Annonce
Da muren faldt

Færgerne til Gedser bragte drømme og længsler om frihed

Rostocks danske overborgmester Claus Ruhe Madsen foran byens rådhus på Neuer Markt. Foto: Danny Gohlke/dpa

Rostocks nuværende overborgmester solgte is i Warnemünde og har ofte hørt byens borgere berette om tiden før Murens fald.

SYDFALSTER/ROSTOCK - Jeg har ofte stået på stranden i Warnemünde og kigget på færgerne mellem Rostock og Gedser - og samtidig hørt ældre borgere fortælle, hvordan de før Murens fald stod og kiggede på færgerne, som også dengang sejlede mod Danmark. Og at de ønskede, at de kunne været sejlet med.

Sådan fortæller Claus Ruhe Madsen, 47-årig dansker og overborgmester i Rostock - den eneste større tyske by med en udlænding som øverste borgmester.

Selv var han første gang i det tidligere Østtyskland i 1986. Det var på en skoletur med klassen til Berlin - og han mindes Brandenburger Tor, som den gang var hermetisk lukket og omgivet af beton, pigtråd og skilte.

Tre år senere gik Claus Ruhe Madsen på gymnasiet i Struer - og han husker, hvordan klassens tysklærer, der selv var tysker af oprindelse, en dag i november 1989 stod med stærke følelser og berettede om Murens fald aftenen før.

- Det gjorde et stort indtryk - jeg husker dette meget tydeligt. Og det at vores lærer selv oprindeligt kom fra Tyskland, gjorde det hele meget nærværende. Pludselig var han væk i nogle dage og kom tilbage til klassen med stykker af den faldne mur, som han selv havde været nede og hente, fortæller Claus Ruhe Madsen.

Selv vendte han tilbage til Tyskland i 1992. Planerne om en tid i Livgarden var blevet udskiftet med drømmen om at komme til udlandet. I første omgang til byen Essen - og for 21 år siden foreslog en kammerat, at han skulle prøve at tage til Rostock. Der kunne måske være muligheder for en ung driftig erhvervsmand fra Danmark.

Det var der. I dag er Claus Rube Madsen indehaver af fire møbelforretninger i byen, nogle indretnings- og dekorationsbutikker samt en isbod på stranden i Warnemünde - og det er her, at han gennem årene har langet is over disken, kigget på færgerne og hørt de ældre borgere fortælle om deres drømme og længsler om frihed før Murens fald og genforeningen året efter.

- Selv er jeg en ivrig cyklist og har flere ganget deltaget i løb i Berlin, hvor ruten er gået via Brandenburger Tor. Det er noget helt særligt i dag at kunne bevæge sig frit, når man tænker på, hvordan byen var opdelt under mit første besøg i byen i 1986, fortæller Claus Ruhe Madsen.

Kan dufte Falster

Trods sine efterhånden mange år i Tyskland så kigger han ofte mod Danmark.

- Når jeg står på stranden i Warnemunde, kan jeg ikke se Falster. Men jeg kan dufte Falster. Og jeg var inspireret af blandt andet Nykøbing, da jeg i min valgkamp til overborgmester fortalte om, hvordan man kan indrette byrummet, blandt andet med muligheden for at sidde ned og nyde byens liv. Byudvikling, blandt andet med udvikling af flere cykelstier, økologi, nye digitale tiltag og erhvervsfremme, er noget af det, jeg har fokus på som overborgmester, fortæller Claus Ruhe Madsen.

Som overborgmester i Rostock står han nu i spidsen for en by med over 200.000 indbyggere, 2.500 ansatte i kommunen, et årligt budget på 700 millioner euro og en 800 gammel historie.

