Annonce
Guldborgsund

FAMILIER SKAL TALE OM ANDET END LEKTIER

Merete Bandak bor lidt uden for Nysted og har en fortid som gymnasielærer på Maribo Gymnasium. Nu har hun udgivet endnu en bog - en samtalebog for familier, der kan hjælpe med at tage hul på de store spørgsmål, som børn er nysgerrige på. Foto: Anders Knudsen
En ny familiebog giver idéer til samtaler, man kan have hen over spisebordet eller i bilen på vej til Jylland. Forfatteren bag er pensioneret gymnasielærer og samtidig aktiv i menighedsrådet i sin hjemby. Derfor rummer bogen både samfundsdannelse, tekster fra Bibelen og læring om nye ord.

NYSTED: Merete Bandak er enebarn. Og da hun som ung spiste middag med sine forældre, kunne det være svært at få åbnet for de meningsfulde samtaler. Det kom ofte til at handle om lektier. Eller om hvem der var blevet forkølet. Eller andre af de der praktiske ting, som ligger helt nært for, når man er en børnefamilie.

Derfor har hun skrevet en samtalebog til familier med børn i skolealderen.

- Børn er vildt glade for at stille de store spørgsmål i livet. Og derfor ville jeg gerne stille dem spørgsmål, der kan sætte tankerne i gang om stort og småt, forklarer Merete Bandak, der for få år siden gik på pension fra jobbet som gymnasielærer i Maribo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

jeg mener, at aftensmadstiden er god til den slags samtaler, så det ikke kun handler om, hvorvidt børnene skal spise op, eller at de er i krig med hinanden over spisebordet.

Merete Bandak, forfatter

I 25 år var hun engageret i en børneklub i Nykøbing, hvor hun oplevede, at børnene ikke behøvede at konkurrere i at være bedst til noget. Eller at dygtiggøre sig. De fik et frirum til at være mennesker, og det er det frirum, som hun mener, at teksterne fra Bibelen også kan åbne for. Det er fortællinger, som udvikler dem som mennesker med følsomhed og empati, forklarer hun.

- Og jeg mener, at aftensmadstiden er god til den slags samtaler, så det ikke kun handler om, hvorvidt børnene skal spise op, eller at de er i krig med hinanden over spisebordet.

Børn som redaktører

Bogen hedder "Gud, ord og himstregimser", hvilket er en titel, som hendes to ældste børnebørn har fundet på.

Hvem har bestemt, at man ikke må tale i munden på hinanden i timerne, at man ikke må række tunge ad hinanden eller slå andre i hovedet med en skovl? Det er nogle usynlige aftaler, vi har med hinanden. Andre regler skriver vi ned. De står i tykke bøger, og det giver en anledning til at fortælle om Folketinget.

Merete Bandak, forfatter
Merete Bandaks bog.

De har fungeret som medredaktører og leverede 31 benspænd for hende, da hun tilbage i den spæde coronanedlukning begyndte sit arbejde med bogen. De gav hende 31 substantiver - eller navneord, som det også hedder, som skulle indgå i bogen. Det var alt fra dobbeltdækkerbusser til skumfiduser og bananer.

Det er blevet til 200 tekster fordelt på 10 afsnit. Blandt andet er der et juleafsnit med 24 tekster i.

- Jeg har også et afsnit om regler i forbindelse med snakken om de 10 bud. Hvad er bud overhovedet? Hvem bestemmer de regler, som ikke står nogen steder? Hvem har bestemt, at man ikke må tale i munden på hinanden i timerne, at man ikke må række tunge ad hinanden eller slå andre i hovedet med en skovl? Det er nogle usynlige aftaler, vi har med hinanden. Andre regler skriver vi ned. De står i tykke bøger, og det giver en anledning til at fortælle om Folketinget. Derfor ser jeg det som en dannelsesbog, for der er enormt meget om samfundsforhold i også.

Hendes pointe er, at læseren vil blive overrasket, hvis man tror, at bogen kun handler om Gud. Religion og tro hører efter hendes mening ikke til i en boks for sig. Det bidrager til fortællingen om, hvordan det hele hænger sammen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvtillid om ordet

Samtidig handler bogen også om sproget. Som gymnasielærer har hun oplevet, at en del elever ikke er bevidst om deres sprog, når de begynder i 1.g. Det er bare lyde, der kommer ud af munden på dem.

- Så jeg har skrevet bogen i børnehøjde, men der er også fremmedord i den. Jeg gentager dog ordene lidt senere og bruger dem på en anden måde, så de forstår dem. Meningen med at gøre det er, at jeg enormt gerne vil træne deres tillid til at kunne bruge de ord.

Er man blevet nysgerrig på bogen og forfatteren, kan man møde hende i Bog & Idé lørdag 6. november klokken 10.

  • Merete Bandak bor lidt uden for Nysted og har en fortid som gymnasielærer på Maribo Gymnasium. Nu har hun udgivet endnu en bog - en samtalebog for familier, der kan hjælpe med at tage hul på de store spørgsmål, som børn er nysgerrige på. Foto: Anders Knudsen
  • Merete Bandaks bog.
Annonce
Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Annonce
Annonce
Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Klip og bøder på Vestlolland

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Dronningen om sin gåtur på Falster: - Det var lidt usædvanligt

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

Udland

Tv-tårn brækker over i ukrainsk storby efter muligt angreb

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

Lolland

Babydrabssagen: Nu er det op til nævningerne og dommerne

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget

Guldborgsund

Begejstret Mary: Fin rute og dejlig skov