Annonce
Ugeavisen Lolland

En magisk og stor Tekno-samling til Magisk Festival

Poul NIelsen fra Nørrebhar udviklet på sit tekno - her har han skabt en radiostyret bil. Foto: Daniel Brøns
Magisk Festival 2022 løber af stablen d. 3. juni kl. 16.00-18.00 i Maribos gågade. En deltager er Danmarks måske største samler af Tekno-byggesæt fra Nørreballe, Poul Nilsen. Han har samlet på Tekno siden han var dreng. Nu skal samlingen vises frem i Maribo hele sommeren.

MARIBO: Uanset om det er Magisk Festival, Onsdagsmarked – eller bare hverdag i centrum af Maribo, så kommer der teknik på programmet i den kommende sommer.

Det er samleren Poul Nielsen fra Nørreballe, der har besluttet sig for at vise sin samling frem, som stammer fra et meget usædvanligt engagement.

- Jeg fik jo mit første Tekno-sæt som otte-årig, men kunne kun lave en trillebør, så siden da har jeg gjort alt for at udvide samlingen, husker Poul Nielsen, der også husker, at han på en tur til tandlægen nægtede at åbne munden.

Annonce

- Min mor blev nødt til at love mig en Tekno-motor, og så stod jeg pinen igennem, husker Poul Nilsen, der siden har udviklet nogle af de mest interessante modeller.

Rutsjebaner og tærskeværk

Samlingen kan nu ses hver dag i porten ved siden af Jyske Bank i Østergade, og der er rigeligt at fordybe sig i. Her finder man blandt andet en model af Tivolis første rutsjebane, en model af en af de første broer til Amager og meget andet.

Især er Poul Nielsen motiveret af lokale seværdigheder, så vil man en tur til Hyllekrog Fyr, se en motor fra Holeby Diesel eller en tur med en fiskekutter fra Fejø, så findes det hele i vinduet ved banken – sammen med et af de helt store Tekno-ikoner, nemlig et tærskeværk fra Vestlolland, der vandt 2. præmien ved en stor Tekno-konkurrence i 1939.

Især er Poul Nielsen motiveret af lokale seværdigheder, så vil man en tur til Hyllekrog Fyr, se en motor fra Holeby Diesel eller en tur med en fiskekutter fra Fejø, så findes det hele i vinduet ved banken.

I langt de fleste af modellerne er der i øvrigt mulighed for bevægelse, idet de kan tilsluttes elmotorer. Det har dog været for omfattende i forhold til udstillingen ved banken.

- Derfor har jeg sat et link op til en Youtube-video med modellerne bevægelse, fortæller Poul Nielsen, der i vinduet har så mange modeller, at det er svært at opremse dem alle her. Traktorer, motorcykler, selvbindere, – ja selv en mekanisk hest, en mekanisk fodbold og en radiostyret bil er med.

- Den radiostyrede bil er en videreudvikling, for da Tekno stoppede i 1970, fandtes radiostyring ikke, oplyser Poul Nielsen, der i øvrigt har lavet Danmarks formentlig største Tekno-byggeri også.

- Derhjemme har jeg en to meter lang model af Lillebæltsbroen, men den er for besværlig at tage ned, siger samleren, der selv har bygget kasser til samtlige sæt, så de er nemme at medbringe på markeder og festivaler.

Motorcykel og dampmaskinier

Poul Nielsens samlerinteresse slutter dog ikke med Tekno, for derhjemme har han også en lang række dampmaskiner, som man kan være heldig at se, når han stiller sine ting op på Magisk Festival og onsdagsmarkederne.

- På Magisk Festival bliver det nok mest noget med motorcykelmodeller og dampmaskiner, og så sidder jeg ved Jyske Bank, så man kan gå ind og se Teknno også, siger han og fortæller, at han har alt værktøjet til at bygge maskiner fra bunden – inklusive mekaniske dele, så alt kan lade sig gøre, siger han og fremviser en model af en Nimbus-motorcykel i skala 1:5 – med bevægelige dele og elmotor i sidevognen.

