Annonce
Guldborgsund

El-flaskehals udskyder ny kæmpe-solcellepark

Anlægget ved Væggerløse er klar. Men den cirka fem gange større solcellepark ved Grænge, som Better Energy også står for, har lange udsigter. Der bliver næppe byggestart de første par år. Der mangler en endelig aftale med det statslige Energinet, som skal aftage strømmen. Foto: Anders Knudsen

- Som det ser ud nu, har jeg ikke noget præcist bud på, hvornår arbejdet kan gå i gang, lyder det fra Better Energy.

GRÆNGE Det kan vare adskillige år, før de omstridte planer om en kæmpe-solcellepark ved Grænge bliver realiseret.

- Som det ser ud lige nu, har jeg ikke noget præcist bud på, hvornår arbejdet kan gå i gang. Det kræver, at vi har endelig godkendelse og en aftale med Energinet, som skal aftage strøm fra det kommende anlæg. Og Energinet er i gang med en større, samlet planlægning og prioritering, siger Esben Billeskov, der er vicepræsident i Better Energy, som står for opførelsen af Grænge-anlægget.

- Hvis jeg skal komme med et bud, bliver der formentlig først start på anlægsprojektet i 2024 eller 2025, tilføjer han.

Problemet er - forenklet sagt - at der er flaskehalse i selve el-nettet, som gør det svært at transportere strøm væk fra det stadigt stigende antal møller og solcelleparker og frem til forbrugerne.

Det er et problem mange steder - på Vestsjælland, Fyn og i Vestjylland for eksempel. Men i allerhøjeste grad og ikke mindst også her i landsdelen. Energinet er ved at gå i gang med et stort udbygningsprojekt på Lolland, som skal hjælpe med at styrke nettet, så strømmen kan transporteres til Sjælland og Københavnsområdet. Desuden skal Femern-forbindelsen forsynes med strøm.

Der lægges nye kabler og bygges nye højspændingsstationer ved Rødby og ved Gloslunde. Lignende store net-projekter er undervejs. Men prioriteringer og rækkefølge er ikke afgjort. Derfor bliver eksempelvis det meget store Grænge-projekt sendt på pause.

Størrelse forsinker

Men solcelleparken bliver bestemt ikke opgivet, understreger Better Energy.

Energinet skal aftage strømmen - men der er ikke noget krav om, hvornår en aftale kan være på plads.

Netop størrelsen på anlægget ved Grænge er indirekte med til at gøre starttidspunkt for anlægsarbejdet usikkert. Solcelleparken har nemlig en størrelse, som gør, at det er det statslige Energinet, der skal indgås aftale med.

Better Energy har sidste år etableret en solcellepark ved Væggerløse - på begge sider bag Gedser Landevej - og aftalen om at aftage strøm fra det anlæg er indgået med det regionale el-selskab. Det er gået betydeligt hurtigere.

- Vi havde da håbet og forventet, at det ville gå hurtigere med anlægget ved Grænge. Men sådan er situationen altså ikke, konstaterer Esben Billeskov.

- Der er mange grønne el-projekter ikke mindst på Lolland-Falster. Og det skaber altså flaskehalse i transporten af strømmen. Det er lidt paradoksalt, at man halter bagud med transmissionsnettet i forhold til den grønne strøm, der produceres, og som er undervejs. Der er mange projekter i gang, påpeger Better Energy-chefen.

- Tidligere var udviklingen afhængig af statsstøtte. Nu etablerer vi eksempelvis solcelleparker på 100 procent privat basis. Også fordi virksomhederne efterspørger den grønne strøm, tilføjer han.

Det er eksempelvis tilfældet med solcelleparken ved Væggerløse, hvor medicinalvirksomheden Lundbeck er med.

Annonce

Protester hjalp

Anlægget ved Gedser Landevej er på 34 MW. Det nu lokalplan-godkendte anlæg ved Grænge er oppe på 178 MW. Undervejs er anlægget "skrumpet" ganske betydeligt - selv om det altså fortsat er absolut i den store skala og vil dække omkring 125 hektar.

Men det oprindelige oplæg var cirka dobbelt så stort. Det blev så tidligt reduceret til omkring 200 hektar.

I august var der borgermøde på rådhuset i Nykøbing om planerne. Og protesterne både her og efterfølgende i form af indsigelser mod lokalplan-oplægget var mange.

