Annonce
Tema

Første dag efter stormfloden

Foto: The State and University Library

Lolland-Falsters Stiftstidende (1835-1960) fortalte om stormfloden, da den ramte landsdelen i november 1872.

Da stormen ”Malik” meldte sig for nylig, var vi velorienterede både før og efter og kunne følge udviklingen over det meste af landet time for time.

Sådan var det ikke i november 1872, da stormfloden hærgede på Lolland og Falster.

I den seneste tid har Folketidende forsøgt at skildre, hvordan stormfloden blev oplevet, da den fandt sted. Altså dengang stormfloden var en nyhed, som man kunne læse om i Lolland-Falsters Stiftstidende, som var den lokale avis på den tid.

Stormfloden fandt sted onsdag 13. november 1872, og vi har fulgt den i Stiftstidende torsdag 14. november, hvor den var helt ny. Og igen i avisen lørdag 16. november, hvor der var beretninger fra det meste af landsdelen.

I denne artikel er vi nået til Stiftstidende fra mandag 18. november, hvor vi på forsiden finder beretninger om stormflodsdagene fra det meste af landet.
Det viser sig, at der også var snestorm, og i Jylland kørte togene fast i driverne.
Vi har valgt en række klip fra dagen, og begynder med avisens egen introduktion:

Stormfloden. Om den på flere steder af snefog ledsagede stormflods virkninger udenfor vort eget hårdt hjemsøgte distrikt meddeler vi følgende efterretninger:

Frederikshavn, den 14de novbr. (Frdhavns Av.)
Vinteren har allerede i går holdt sit indtog og det med stor strenghed. En melding fra de jydsk-fynske jernbaners toginspektorat i Aarhus i går aftes kl. 10 ¾ er sålydende: ”Fredericia-Vamdrupbanen på grund af oversvømmelse ved Kolding upassabel. Den regelmæssige drift over Fyn og i Jylland syd for Limfjorden er suspenderet. Oversvømmelse ved Strib. Ingen forbindelse mellem Fyn og Jylland på grund af storm. Snestorm overalt. Aftentoget til Aalborg sidder fast i sne ved Brabrand og middagstoget fra Frederikshavn sidder fast mellem Randers og Langaa.
Nattogene mellem Fredericia og Aarhus indstillede.”
Aftentoget i går fra Frederikshavn nåede Nørresundby i rette tid; derimod kørte toget i aftes fast ved Vraa Station, dernæst mellem Sindal og Kvissel og nåede endelig i nat kl. 2 tilbage til Sindal. Sneplove er i dag tidlig udsendte fra Nørresundby og Frederikshavn. (-)

Aarhus, den 14de. (Aarh. Stifts-tid.)
Snestormen tog i går først af ud på aftenen, og først i dag kan man overse virkningerne af et uvejr, der må regnes til de voldsomste, som have hærget vor kyst i mands minde. Overalt langs stranden finder man spor af bølgernes og stormens magt. I havnen er bølgeskærme og bolværksbeklædningerne gennembrudte og ødelagte på alle kanter, og den store søndre mole, som nu i henved 30 år har trodset elementerne, har aldrig set så medtaget ud. (-)

Middelfart, dem 15. (Middelfart Av.)
Ødelæggelserne, som er forårsagede ved orkanen og højvandet i onsdags, lader sig nu overse, men ikke beregne. Onsdag aften kl. 10 ophørte orkanen, og vandet faldt i løbet af natten, efter at det i omtrent 16 timer havde haft en højde af fra 7 til henimod 9 fod over dagligt vande. Langs kysten, hvor søen stod lige ind, er vandet gået ind i de fleste haver; hestebanen har på enkelte steder lidt meget, idet skinnerne på et par steder dels er sunkne, dels skredne til side med samt underlaget. Skibsbroen har ikke lidt meget, derimod har dampskibsbroen taget megen skade. Hele dette års opmudringsarbejde i havnen er blevet ødelagt, idet man ufornuftigvis har ladet tå til med et plankeværk til dæmning, hvor der burde have været sat et ordentligt bolværk. (-)
Langs kysten ud til kongebroen har søen revet ikke så få træer omkuld, og i de to nærmest kongebroen liggende huse, stod vandet i stuerne. Selve kongebrohavnen har ikke lidt synderlig skade, men værst på denne side af kysten har søen været hos fisker Hans Nielsen ved Hindsgavls bro. Vandet stod her halvanden alen højt i værelserne og har på flere steder gennembrudt murene, ligesom møbler og klæder er ødelagte. Mandens syge familie var bragt op i et værelse på loftet, men da hele huset til sidst var omflydt af vand, blev de to syge mennesker bragt i en båd, som sejlede hen til loftslugen. De førtes op til hovedgården, hvor de endnu befinder sig. (-)

I Kolding var Havnealleen aldeles oversvømmet og vandet trængte ind i de langs den liggende huse, fra hvilke enhver udgang var spærret. I gårdene i Søndergade stod vandet lige så højt. Gæs og ænder svømmede omkring i gårdene, ja selv rotterne forlod deres skjulesteder og svømmede omkring mellem tømmer og alle slags kar. I enkelte gårde måtte man i både få svin og kreaturer bragt på det tørre.