- Byen er jo grundlagt som hansestad, som et oprindeligt værn vendt imod danskerne. Og nu sidder der så en dansker i overborgmesterstolen. Det er jo pudsigt at tænke på, lyder det med et lille smil fra manden i stolen og med udsigt over byens torv, Neuer Markt. Han har intet parti i ryggen. De store partier bød sig ellers til og ville gerne have ham som kandidat, men efter at have sonderet det politiske landskab før kommunalvalget i forsommeren så valgte Claus Ruhe Madsen at køre sin egen kampagne. Det skete i lange stræk på en ladcykel rundt i bybilledet og i tæt kontakt med borgerne. Og efter valget kunne han indtage rådhusets fornemmeste kontor.

Annonce

Store muligheder

Den nye overborgmester ser store muligheder for den nordtyske storby i fremtiden.

- Der sker store fremskridt. Da jeg kom til byen, var ledigheden 20 procent, i dag er den nede på seks procent. Infrastrukturen er blevet godt udbygget de seneste årtier. Der bygges stort på vores værfter. Den tyske marine samles nu i Rostock. Havnen uddybes. Universitetet fejrer 600 år, og vi har planer om at bygge et nyt stort kulturhus, lyder det fra overborgmesteren.

Tiden fra før Murens fald er ved at være udvisket. Få steder, som det store Hotel Neptun ved bredden i Warnemünde og på byens søfartsmuseum, kan man stadig få en fornemmelse af tiden fra den gang.

Selve 30-året for Murens fald markeres ikke officielt i Rostock.

- Der er muligvis nogle lidt mindre lokale tiltag, men ellers så markeres den historiske begivenhed hvert år på skift i de større tyske byer med en fælles udstilling, så man med årene kommer rundt i hele Tyskland med en markering af de historiske dage for 30 år siden, lyder det fra overborgmesteren i den tyske storby syd for Gedser.

Annonce
Annonce
Lolland

PØLSESNAK OM KRYDDERIER OG MEDISTER

Annonce
Lotto

LOKAL LOTTOMILLINÆR

Annonce
Forsiden netop nu
Badevand

TARMBAKTERIER I VANDET VED BADEANSTALT

Strejke

SAS: PILOTSTREJKE RAMMER OMTRENT 30.000 REJSENDE PER DAG

Lolland

HUN HAR VÆRET DØD I 200 ÅR - ALLIGEVEL FORTJENER HUN LIGTOG GENNEM SKOVEN

Beach Walk

FORBEREDELSERNE I FULD GANG

Field's

LOKAL MOR OG DATTER MIDT I SKUDDRAMA I FIELD'S

Filed's

BIOGRAFER HOLDER LUKKET GRUNDET SKYDERI I FIELD'S

112

BLEV VÆKKET AF BRANDALARM

Field´s

DE TRE DRÆBTE I FIELD'S ER TO 17-ÅRIGE OG EN 47-ÅRIG

Vejr

KØLIGT SOMMERVEJR VIL DOMINERE DEN KOMMENDE UGE

Field's

DET VED VI OM SKYDERIET I FIELD'S

Field's

FIELD'S HOLDER LUKKET I MINDST EN UGE EFTER SKYDERI

landsstævne

STORSLÅET OG EFFEKTFULDT FARVEORGIE FRA EFTERSKOLERNE

landsstævne

EFTERSKOLEELEVER BEGEJSTREDE OVER OPLEVELSEN

Annonce
Guldborgsund

KÆMPEBJØRNEKLO HAR VOKSET SIG STÆRK I TI ÅR MED BESPARELSE

Lokal nyt

En 22-årig dansk mand er anholdt efter skyderi i Fields

landsstævne

AFSLUTNING MED MANÉR: CARPARK NORTH, POPMUSIK OG GAMLE DANSKE SANGE

Lolland

OMBYGNING AF HAVNEBYGNING SKAL I UDBUD

Særlige steder

FLERE SÆRLIGE STEDER: KALLØGRÅ

Erverv

HØJE BRÆNDSTOFPRISER PRESSER TURISTBUSSER

landsstævne

GYMNASTIK OG LANDSSTÆVNE FRA FØDSLEN

Udligning

LOLLAND FÅR UDLIGNINGSLUSSING

Annonce
Annonce