund
    Oversigt over området, den nye lokalplan skal gælde for. Foto: Guldborgsund Kommune
Annonce
112

Rystet far om redningskvinde: - Vi er hende meget taknemmelig

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Annonce
Annonce
112

Rystet far om redningskvinde: - Vi er hende meget taknemmelig

112

Nye detaljer: Overfaldet to gange - ikke under 13 spark

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Guldborgsund

Velkendt navn gør comeback som hoteldirektør på Lolland

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

112

Hunde redder kvinde fra kraftig brand

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

112

Efter voldsomt overfald: Politiet kommer med nyt om 15-årig drengs tilstand

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen