Annonce
Ugeavisen Lolland

Fem millioner kystkroner bakker op om sluseprojekt

Pengene fra Kystdirektoratet til et sluseprojekt i Sakskøbing kommer fra en tilskudspulje for kystbeskyttelse, som regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet blev enige om at afsætte ekstra penge til på sidste finanslov. Foto: Claus Hansen/arkiv

Kystdirektoratet er klar med en økonomisk håndsrækning til udvalgte kystområder og her bedre beskyttelse mod oversvømmelser og erosion

SAKSKØBING Så er de 10 millioner kroner hjemme. Det kunne være en hurtig status på, hvor projektet Sakskøbing Højvandssikring står lige nu. Tilbage i januar i år var det Guldborgsund Kommunes byråd, der besluttede sig for at støtte sluseprojektet med ekstraordinære fem millioner kroner. Nu kan en pressemeddelelse fra Miljøministeriet så fortælle om, at der er 90 millioner kroner på vej til 14 kystbeskyttelsesprojekter, og at sluseprojektet i Sakskøbing tildeles de 4.992.000 af de mange støttekroner.

Udsatte strækninger

- Vi ser ind i en fremtid, hvor mange af vores kyster bliver udfordret af voldsommere vejr og stigende havvandstande som følge af klimaforandringerne. Det øger risikoen for oversvømmelser og erosion og giver utryghed rundtom i landet på udsatte strækninger. Derfor skal vi tilpasse kystområderne til de udfordringer, som kun bliver større i fremtiden. Det gør vi blandt andet ved igen i år at sende endnu flere midler ud og arbejde i vigtige kystbeskyttelsesprojekter, siger miljøminister Lea Wermelin (S) via pressemeddelelsen om de udvalgte kystbeskyttelsesprojekter.

Sluseprojektet i Sakskøbing forventes at komme til at koste cirka 20 millioner kroner og vil udover Guldborgsund Kommune blive finansieret af lodsejerne.

Det forventes, at Miljø- og Fødevareklagenævnets igangværende behandling af to klager over sluseprojektet kan være afsluttet til februar beregnet ud fra en typisk behandlingstid på cirka otte måneder. Herefter kan projektet måske gennemføres hen over sommerhalvåret 2022.

- Set fra fællesrådets side er det her en glædens dag. Nu bliver sluseprojektet ganske enkelt bare endnu mere spiseligt for alle med de fem millioner ekstra kroner fra Kystdirektoratet, fortæller formand for Fællesrådet for Sakskøbing og Omegn, Henning Tønning.

Med baggrund i stormen Bodil i december 2013 opfordrede Sakskøbing Handelsstandsforening og turistforeningen på et møde 9. april 2014 med Sakskøbing Fællesråd til, at fællesrådet tog emnet med bekæmpelse af højvande op. Fællesrådet fulgte opfordringen i sommeren 2014, og det første møde med kommunen fandt sted 18. juni hos M. Skotte på Nykøbingvej. Her deltog Frederik Cordes og Maja Maria Madslund fra kommunen, fællesrådets bestyrelse og medlemmer samt højvandstruede beboere.
Ingeniør Kjeld Wagner kom på mødet med et forslag til en sluseløsning i Sakskøbing Fjord ved Maltrup Vænge.
Der blev herefter nedsat en arbejdsgruppe, og med hjælp fra ingeniør Svend Erik Sørensen, Maribo, fik gruppen udarbejdet et skitseprojekt i løbet af efteråret 2014. Efter yderligere undersøgelser blev der i december 2014 udarbejdet en projektbeskrivelse i hæftet "Kystsikring og højvandssikring for Sakskøbing Byområde".
En ansøgning blev afleveret til kommunen 21. januar 2015. Guldborgsund Kommune påtog sig herefter det videre arbejde med projektet. I årene 2015 til 2020 har Guldborgsund Kommune behandlet sagen efter kystbeskyttelsesloven samt fået udarbejdet et skitseprojekt af rådgivningsfirmaet Rambøll og i sidste ende også en bidragsfordeling i forhold til at finde finansiering til projektet. De berørte grundejere med flere har via høring og borgermøder givet udtryk for deres holdninger til projektet og bidragsfordelingen, og i januar i år besluttede Guldborgsund Kommune at støtte projektet med ekstraordinære fem millioner kroner. Afgørelsen med en ny bidragsfordeling blev sendt ud i foråret, og her endte det med to fremsendte klager fra to beboere på Orebyvej til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Annonce
Annonce
Guldborgsund

FORMAND FOR HANDICAPRÅD: HAR IKKE HØRT NOGEN RÅBE OP OM UNØDVENDIGE AMPUTATIONER

Annonce
112

NATLIGT INDBRUD HOS KØBMAND: POLITIET EFTERLYSER VIDNER

Annonce
Forsiden netop nu
Landbrug

STOR TILFREDSHED MED HØSTEN: - DET SER RIGTIG GODT UD

112

RØG FRA GARAGE-BRAND SPREDTE SIG TIL HUS

Guldborgsund

OPGAVE I UDBUD: HVEM SKAL LEVERE MAD OG DRIKKE TIL STUDERENDE?

112

TRE NARKOBILISTER STOPPET

112

FULD BILIST RAMTE AUTOVÆRNET

Lolland

RØDBY VÆRT FOR DM I GOKART - OG FORUDE VENTER EM

Guldborgsund

HEMMELIGT PROJEKT OM KUNST TIL SYDSPIDSEN

Guldborgsund

BØRNETALLET STIGER: PAVILLONER SKAL SKABE MERE PLADS I BØRNEHUS

Sport

KAMP MOD JURASTUDERENDE KAN FÅ JURIDISK EFTERSPIL

Lolland

FØRSTE SKOLEDAG: - VI ER KOMMET TIL MARIBO FOR BØRNENES SKYLD

Guldborgsund

FORMAND FOR BYLAV: - ET SKRÅPLAN AT LADE BYGNINGER FORFALDE, SÅ DE KAN RIVES NED

Lolland

FORÆLDRE TIL MULTIHANDICAPPET PIGE: KOMMUNEN STRAFFER OS FOR AT VÆRE KRITISKE

Lolland

BRAGENDE SUCCES: OPERAFESTIVAL VENDER TILBAGE

Annonce
Vejr

SOMMERVEJRET FORTSÆTTER: OP TIL 29 GRADER PÅ LOLLAND I WEEKENDEN

Sundhed og sygehus

REGION SJÆLLAND LAVER HANDLEPLAN: SKAL FOREBYGGE AMPUTATIONER

112

KVINDE RAMT AF BIL I FODGÆNGERFELT

112

TUK-TUK OG BIL I SAMMENSTØD - MAND KØRT PÅ SYGEHUSET

Guldborgsund

SE BILLEDERNE: BAKKESANGERINDER DANSEDE, STRUTTEDE OG GJORDE KINDERNE RØDE

112

BRÆNDENDE STJÅLET BIL SPÆRREDE VEJ - TO YNGRE MÆND SET LØBE VÆK

Femern

REGERINGEN OVERVEJER AT LADE TUNNELFABRIKKEN VED RØDBYHAVN BESTÅ EFTER FEMERN-BYGGERIET

Lolland

UDSAT FOR VOLD PÅ CAFÉTOILET

Annonce
Annonce