Annonce
Udland

FAKTA: Sådan vil EU bremse udsving i gaspriser

EU-Kommissionen har fremlagt et udspil, som skal bremse prisudsving på gasbørsen TTF.

EU-landenes energiministre diskuterer torsdag EU-Kommissionens udspil til et indgreb, der skal reducere udsving i gaspriserne på gasbørsen TTF.

Her er hovedpunkterne i udspillet:

* EU-Kommissionen foreslår en "markedskorrektionsmekanisme" på gas. Den skal bekæmpe udsving på gaspriser, hvis den bliver indført efter en diskussion med EU-landene.

Annonce

* EU-Kommissionen vil med forslaget lægge et øvre loft på 275 euro per megawatt-time (MWh) på gas på TTF-gasbørsen.

* Mekanismen træder i kraft, hvis prisen i 14 dage er på dette niveau eller højere samtidig med, at der i 10 dage er en forskel på mindst 58 euro i forhold til prisen på andre markeder.

* Sker det, vil handler med såkaldte front month-TTF-derivater (finansielle instrumenter) ikke kunne gennemføres, fordi mekanismen er trådt i kraft.

* Det vil dog fortsat være muligt at købe gas fra dag til dag. Men det vil i givet fald være til en endnu højere pris, så det vil formentlig alene blive anvendt som en nødløsning i særlige situationer.

* Hvis den ene eller begge betingelser ikke længere er opfyldt, stopper mekanismen med at virke. EU-Kommissionen vil dog derudover indføre en nødbremse. Det betyder, at selv i situationer, hvor begge betingelser er opfyldt, kan EU-Kommissionen af egen drift vælge at kortslutte mekanismen.

* Det kan eksempelvis ske, hvis EU-Kommissionen vurderer, at hensynet til gasforsyningen vejer tungere end prisen. Beslutningen kan med andre ord ikke bremses af EU-landene, hvis de først vedtager mekanismen.

* Det kan dog være svært at se en situation, hvor mekanismen vil træde i kraft. Gasprisen var i august på sit allerhøjeste niveau på 320 euro per megawatt-time. Men ingen af de to betingelser var opfyldt på det tidspunkt. Derfor ville mekanismen selv på det hidtil højeste niveau for gaspriserne ikke være udløst.

* Gasprisen er nu faldet til 120 euro i kraft af energibesparelser i EU-landene, indkøb fra andre leverandører og fyldte gaslagre i EU.

* Lande som Grækenland og Malta mener på den baggrund, at forslaget er tæt på ubrugeligt, fordi der efter deres opfattelse næppe nogensinde vil opstå en situation, hvor betingelserne er opfyldt, så mekanismen vil træde i kraft.

* Lande som Tyskland, Holland og Danmark er til gengæld skeptiske over for indgreb i markedet. Derfor ønsker man som udgangspunkt ikke at lave eksempelvis meget hårde prislofter på gas.

* På et EU-topmøde i oktober blev de 27 EU-lande derfor enige om et kompromis. Det betyder, at EU-Kommissionen fremsætter forslaget om indgrebet, men der er opstillet en række betingelser, som skal sikre, at forslaget ikke får negative konsekvenser for priser og forsyning.

* Derfor har EU-Kommissionen reelt været afskåret fra at lave det markante indgreb, som en gruppe af lande inklusive Grækenland og Malta har ønsket.

* Der er planlagt et nyt energiministermøde 19. december. Det forventes ikke, at forhandlingerne afsluttes før da.

* Går sagen i hårdknude, kan forslaget dog komme tilbage på bordet hos EU's stats- og regeringsledere, når de samles til topmøde i Bruxelles 15. og 16. december.

* På torsdagens møde i Bruxelles er der til gengæld håb om, at EU-landene kan blive enige om fælles indkøb og mere transparens i gaspriser. Det skal sikre lavere priser, når gaslagrene skal fyldes op til foråret.

* EU-landene håber torsdag også at kunne enes om at sætte mere fart på udbygningen af vedvarende energi. Det skal blandt andet ske gennem hurtigere godkendelse af projekter.

Kilder: EU-Kommissionen og energiministermøde 24. november 2022.

/ritzau/

Annonce
Indland

BORGERE KAN IKKE FÅ LOV AT BETALE GÆLD: OMUBUDSMAND GÅR IND I SAGEN

Annonce
Annonce
112

VÆRTSHUS SOLGTE ALKOHOL TIL MINDREÅRIGE

Lolland

NAKSKOV SIKRET REVY IGEN NÆSTE SOMMER

112

16-ÅRIG SPRITBILIST STANDSET

Guldborgsund

HÅBER AT SLIPPE AF MED MILLIONGÆLD

Lolland

KOMMUNE KLAGER OVER ARTIKEL I UGEAVIS

Lolland

SKOLE REJSTE PENGE TIL INFLATIONSRAMTE FORÆLDRE

112

BUS UNDERSØGT: INGEN VILLE KENDES VED KUFFERT

112

ÆGTEPAR OPSØGT OG FORSØGT AFPRESSET I DERES EGET HJEM

Guldborgsund

BLINK, BLINK, SLUK: STRØMSVIGT VED JULETRÆS-TÆNDING

Lolland

LUFTFORURENING? KOMMUNE KUNNE IKKE LUGTE NOGET

Lolland

BYRÅDSMEDLEM SKIFTER PARTI OG GIVER S ABSOLUT FLERTAL

Vejr

OVERGANGEN TIL DECEMBER BYDER IKKE PÅ RIGTIGT VINTERLIGT VEJR

Lolland

- JEG PRØVEDE AT RÅBE OP, MEN JEG BLEV KASTET RUNDT

Guldborgsund

- JEG VIL BARE HAVE MINE PROJEKTER TILBAGE

Indland

PATIENTERS VENTETID PÅ UDREDNING OG BEHANDLING STIGER I HELE LANDET

Indland

OLIEPRISEN DYKKER IGEN - BENZINPRIS LIGGER OMKRING NYTÅRSNIVEAU

Annonce
Lolland

MASSER AF JULELYS OVER LOLLAND

Guldborgsund

PÅ STOFFER MED VÅBEN I LASTBILEN

Erhverv

BUTIKKER FIK OVERRASKENDE TRAVLR PÅ BLACK FRIDAY

Guldborgsund

HER KAN DU SNART HENTE SUSHI

Håndbold

USKARPE NFH TABTE TIL ODENSE

Juletid

DET ER STADIG MULIGT AT SKAFFE JULEANDEN

Guldborgsund

KRIG OG KLIMAKRISE ER EN DEL AF PRISBELØNNET LOLLIKS HVERDAG

Annonce
Annonce