Annonce
Guldborgsund

Elever ønsker færre eksaminer

En del afgangselever, heriblandt Caroline Kappel, er bekymret for, hvordan det vil gå dem til sommerens eksaminer. Sune Bek mener, at eleverne er i trygge hænder. Foto: Anders Knudsen

To år med corona og hjemmeundervisning er gået ud over læringen på gymnasiet.

NYKØBING Til sommer skal gymnasieelever landet over til eksamen i den almene dannelse som dansk, engelsk, matematik og naturvidenskab. De to forgangne år har antallet af eksaminer på Katedralskolen i Nykøbing været mindre end normalt grundet corona.

Caroline Kappel, som dimitterer fra Katedralskolen til sommer, håber på en ligeså retfærdig behandling i forhold til sine eksaminer:

- Vi kan trække stof fra 1.g, som vi skal nå at repetere inden sommer. Vi har et studieretningsprojekt, der lurer i baghånden, samt terminsprøver, der skal afvikles, mens vi også er bagud på antallet af moduler i nogle fag. Det betyder, at vi både skal nå at lære noget nyt samt repetere det, vi ved. Alt dette skal nås på godt fire måneder, og vi har stadig en tilstedeværende pandemi. Jeg kan godt være lidt nervøs på mine studiekammeraters og mine vegne, og det gør mig da en smule stresset, for at være ærlig.

2022-01-20-Copyright: PF Anders Knudsen, LF Folketidende, Nykøbing. Katedralskolen, Nykøbing. Eksamensudfordringer fortælles af uddannelseschef Sune Beck og elev på 3. g Caroline Kappel på Katedralskolen Foto: Anders Knudsen

Ønsker lige vilkår

Meget af tiden har de sidste tre år været henlagt til virtuel undervisning.

Caroline Kappel mener ikke, hun har fået noget særlig brugbart ud af den virtuelle undervisning.

- Udover at det er svært at tage noter og følge med i lærerens undervisning samtidig, hjælper en hovedpine efter flere timers undervisning foran skærmen heller ikke på det faktum, at de optimale muligheder for indlæring skal findes i et klasselokale med mulighed for sparring, at benytte de til faget hørende redskaber samt en god klassedynamik og et godt læringsmiljø, understreger Caroline Kappel.

Sune Bek, uddannelseschef på Nykøbing Katedralskole, fortæller, at den nuværende 3.g-årgang har haft op mod en tredjedel virtuel undervisning i en eller anden udstrækning. Han understreger dog også, at det ikke nødvendigvis er den del af undervisningen, som eleverne skal til eksamen i, for "en stor del af den coronaramte undervisning blev jo afsluttet med eksaminer og årskarakterer i sommer".

Caroline Kappel nævner, at hendes årgang har været hårdest ramt af coronaens implikationer:

- Vi har haft flere virtuelle timer, mindre eksaminer og generelt dårligere mulighed for at få mest mulig ud af undervisningen.

Hun synes, at voksne generelt har en dårlig forståelse for elevernes situation. At skulle eksamineres i fuldt pensum, når ens undervisningsmuligheder har været så radikalt anderledes end inden corona, kræver virkelig, at man hanker op i sig selv og bliver, hvad Sune Bek kalder for studerende, det vil sige selvdisciplinær, orkestreret og punktlig i sin studietid.

Kernestof beskriver det centrale stof i et givent fag, eleverne som minimum skal undervises i. Kernestoffet er angivet i læreplanen for det enkelte fag (bekendtgørelsen), og danner grundlaget for eksamen.

Annonce

Mere fokus på kernestoffet

På Nykøbing Katedralskole har man indført en ordning, som er udstukket af Undervisningsministeriet, om ikke at minimere antallet af eksaminer til sommer. Det har man ellers gjort de to forgangne år.

- Med den nye ordning vil der være mere fokus på kernestoffet end på det perifere stof. Ydermere kan man til censor stille krav om kun at udtrække et mindre antal emner i et givent fag, således at man kun har mulighed for at gå til eksamen i de emner, man har haft størst mulighed for at deltage i, fortæller Sune Bek.

- Det skal ses som en meget fin middelvej til de kommende studenter, fordi nu skal vi tilbage til normaliteten, tilføjer Sune Bek.

Ordningen skal godkendes af det enkelte gymnasies rektor og ske indenfor rimelighedens grænser.

Sune Bek supplerer:

- Det har været meget vigtigt for os at sikre, at alle elever får al den undervisning, de har krav på, for at gå til eksamen - og det har været noget af et puslespil at få det hele til at gå op med de ekstrating, vi som følge af corona har set os nødsaget til at supplere et travlt skoleår med. Men med fælles hjælp fra elever, lærere og ledelse skal vi nok nå i mål.

Selv om skolen sætter en dyd i at give eleverne de bedste forudsætninger, er der alligevel tvivl at spore blandt eleverne:

- Jeg tror, alle føler sig presset til at klare sig godt, uanset hvilken uddannelse man går på. Vi lever i et samfund, hvor høje karakterer, et godt snit og en god uddannelse bliver glorificeret, siger Caroline Kappel.

Hun er dog glad for, at snittet på mange videregående uddannelser er blevet sænket, fordi det så fjerner noget af presset fra de kommende studenters skuldre over ikke at blive optaget på sin drømmeuddannelse.

- For selv om vi følger med nu og gjorde det under virtuel undervisning også, tror jeg stadig, vi vil præstere dårligere til sommerens eksaminer. Desværre, siger Caroline Kappel bekymret.

Annonce

En hjælpende hånd

Sune Bek tilføjer dog, at man i indeværende skoleår for eksempel for 3.g-eleverne har indlagt prøveeksamensforløb i form af en ekstra terminsprøve.

Dette er gjort for at kompensere for dén, der blev aflyst i sommer på grund af corona. Det skal ses som en faglig kompensation, så eleverne er bedre udrustet til sommerens endelige eksaminer.

Annonce
Annonce
Femern

Nyt supermarked kan blive lokal købmands redning

Annonce
Guldborgsund

Stemmer man ja eller nej, hvis man er i tvivl?

Annonce
Forsiden netop nu
Sport

LIVE: Nykøbing FC - AC Horsens

Lolland

Tak for kaffe - varmeregningen stiger med 83 procent på plejehjem

Guldborgsund

Formand jubler over lave ledighedstal: Endelig er vi på landsgennemsnittet

Dølle

Dølle-drabet: Politiet efterlyser video-optagelser

Sport

Jessen foran kontraktudløb: - Jeg elsker at være i NFC

Guldborgsund

Børn slog alarm om naturbrand

Lokal nyt

Indsatsen nedjusteres, men det er stadig muligt at blive vaccineret mod covid-19

Lolland

Mindre brand ved sundhedscenter

Lolland

Tyverier fra utallige køretøjer

Sport

Lokal racerkører har taget spidsen i årets Super GT-serie

Guldborgsund

Hurtig indsats fra beboere hindrede brand i at sprede sig

Lolland

Dannebrogsfaner "uønsket" ved dronningebesøget

112

Unge drenge brød ind i fitnesscenter og begik hærværk

Annonce
Sport

Elma lavede 21 mål i rekordsejr

Guldborgsund

Godt vejr betyder flere gæster

Lolland

Ældreminister fik gode råd fra frontpersonale

112

Ubudne gæster kom med vin og kage

Erhverv

Poul Nyrup besøgte lærlinge på Femern-byggeplads

Lolland

Opholdssted rykker ind i nedlagt skole

Guldborgsund

Klimaaktivister foran sukkerfabrikken: Det er ikke raketvidenskab, det her

Lolland

Landsbyordninger truet af lukning

Annonce
Annonce