I Fredericia steg vandet til en højde, som man ikke har set siden vandfloden i 1825; det oversvømmede de lavt liggende dele af byen, havnepladserne, saltværket, den forreste del af anlægget, engene omkring gasværket, den nederste del af Prindsesse-, Gothers-, Venders- og Norgesgade med derimellem liggende gårde og enge.

Ved Bogense er der anrettet megen skade på dæmningerne ved kysten; i havnen er nogle større fartøjer, som lå fortøjede ved den vestre mole, blevet kastet over mod den søndre mole, hvor de står på grund.
I Faaborg steg vandet så højt at Gasværket var omflydt og ilden slukkedes under retorterne.

Assens, den 14de, (Ass. Av.) Oversvømmelse af den ved havnen liggende lavere del af byen vedvarede hele gårsdagen; først sildig i aftes begyndte vandet at synke og i morges var atter den almindelige vandstand indtrådt.
Mange af de bygninger langs stranden, hvori vandet var trængt ind, ertil dels i høj grad ødelagte, idet vægge og skillerum er styrtet sammen, døre og vinduer samt plankeværker og hegn omstyrtede og bortskyllede; tillige er en stor del af det på havnepladsen henliggende tømmer, brædder osv. Fært bort af vandet.
Desværre er mange af dem, der er ramte af denne ulykke, uformuende og trængende til hurtig hjælp; en komite, som vil søge at yde dem denne bistand, er også allerede sammentrådt.

Svendborg, den 14de. (Svendb. Amts-tid.) En orkanagtig storm af ØNØ i går nat og hele dagen i går foranledigede, at vandet i stranden i løbet af gårsdagen sted 7 fod og 8 tommer over dagligt vande, et højvande, som selv de ældste beboere her ikke kunne mindes at have oplevet og som havde til følge, at vandet ikke alene oversvømmede de til stranden stødende haver og pladser, men også trængte ind i underste etage af husene i Kullinggade og den del af Brogade, der fører fra Gaasetorvet til Skibsbroen, hvorved megen ulempe og tab tilføjedes beoerne, som tildels i pramme måtte forlade deres boliger. I flere ved stranden liggende pakhuse, deriblandt toldbodspakhuset, trængte vandet ligeledes ind og anrettede ikke ubetydelig skade. (-)

Rudkjøbing, den 14de. (Langel. Av.) I går havde vi en orkanagtig storm, og vi var som midt i vinteren, idet der om morgenen var stærkt snefog. Stormen drev en sådan flod ind, at hele havnepladsen og haverne ved stranden stod under vand lige op til bygningerne. Man så tømmerstykker, brædder og andre genstande drive omkring, og meget er gået tabt. Kl. 4½ var vandstanden nået til en sådan højde (ca. 8 fod over dagligt vande), at selvgamle folk ikke mindes en lignende. (-)

Annonce
Lokal nyt

FOLKETIDENDE FÅR NY CHEFREDAKTØR

Annonce
Annonce
Lokal nyt

MARKANT KURSSKIFTE: DR DROPPER DISNEY SJOV

Håndbold

NFH-SPILLER I FAMILIEFEJDE

Femern

FEMERNBYGGERI KOSTER 15,5 MILLIONER OM DAGEN

Lokal nyt

LÆGEVAGTENS TELEFONBØVL LØST

Sport

KAN HAN SLÅ VINGEGAARD OG VIKTOR? LOKAL ATLET NOMINERET TIL STOR HÆDERSPRIS

112

MÅLTE 450 - UDDELTE KUN BØDER

Lolland

SORTERING AF SKRALD FRA APRIL 2023

Lolland

RESTAURANTER KONKURS

Lokal nyt

DONORER FÅR NÆPPE KOMPENSATION

Lolland

SLUT MED HJEMMELAVET HAVREGRØD TIL ÆLDRE

Lolland

OPBAKNING TIL NY HAL

Lolland

REVY FÅR EN SIDSTE ØKONOMISK HÅNDSRÆKNING

Guldborgsund

BORGERMØDE BLIVER AFGØRENDE FOR KLIMA-Ø

Lokal nyt

LOLLAND-FALSTER FÅR NYE DOMMERSPIRER

Håndbold

NFH SMIDER BOMBE: SÆLGER STJERNESPILLER

Guldborgsund

RENÉ CHRISTENSEN ER BLEVET ANSAT

Annonce
Erhverv

PÅ VEJ TIL LOLLAND OG FALSTER: NU ER DE KØBT AF SHELL FOR MILLIARD-BELØB

Indland

VINTERVEJR SENDER ENERGIPRISER PÅ HIMMELFLUGT I DECEMBER

112

EFTER UHELD: VEJ GENÅBNET

Lokal nyt

REGION SJÆLLAND UDVIDER UNDERSØGELSE AF BENAMPUTATIONER

Indland

3,7 FERIEMILLIARDER VENTER BARE PÅ AT BLIVE UDBETALT

Indland

BORGERE KAN IKKE FÅ LOV AT BETALE GÆLD: OMUBUDSMAND GÅR IND I SAGEN

Lolland

NAKSKOV SIKRET REVY IGEN NÆSTE SOMMER

Annonce
Annonce