Herefter blev der reduceret yderligere i projektet, som så blev godkendt i byrådet i oktober sidste år.

Peter Bring-Larsen, Guldborgsundlisten, og frem til valget formand for teknik, miljø og ejendomsudvalget, konstaterede dengang, at den nye plan er et udtryk for, at man lytter til borgerne.

Der kom 46 indsigelser mod den oprindelige lokalplan og 180 underskrifter mod solcelleparken.

Også den nye formand for teknik- og miljøudvalget, Annemette Johnsen (SF), er tilfreds med det reducerede solcelle-anlæg.

- Vi har imødekommet meget af kritikken. Projektet er rettet til, så det for borgerne er til at leve med. Men på den anden side er vi også glade for, at der kommer en solcellepark. Vi skal satse på grøn energi. Og som her kan det godt genere udsigten for nogle - men man har jo ikke patent på sin udsigt ret mange steder. I det her tilfælde kunne der også være kommet andre anlæg eller byggerier, siger Annemette Johnsen.

Annonce

Borgermøde i marts

Niels Sørensen, en af de aktive i protesterne, udtrykte også tilfredshed, da det oprindelige oplæg blev stærkt reduceret.

Nu tyder alt på, at der også kommer til at gå adskillige år, inden det reducerede projekt overhovedet bliver til noget.

Men forberedelserne løber stadig. 16. marts indkaldes til borgermøde i beboerhuset i Grænge.

Alle beboere inden for en afstand på 1,5 kilometer til den planlagte solcellepark bliver indkaldt til mødet, hvor man blandt andet også orienteres om eventuelle salgsoptioner, kompensationer et cetera for de kommende, nærmeste beboere til anlægget. Det vil sige efter den nye plan op til 175 meter.

Annonce
Annonce
Lolland

TOUR DE FRANCE GIVER UDSOLGTE AFGANGE PÅ LOKAL FÆRGERUTE

Annonce
Minksagen

REGERINGEN VIL GENNEMGÅ KRITIK AF EMBEDSMÆND

Annonce
Forsiden netop nu
Tour de France

STORSKÆRMS ARRANGEMENT FLYTTES INDENDØRS

Landsstævne

GLÆDER SIG TIL AT SLUTTE MED ET BRAG

Bikemeet

- JA, DET ER VARMT. VI HAR JO EN KVART KO OM NAKKEN!

112

PRØVELØSLADT MAND FÆNGSLET FOR VOLD

Jogsøgning

NU ER DET FORBUDT AT SPØRGE TIL ALDER UNDER JOBSØGNING

Lokal nyt

DMI VARSLER AFTENREGN OVER TOUR DE FRANCE-RYTTERNE

112

23 TAGET I FARTKONTROL

Lokal nyt

SPRUDLENDE ÅBNING MED ILD, TROMMER OG EN MASSE BEVÆGELSE

Landsstævne

VÆRTSBYEN TOG GODT IMOD LANDSSTÆVNET

Se billederne

STORT MARKED RYKKER IND I MARIBO

112

35-ÅRIG SIGTET EFTER SAMMENSTØD MELLEM BIL OG BUS

Strejke

RETTEN HAR TALT: 500 FEMERN-ANSATTE SKAL TILBAGE PÅ JOB

Guldborgsund

KLOSTER FÅR NY FORSTANDER

Annonce
Politik

TIDLIGERE BYRÅDSMEDLEM HAR FÅET NOK: FÆRDIG MED DF

112

MAND FÆNGSLET FOR VOLDTÆGT AF NIÅRIG PIGE

Guldborgsund

ALLE VERDENS KROKODILLE-ARTER SAMLET PÅ FALSTER

Lolland

SKADEKLINIK LUKKET I TO MÅNEDER - UTILFREDS REGIONSFORMAND KRITISERER MANGLENDE INFO

Fodboldskole

- MAN FORTÆLLER DEM, AT DE SKAL KNALDE TIL DEN

Minksagen

MEDIE: STATSMINISTER VILDLEDTE GROFT OM MINK PÅ PRESSEMØDE

Lolland

HJEMMEVÆRNET PÅ ØVELSE

Lokal nyt

GOLF ER POPULÆRT PÅ LANDSSTÆVNET

Annonce
Annonce