Annonce
Ugeavisen Lolland

Erik finder de gamle planer frem

Erik Bohn-Jespersen har selv været med til at udarbejde alle lokalplaner i den tidligere Sakskøbing Kommune. Han var også med til at starte Fællesrådet for Sakskøbing og Omegn i 2012 og var dets formand frem til 2015, hvor Fællesrådet også kom med input til kommuneplanen for Guldborgsund Kommune. Nu gælder det input til områdefornyelsen i Sakskøbing, og her mener han, det er vigtigt for sakskøbingenserne at kende til byens fortid for også her at finde inspiration til at være med til at udvikle byens fremtid i regi af den igangværende byfornyelse, som vil sætte sit præg på byen de kommende år. Foto: Anders Knudsen

Der arbejdes ihærdigt med en byplanudstilling om Sakskøbing-egnen til inspiration for byfornyelsen.

SAKSKØBING Hvorfor ser Sakskøbing ud, som den gør? Hvordan redder vi Sakskøbing fra oversvømmelser? Og hvordan udvikler vi Sakskøbing til en endnu smukkere og levende by.

Det er de emner, der gennem længere tid har optaget Erik Bohn-Jespersen i forhold til at grave dybt i Sakskøbings nyere fortid med tidligere byplanlægning, gamle byudviklingsidéer og ikke mindst en vis Rubin-plan inden for rækkevidde.

Mulighederne er mange omkring Sakskøbing Fjord og Sakskøbing By, og Erik Bohn-Jespersen ønsker at levere inspiration fra gamle byplaner, kortbilag med mere fra de seneste godt og vel 50 år, hvor Sakskøbing Kommune både opstod og senere blev en del af Guldborgsund Kommune. Foto: Anders Knudsen

Skulle graves endnu dybere

Sidstnævnte skulle der dog lige graves endnu dybere for at få frem i sin fulde omfang. Derfor var Erik Bohn-Jespersen, tidligere formand for Fællesrådet for Sakskøbing og omegn samt mangeårig ingeniør og ansat ved Teknisk Forvaltning i Sakskøbings gamle kommune, forleden i kælderen under Guldborgsund Kommunes rådhus i Nykøbing.

Dernede finder man Stadsarkivet. Folketidende tog med en tur "i dybet".

- Der var en hel del kortbilag til Rubin-planen og særlig en "Grøn plan". Den håber jeg at finde frem i kasserne, lød det undervejs i gravearbejdet under opsyn af en arkivar.

Sådan én - altså en arkivar - skal der altid være med på sidelinjen, når borgere skal ind at lede i Stadsarkivets lange rækker af materialer - ikke mindst om en kommune, der engang hed Sakskøbing.

Rubin-planen, som også blot kaldes for Dispositionsplan 1967 for Sakskøbing-egnen, gik forud for de senere kommuneplaner og var ifølge Erik Bohn-Jespersen ganske visionær for Sakskøbing-egnens vedkommende. Netop derfor er det vigtigt for ham at folde alle fortidens byplanstanker ud. Det skal bruges i en byplanudstilling, som han længe har arbejdet på, og som i sidste ende forhåbentlig kan vises frem for alle. Gerne i hallen på det gamle rådhus i Sakskøbing fra 16. til 19. september.

Det er dog endnu ikke afgjort, om det i givet fald vil kunne lade sig gøre. Men der arbejdes på sagen.

- Byplanudstillingen skal vise planlægningen og udviklingen fra 1965 til i dag, runder Erik Bohn-Jespersen kort og godt af omkring den udstilling, der bringer mange årtiers tanker, idéer og visioner omkring Sakskøbing frem i lyset.

Det sidste er i hvert fald det, som den pensionerede ingeniør arbejder ihærdigt på at realisere.

Erik Bohn-Jespersen har i mange år leveret historier om Sakskøbings fortid eksempelvis i Historiske Beretninger fra Sakskøbing Lokalhistoriske Arkiv. Nu gælder det en byplanudstilling. Foto: Anders Knudsen/arkiv
Annonce
Annonce
112

KILOMETERVIS AF KABLER STJÅLET

Annonce
112

STJAL OPVASKEMASKINE

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

- JEG ER KLART BLEVET BEDRE TIL AT HOLDE FOKUS

Guldborgsund

- STEMMEN ÆNDRER SIG, NÅR MAN BLIVER ÆLDRE

Lolland

FOLK STRØMMEDE TIL LILLE LANDSBY

112

RENDEGRAVER RAMTE BRO OVER MOTORVEJ

Guldborgsund

ET SKUD OPTIMISME TIL KULTURNAT

Lolland

- JEG ER BLEVET BUDT INDENFOR I HJEMMENE

Femern

POSITIVE NABOER PÅ VISIT HOS STOR MASTODONT

Udland

MENNESKEPYRAMIDER ER TILBAGE EFTER CORONA

112

STJAL ESPRESSOMASKINE

Uddannelse

NY AFTALE SKAL ØGE MULIGHEDER FOR UNGE UDEN UDDANNELSE

Guldborgsund

HUSKUNSTNERE HÅBER PÅ FORLÆNGELSE

Indland

KOFOD EFTER MØDE MED AMBASSADØR: RUSSISK ADFÆRD FORDØMMES STADIG

Guldborgsund

HETERONORMATIV GRIS OG SOLCELLER I TAGSTEN

Annonce
Indland

DET STORE OPGØR MED FORTIDENS KEMISYNDER ER I GANG

112

STJAL 300 LITER DIESEL

Udland

ALLE I RUSLANDS UNDERHUS STEMMER FOR ANNEKTERING

Guldborgsund

100 BIOGRAFÅR SKAL FEJRES

Udland

KIM KARDASHIAN FÅR BØDE FOR KRYPTO-REKLAME

112

TØMTE PULVERSLUKKER UNDER INDBRUD

Gaslækager

ØDELAGT NORD STREAM 2-RØRLEDNING LÆKKER FORTSAT GAS

112

SINDSSYG OG UDVIST IRAKER FÅR LOV TIL AT REJSE IND I DANMARK IGEN

Annonce
Annonce