Annonce
Bolig og livsstil

Følg tidsplanen: Sådan laver du julemiddagen uden stress

- At få det timet rigtigt og uden stress er væsentligt, for det går altid galt, når man stresser i sidste øjeblik, siger Thomas Rønsch Toftdahl, som underviser på kokkelinjen på Hotel- og Restaurantskolen, og tilføjer: - Derfor foretrækker jeg faktisk at stege anden dagen i forvejen. (Arkivfoto). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Giv dig selv en hjælpende hånd i dagene op til jul, og hav en god plan på dagen. Så kan du let få julemiddagen i hus med overskud til hygge.

Der skal steges and og flæskesteg, koges kartofler, laves sukkerlage, syltes rødkål og laves risalamande.

Kan du også få sved på panden bare ved tanken?

Så brug lige et øjeblik på at gennemgå de professionelles udførlige tidsplan til en vellykket og stressfri julemiddag. Så er der nemlig også plads til en god fælles frokost og lidt julehygge.

1) Det kan lave flere dage i forvejen

Først og fremmest gælder det om at lave så meget som muligt i forvejen.

- Alle de syltede ting skal helst laves et godt stykke tid i forvejen, så de kan nå at trække smag, siger kok Simon Sørensen, som er faglærer ved TechCollege Food i Aalborg og en del af centerledelsen i Smag for Livet.

Rødkålen kan du lave op til fjorten dage i forvejen, og så kan den stå klar i et patentglas.

Derudover skal du prioritere kræfterne, der hvor du værdsætter dem. Simon Sørensen vælger eksempelvis at købe kirsebærsovsen.

- Så kan du koge den op med lidt vanilje og lidt alkohol for eksempel portvin, siger han.

2) Det kan du lave dagen før

Den største tidsrøver er andestegen. Derfor kan du overveje at stege den dagen inden, sådan som Thomas Rønsch Toftdahl, som underviser på kokkelinjen på Hotel- og Restaurantskolen, gør.

- Så gemmer jeg den koldt, og så har den masser af tid til at hvile, siger han.

Lillejuleaften kan du også koge og pille kartoflerne til de brunede kartofler og stille dem på køl. Skræl de hvide kartofler, og stil dem i en gryde med vand.

Kog risengrøden til risalamanden. Du kan også smutte og hakke mandlerne. Husk at gemme en flot hel mandel.

3) Tidsplan på dagen

Vil du stege anden juleaftensdag, skal du gerne i gang klokken 12, hvis I skal spise klokken 18, lyder rådet fra kok og faglærer Simon Sørensen.

- Du skal hellere starte ud i god tid end lige op til. Den har også godt af at stå og hvile, så saften kan sætte sig, forklarer han.

Når anden er i ovnen, kan du piske flødeskummen til din risalamande.

- Rør risalamanden sammen om formiddagen, og stil den køligt. Så er den klar til senere, siger Simon Sørensen.

Husk at tage den ud en halv time før servering - og husk at komme den hele mandel i.

Nu er risalamanden på køl, og anden steger i ovnen. Så er der fin tid til at sætte julemusik på og spise en god frokost med familien.

Omkring klokken 14.30 skal anden - afhængig af størrelsen - ud af ovnen. Sigt væden fra bradepanden, og kom den over i en gryde, så den er klar til sovsen.

Skal I også have flæskesteg, skal du i gang med den klokken 15.30. Når den er i ovnen, kan du finde små skåle frem og anrette tilbehør som syltede asier, æbler og ribsgelé. Dæk dem til med film, og sæt dem på køl.

Klokken 16.30 skal du i gang med sovsen.

Klokken 17 skal kartoflerne koges - og før, hvis du skal lave mange.

Herefter begynder du at lune rødkålen.

Klokken 17.10 er det tid til at sætte gang i de brunede kartofler.

Uanset om du har stegt anden dagen i forvejen eller tidligere på dagen, skal den varmes lige før spisetid.

Begynd at skære anden ud, 40-60 minutter før I skal spise. Det er nemmere at skære anden ud, når den er kold.

- Så pensler jeg den med noget af det resterende andefedt fra tilberedningen. Og så varmer jeg den op i 15-20 minutter og eventuelt på grill til sidst, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

17.45 varmes den varme garniture op, smages til en sidste gang, inden det anrettes i skåle.

Fem minutter i spisetid skal and og alt det øvrige anrettes på fade, og så er der serveret.

/ritzau fokus/

- Hvis man sætter sig ned, laver en god indkøbsliste og tænker et par skridt ud i fremtiden, så kan man sagtens få en skøn og stressfri juleaftensdag med børn og familie, siger kok Simon Sørensen, som er faglærer ved TechCollege Food i Aalborg og en del af centerledelsen i Smag for Livet. (Arkivfoto). Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Sport

Elma lavede 21 mål i rekordsejr

Annonce
Guldborgsund

Godt vejr betyder flere gæster

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

Ældreminister fik gode råd fra frontpersonale

112

Ubudne gæster kom med vin og kage

Erhverv

Poul Nyrup besøgte lærlinge på Femern-byggeplads

Lolland

Opholdssted rykker ind i nedlagt skole

Guldborgsund

Klimaaktivister foran sukkerfabrikken: Det er ikke raketvidenskab, det her

Lolland

Landsbyordninger truet af lukning

Lolland

Maribo Varmeværk skifter formand i utide

Guldborgsund

Endnu en Scandlines-færge får rotorsejl

112

Politiet tilkaldt: Bevæbnet kvinde gik rundt på vej

Lokal nyt

DMI: Op til 25 grader på Lolland-Falster torsdag

112

93 klip i kørekort

Guldborgsund

Byrådsmøder sendes live på Facebook

Lolland

Er der en læge til stede? Nej, formentlig ikke

Annonce
Lolland

Masser af indbrud i biler

Lolland

Pussy Power i Reventlowparken

112

Tilbageholdt af kvinde: Knallertkører havde promille på 1,92

Lolland

Mange kæmper alene og taber kampen mod vægten

112

Mand truede med kniv

112

Politiets Dølle-rapport: Graffiti, kokain, billet-tyveri og ukvemsord

Lolland

Fart og en duft af dyre dråber

Sport

BK Thor-bryder besvimede ved NM

Annonce
Annonce