Annonce
Politik

ENHEDSLISTEN: - SPAR PÅ DODEKALITTEN OG SYDKYSTEN

Birthe Lauridsen og Bente Borreskov fra Enhedslisten må sammen med partikammeraterne indse, at de endnu engang kommer til at stå uden for budgetforliget i Lolland Kommune. Men så har de deres eget forslag, som de fremsætter i byrådssalen. Arkivfoto: Anders Knudsen
Enhedslisten går ikke med i budgetforliget for 2023 i Lolland Kommune.

LOLLAND: I næste uge skal byrådet i Lolland Kommune andenbehandle og godkende budgettet for 2023.

Men endnu er der ikke kommet hvid røg op af skorstenen på administrationsbygningen, så et budgetforlig trækker ud denne gang, hvor Lolland Kommune skal spare mange millioner for at få budgettet til at hænge sammen.

Dog står det nu klart, at Enhedslisten heller ikke denne gang er med i budgetforliget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) har sendt listen en mail, hvori han konstaterer, at parterne står for langt fra hinanden.

"Vi har fået en venlig mail fra borgmesteren, hvor der blandt andet står: ”Flertalsgruppens forslag får svært ved at rumme Enhedslistens ønsker. Blandt andet vil det være et krav, at man støtter op om den grønne gasledning”, skriver Enhedslisten Lolland på deres Facebook søndag.

- Vi står langt fra hinanden i forhold til, hvad man vil prioritere. Det må vi jo bare erkende, siger Enhedslistens byrådsmedlem, Bente Borreskov.

Vil spare på anlæg og administration

I stedet har Enhedslisten lavet sit eget budgetforslag. De mener, at de kan finde penge rundt om i kommunens budgetter - især på store anlægsprojekter. Her vil de spare 23,7 millioner kroner, mens der skal spares 12,5 millioner kroner på administration og politik. Enhedslisten finder også 10,8 millioner kroner i det sparekatalog, som diverse udvalg allerede har udarbejdet.

- Vi har lagt den strategi, at vi kigger på anlæg. Her har vi fundet en række ting, som vi ikke synes, det er rimeligt, at Lolland Kommune skal betale for, siger Bente Borreskov (EL).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Investorer skal betale

Her hentyder hun eksempelvis til det store resort-projekt på Lollands sydkyst, Irma-grunden i Maribo, Dodekalitten og Nakskov 2030. Enhedslisten ønsker at spare 150.000 kroner på Dodekalitten, en million kroner på Irma-grunden, næsten 4,5 millioner kroner på Lollands Sydkyst og ti millioner kroner på Nakskov 2030.

- Den til Irma-grunden er en rammebevilling, som de kan bruge til, hvad de vil, siger Bente Borreskov.

Men pengene til Irma-grunden er afsat til at skabe et grønt område rundt om bolig- og erhvervsbyggeriet - et grønt område med parkeringspladser og offentlig adgang.

- Det er rigtigt. Men vi stiller spørgsmålstegn ved, om vi skal bruge penge på den slags, når skolerne er i den forfatning, de er i. Vi er ikke imod grønne områder. Men vi er imod, at det skal laves lige nu og lige der, fordi der lige er en, som vil bygge. Desuden er vi imod de der rammebevillinger, fordi vi ved, de plejer at stige, siger Birte Lauridsen fra Enhedslisten.

- Og hvorfor skal vi lave projektplan for dem, der ønsker at bygge på Sydkysten? Det kan de vel lave selv, siger hun.

- Hvis de vil bygge på Mørtelgrunden, på Irma-grunden, på Sydkysten, så skal Lolland Kommune altså ikke bruge seks millioner, otte millioner og 13 millioner på at gøre de områder attraktive. Det må investorerne betale, siger Bente Borreskov.

Også på Nakskov 2030 og på Nedrivningspuljen vil Enhedslisten nappe en stor bid af de midler, som afsættes til projekter.

- Spørgsmålet er, hvor mange penge vi skal sætte af til byfornyelse. Vi vil gerne have byfornyelse. Men når det hele tiden hedder sig, at når det gælder drift og service, så er vi sådan en fattig kommune. Men når det handler om at gøre investorer tilfredse og lave byggemodninger og anlæg og sådan noget, så gør vi det gerne, siger Bente Borreskov.

- Vi vil også gerne have, at der ser pænt ud her. Men man ansætter så mange penge til anlæg, at man ikke kan nå at bruge dem. Så bliver der overførsler år efter år. Og når man gør det sådan, så skal man spare på driften og servicen til borgerne, pointerer Borreskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lidt "luksus"

Også tilskuddet til Dodekalitten kan Enhedslisten godt undvære på de kommunale budgetter.

- De får så mange donationer andre steder fra og har så mange besøgende hvert år. Hvorfor skal de støttes, når Kultur- og Fritidsudvalget samtidig skærer på alle de borgernære ting og frivillige foreninger, der er. De får lige et hak alle sammen. Vi vil gerne have, at borgerne er i centrum frem for alle mulige private investorer, som godt kan betale for sig selv, siger Bente Borreskov, der fremhæver, at man i stedet kunne undgå at spare på færgedriften.

