Annonce
Guldborgsund

FAMILIER SKAL TALE OM ANDET END LEKTIER

Merete Bandak bor lidt uden for Nysted og har en fortid som gymnasielærer på Maribo Gymnasium. Nu har hun udgivet endnu en bog - en samtalebog for familier, der kan hjælpe med at tage hul på de store spørgsmål, som børn er nysgerrige på. Foto: Anders Knudsen
En ny familiebog giver idéer til samtaler, man kan have hen over spisebordet eller i bilen på vej til Jylland. Forfatteren bag er pensioneret gymnasielærer og samtidig aktiv i menighedsrådet i sin hjemby. Derfor rummer bogen både samfundsdannelse, tekster fra Bibelen og læring om nye ord.

NYSTED: Merete Bandak er enebarn. Og da hun som ung spiste middag med sine forældre, kunne det være svært at få åbnet for de meningsfulde samtaler. Det kom ofte til at handle om lektier. Eller om hvem der var blevet forkølet. Eller andre af de der praktiske ting, som ligger helt nært for, når man er en børnefamilie.

Derfor har hun skrevet en samtalebog til familier med børn i skolealderen.

- Børn er vildt glade for at stille de store spørgsmål i livet. Og derfor ville jeg gerne stille dem spørgsmål, der kan sætte tankerne i gang om stort og småt, forklarer Merete Bandak, der for få år siden gik på pension fra jobbet som gymnasielærer i Maribo.

Annonce

jeg mener, at aftensmadstiden er god til den slags samtaler, så det ikke kun handler om, hvorvidt børnene skal spise op, eller at de er i krig med hinanden over spisebordet.

Merete Bandak, forfatter

I 25 år var hun engageret i en børneklub i Nykøbing, hvor hun oplevede, at børnene ikke behøvede at konkurrere i at være bedst til noget. Eller at dygtiggøre sig. De fik et frirum til at være mennesker, og det er det frirum, som hun mener, at teksterne fra Bibelen også kan åbne for. Det er fortællinger, som udvikler dem som mennesker med følsomhed og empati, forklarer hun.

- Og jeg mener, at aftensmadstiden er god til den slags samtaler, så det ikke kun handler om, hvorvidt børnene skal spise op, eller at de er i krig med hinanden over spisebordet.

Børn som redaktører

Bogen hedder "Gud, ord og himstregimser", hvilket er en titel, som hendes to ældste børnebørn har fundet på.

Hvem har bestemt, at man ikke må tale i munden på hinanden i timerne, at man ikke må række tunge ad hinanden eller slå andre i hovedet med en skovl? Det er nogle usynlige aftaler, vi har med hinanden. Andre regler skriver vi ned. De står i tykke bøger, og det giver en anledning til at fortælle om Folketinget.

Merete Bandak, forfatter
Merete Bandaks bog.

De har fungeret som medredaktører og leverede 31 benspænd for hende, da hun tilbage i den spæde coronanedlukning begyndte sit arbejde med bogen. De gav hende 31 substantiver - eller navneord, som det også hedder, som skulle indgå i bogen. Det var alt fra dobbeltdækkerbusser til skumfiduser og bananer.

Det er blevet til 200 tekster fordelt på 10 afsnit. Blandt andet er der et juleafsnit med 24 tekster i.

- Jeg har også et afsnit om regler i forbindelse med snakken om de 10 bud. Hvad er bud overhovedet? Hvem bestemmer de regler, som ikke står nogen steder? Hvem har bestemt, at man ikke må tale i munden på hinanden i timerne, at man ikke må række tunge ad hinanden eller slå andre i hovedet med en skovl? Det er nogle usynlige aftaler, vi har med hinanden. Andre regler skriver vi ned. De står i tykke bøger, og det giver en anledning til at fortælle om Folketinget. Derfor ser jeg det som en dannelsesbog, for der er enormt meget om samfundsforhold i også.

Hendes pointe er, at læseren vil blive overrasket, hvis man tror, at bogen kun handler om Gud. Religion og tro hører efter hendes mening ikke til i en boks for sig. Det bidrager til fortællingen om, hvordan det hele hænger sammen.

Annonce

Selvtillid om ordet

Samtidig handler bogen også om sproget. Som gymnasielærer har hun oplevet, at en del elever ikke er bevidst om deres sprog, når de begynder i 1.g. Det er bare lyde, der kommer ud af munden på dem.

- Så jeg har skrevet bogen i børnehøjde, men der er også fremmedord i den. Jeg gentager dog ordene lidt senere og bruger dem på en anden måde, så de forstår dem. Meningen med at gøre det er, at jeg enormt gerne vil træne deres tillid til at kunne bruge de ord.

Er man blevet nysgerrig på bogen og forfatteren, kan man møde hende i Bog & Idé lørdag 6. november klokken 10.

Annonce
Femern

EFTER ET ÅR: NU GÅR DET RIGTIG STÆRKT PÅ FEMERN

Annonce
Annonce
Guldborgsund

POLITIKERE FIK KLAR BESKED: INGEN BLANKOCHECK TIL VINDMØLLER

Guldborgsund

POLITIKERE BEGRÆNSER DET FRIE SKOLEVALG

Guldborgsund

FISKESÆLGER HAR MELDT FORRETNING KONKURS

112

HEFTIG FART PÅ MOTORVEJ: SE HASTIGHEDSREKORDEN

112

KØRTE PÅVIRKET: SE HVOR DE BLEV STOPPET

Lolland

SÅ KAN DER TISSES TIL AUGUST

112

ØKSEMAND SPOLERER JULEFROKOST

Lolland

FLERE SKAL VACCINERES: HER GØR MAN EN EKSTRA INDSATS

Lokal nyt

"ØRNEN" ER KLAR TIL ET COMEBACK

Lokal nyt

OVERVÅGET PÅ ARBEJDSPLADSEN

112

SPYTTENDE VOLDSMAND SIGTET

Lolland

NAKSKOV-SKIB HAR SEJLET SIN SIDSTE TUR PÅ SPRITRUTE

Vejret

NU KOMMER DECEMBERSNEEN

Juletid

DISSE JULEØL SKAL DU HAVE PÅ BORDET

Politik

RENÉ CHRISTENSEN KAN ENDE SOM PARTIFORMAND

Lolland

JULEHYGGEN KOM PÅ SKINNER

Annonce
Guldborgsund

SÅDAN LØSES DEN AKUTTE MANGEL PÅ FÆNGSELSBETJENTE

112

EFTERSØGT 81-ÅRIG FUNDET

112

BRØD KØKKENVINDUET OP

112

NAPPEDE KRICKETUDSTYR

Lokal nyt

HER KØRER FRISØREN UD TIL KUNDERNE

Lolland

- SIDSTE ÅR SPYTTEDE HUNDENE KIKSENE UD IGEN

112

SNØD PÅ FACEBOOK FOR AT BETALE HASHGÆLD

Annonce
Annonce