- Den er jeg blevet tigget og bedt om at sælge mange gange af Nimbus-entusiaster, siger Poul Nielsen, der også selv er den lykkelige ejer af en rigtig Nimbus, som dog ikke er stor nok til at transportere det hele, når han skal på markedet.

- Det er lidt af en opgave at transportere det hele, især når jeg skal på damptræf og skal have mine dampmaskiner med også, siger Nielsen, der også har meldt sin ankomst til Damptræf på Frilandsmuseet i Maribo den 11.12. juni.

Det er lidt af en opgave at transportere det hele, især når jeg skal på damptræf og skal have mine dampmaskiner med også

Poul Nielsen

Resten af sommeren kan man så træffe ham på onsdagsmarkeder, når han lige får tid til at sidde lidt på markedet og vise udvalgte ting frem fra samlingen.

- På Onsdagsmarkederne sælger jeg også lidt ud af nogle af mine ting, hvis jeg har rigeligt af dem. Men jeg vil hellere udstille, så lige nu er jeg faktisk på jagt efter et sted, hvor de vil lave en permanent udstilling af Tekno. Findes sådan et sted, kan det være, at jeg donerer det meste bort en dag, så eftertiden også får glæde af det, siger han.

Magisk Festival 2022 løber af stablen d. 3. juni kl. 16.00-18.00 i Maribos gågade.

Du kan se Poul Nielsen maskiner her www.kortlink.dk/2fxsy- og hans motorcykel-model på www.kortlink.dk/2fxt8

Poul NIelsen fra Nørreballe har en gigantisk samling af Tekno. Her lidt af det, der er udstillet ved Jyske Bank i Maribo i maj 2022. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Engestofte

BRØDNØRD I NYT POP OP-BAGERI

Annonce
Guldborgsund

UTILFREDSE LEJERE HAR SAVNET EN ELEVATOR I FIRE MÅNEDER

Annonce
Forsiden netop nu
Gymnasier

OVERVEJER FUSION AF GYMNASIER

Corona

PLEJEPERSONALE BLIVER IGEN OPFORDRET TIL CORONATEST

Erhverv

ÅRETS LÆREPLADSPRIS GIK TIL MSE

landsstævne

LOKALE VALGTE NOGET DE ALDRIG HAVDE PRØVET FØR: BIATHLON

Marielyst

STØVER DEN STORE SAKS AF

landsstævne

RØDBYS BADMINTON HERRER VANDT ALLE DERES KAMPE

Festival

FEJREDE FØDSELSDAG PÅ VILDE VULKANER

Sport

NY TURNERINGSSTRUKTUR BEKRÆFTET

Femern

TRODSER ARBEJDSRETTEN: 500 BYGNINGSARBEJDERE FORTSÆTTER STREJKE

Skolebyggeri

- JEG VIL GERNE VÆRE SKOLEDRENG IGEN, HVIS JEG FIK LOV TIL AT GÅ HER

Guldborgsund

KOMMUNE ADVARER BORGERE OM SPAMMAIL I OMLØB

Lolland

TOUR DE FRANCE GIVER UDSOLGTE AFGANGE PÅ LOKAL FÆRGERUTE

Minksagen

REGERINGEN VIL GENNEMGÅ KRITIK AF EMBEDSMÆND

Annonce
Tour de France

STORSKÆRMS-ARRANGEMENT FLYTTES INDENDØRS

Landsstævne

GLÆDER SIG TIL AT SLUTTE MED ET BRAG

Bikemeet

- JA, DET ER VARMT. VI HAR JO EN KVART KO OM NAKKEN!

112

PRØVELØSLADT MAND FÆNGSLET FOR VOLD

Jogsøgning

NU ER DET FORBUDT AT SPØRGE TIL ALDER UNDER JOBSØGNING

Lokal nyt

DMI VARSLER AFTENREGN OVER TOUR DE FRANCE-RYTTERNE

112

23 TAGET I FARTKONTROL

Lokal nyt

SPRUDLENDE ÅBNING MED ILD, TROMMER OG EN MASSE BEVÆGELSE

Annonce
Annonce