Vi vil gerne have, at borgerne er i centrum frem for alle mulige private investorer, som godt kan betale for sig selv.

Bente Borreskov, byrådsmedlem i Lolland Kommune for Enhedslisten

Også de 700.000 kroner til Art Barns stryges i Enhedslistens budgetforslag. Her langer listen ud efter den manglende åbenhed om bevillingen af støtte til projektet.

- Man sidder og bevilliger noget i økonomiudvalget, som aldrig kommer til byrådet, siger Bente Borreskov.

- Det handler ikke kun om 700.000 kroner. Man forpligter sig til at give meget mere hvert år de næste år. Det ved byrådet ikke. Det er hele set uppet, og at det her projekt skal have særbehandling ... det er det, vi har noget imod, siger Birthe.

Nakskov 2030 bliver også skåret ti millioner kroner i Enhedslistens forslag.

- Vi skærer ikke Nakskov 2030. De fik en bevilling på ti år, og dem overfører de hvert år. Vi kan ikke se, hvorfor der skal ligge penge der, som ikke bliver brugt. Vi har endnu ikke taget helt stilling til, om Nakskov 2030 skal helt lukkes. Man kan mene, at noget af det er lidt "luksus", siger Birthe Lauridsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil fjerne alle sektorchefer

Også i administrationen skal der skæres voldsomt. Byrådsmedlemmernes honorar skal skæres med en million kroner i alt. Men Enhedslisten har fundet hele ti millioner kroner på at ville skære sektorchefer og souschefer i kommunen.

-Lolland Kommune har truffet en beslutning om at have tre ledelseslag ud over det politiske. I stedet har vi fem eller seks. Eksempelvis i ældreplejen har vi teamledere, så er der decentral leder Inge Kromann, så er der ældre- og sundhedschef Søren Wollesen, så er der direktøren på området Thomas Richelieu, så er der kommunaldirektøren Thomas Knudsen, og først der når man de politiske ledelseslag med Holger Schou Rasmussen og byrådet. Hvorfor ikke give dem på gulvet fri? Hvorfor skal Søren Wollesen sidde og være overformynder?, spørger Bente Borreskov, der vil fjerne det kontrol og den dokumentation, der ikke giver mening.

Lolland Kommune har truffet en beslutning om at have tre ledelseslag ud over det politiske. I stedet har vi fem eller seks.

Bente Borreskov, byrådsmedlem i Lolland Byråd for Enhedslisten

- Vi foreslår, man fjerner både sektorchefer og souschefer og fordeler deres arbejdsopgaver mellem teamledere og direktører. Vi synes, der er nogen af de rapporter og planer, man sidder med, som godt kunne lægges til side i disse tider - blandt andet fyrtårnene. Vi vil bare gerne have en debat om, hvorvidt det er rigtigt at have så mange ledelseslag i kommunen, siger Birthe Lauridsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Enige med Dansk Industri

De mange sparede penge skal bruges til at sikre ligestilling og bedre service blandt borgerne.

- Lolland er ved at blive delt op i et A- og et B-hold. Kommuneskolerne ligger nede og roder på ranglisterne, og bliver underlagt tilsyn, mens vi har en af landets højeste privatskoleprocentdel, siger Birthe Lauridsen.

Enhedslisten har læst den seneste undersøgelse af erhvervsvenlighed, som Dansk Industri har lavet, og fremhæver resultaterne på uddannelsesområdet, hvor Lolland scorer ganske lavet.

- Vi har intet imod industrien. Vi vil gerne have, at kommunen har en veluddannet arbejdskraft, siger Birthe Lauridsen.

- Vi har fundet penge, som vi gerne vil bruge på at bedre vores folkeskoler og uddannelsesinstitutioner. Pengene til at forbedre vores service generelt er der altså, siger Borreskov.

- Vi er ikke sikre på, at der skal flere penge til. Det kan også bare være, man skal prioritere anderledes. Men vi siger, at har skolerne brug for penge, så skal de have dem, siger Birthe Lauridsen.

- Vi ser det hvert år. De sætter et budget op, som ser så og så forfærdeligt ud, og så viser det sig, at det ser meget bedre ud, og vi pludselig har masser af penge. Jeg ved ikke, om man kan sige, at de fifler med det ... men det gør de altså alligevel lidt med det her. Vi finder hvert år penge, som vi har dokumenteret, og så står Eric Steffensen (DF) alligevel og kalder det Matador-penge, siger hun.

Vi ser det hvert år. De sætter et budget op, som ser så og så forfærdeligt ud, og så viser det sig, at det ser meget bedre ud, og vi pludselig har masser af penge.

Bente Borreskov, byrådsmedlem i Lolland Kommune for Enhedslisten

Om der atter vil blive talt om Matador-penge, når Lolland Byråd andenbehandler budgettet, vil vise sig, når der er byrådsmøde 13. oktober.

  • 14_nak-park og vej02
    Birthe Lauridsen og Bente Borreskov fra Enhedslisten må sammen med partikammeraterne indse, at de endnu engang kommer til at stå uden for budgetforliget i Lolland Kommune. Men så har de deres eget forslag, som de fremsætter i byrådssalen. Arkivfoto: Anders Knudsen
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd