Annonce
Femern

Femern A/S vinder klage-sag om kæmpe kontrakt

Udbuddet af en kontrakt om en transformatorstation har ført til en sag ved Klagenævnet for Udbud - den sag har Femern Bælt A/S vundet. Foto: Anders Knudsen

ABB Power Grids Denmarks A/S har klaget over at blive valgt fra i udbud af stor kontrakt - men klagenævn giver Femern Bælt A/S medhold.

FEMERN BÆLT I april offentliggjorde Femern Bælt A/S et udbud af en af de helt store kontrakter på tunnel-projektet, nemlig opgaven med at etablere en transformatorstation på den danske side og drive og vedligeholde den i fem år.

Transformatorstationen skal blandt andet forsyne tunnellens elektriske installationer med strøm, og kontrakten har en værdi på anslået 70 millioner euro eller omkring 520 millioner danske kroner.

Fire firmaer kunne blive prækvalificeret til at byde, og ABB Power Grids Denmarks A/S kunne godt tænke sig at vinde kontrakten. Men firmaet blev vraget af Femern Bælt A/S, for det havde ikke den krævede økonomiske robusthed.

Udbuddet af en kontrakt om en transformatorstation har ført til en sag ved Klagenævnet for Udbud - den sag har Femern Bælt A/S vundet. Foto: Anders Knudsen

Kun ét årsregnskab

Den vurdering var ABB Power Grids Denmarks A/S utilfreds med, og firmaet klagede derfor til Klagenævnet for Udbud med en række påstande om at få omgjort beslutningen.

Blandt kravene til de firmaer, der ville prækvalificeres, var, at de i hvert af de seneste tre regnskabsår skulle have en omsætning på mindst 100 millioner euro og mindst 20 procent i soliditet. Men det kunne ABB Power Grids Denmarks A/S ikke leve op til.

Firmaet var nemlig først etableret i 2018 og blev først aktivt 1. november 2019, så det kunne kun fremlægge ét årsregnskab. Og nok var omsætningen i det regnskab på lige knap 172 millioner euro, men soliditeten var kun på 19 procent.

ABB Power Grids Denmarks A/S havde derfor i stedet henvist til regnskaberne fra sit moderselskab, Hitachi ABB Power Grids Ltd. Men den løsning ville Femern Bælt A/S ikke godtage.

Amodningen om at blive prækvalificeret blev derfor afvist i slutningen af juni, og de firmaer, der slap igennem nåleøjet, var i stedet Bravida-Efacec-GE-­Consortium, Elecnor S.A. og Siemens-Aarsleff.

Annonce

God grund til krav

ABB Power Grids Denmarks A/S valgte at klage, men klagenævnet afviser klagen. Da ABB Power Grids Denmarks A/S ikke opfyldte kravet om en omsætning på mindst 100 millioner euro, var Femern Bælt A/S berettiget til at afvise anmodningen om at blive prækvalificeret.

At ABB Power Grids Denmarks A/S regnskabsteknisk var et nyt firma, og at det i forhold til prækvalifikationen var hæmmet af en større proces hos moderselskaberne ABB og Hitachi, kunne ikke være Femern Bælt A/S' problem. Tværtimod skriver nævnet, at det burde have stået ABB Power Grids Denmarks A/S klart, at i hvert fald kravet til omsætning ikke var opfyldt.

Og klagenævnet hæfter sig også ved, at der er en god grund til, at Femern Bælt A/S har stillet kravene. Da kontrakten har stor betydning for hele Femernforbindelsen, er det nemlig fuldt berettiget, at der stilles minimumskrav til ansøgernes økonomiske formåen, så Femern Bælt A/S kan få den bedst mulige indikation af, at vinderen af udbuddet er solid nok til at kunne klare opgaven.

Og ABB Power Grids Denmarks A/S har ikke godtgjort, fastslår nævnet i sin kendelse, at de fastsatte minimumskrav er usaglige, irrelevante eller uproportionale.

Egentlig skulle kendelsen kun vurdere, om klagen skulle have opsættende virkning. Men efter at Klagenævnet for Udbud tilkendegav, at det ikke skulle være tilfældet og indikerede, at ABB Power Grids Denmark A/S havde en dårlig sag, har ABB Power Grids Denmark A/S tilbagekaldt sin klage. Delkendelsen er derfor blevet nævnets endelige afgørelse i sagen.

Annonce
Annonce
112

Politi undersøger sag om voldtægtsforsøg

Annonce
Lokal nyt

UVIST HVORDAN AFGIFT RAMMER SUKKERFABRIKKER

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

STOR OPRYDNING GAV NYE HAVEEJERE

Udslip

30 blev evakueret efter udslip af ammoniak

Femern

FEMERN-KRITIKER: TRAFIKGRUNDLAGET ER KOLLAPSET

Guldborgsund

BYGGERI AF 36 ALMENE FAMILIEBOLIGER GODKENDT

Craft Days

GÅR NED I STØRRELSE FOR AT GÅ OP I KVALITET

Stafet for livet

MANGLER DELTAGERE

Landsstævne

ENDELIG TID TIL LANDSSTÆVNE IGEN

Lolland

Undsætnings-aktion efter drivende jolle

Lolland

VARMEVÆRK TABER ENDNU EN KLAGESAG

Guldborgsund

KATEDRALSKOLENS REKTOR STOPPER

UDSLIP

KEMIKALIEUDSLIP ER UNDER KONTROL

POLITIK

RENÉ CHRISTENSEN OM FANEFLUGT: JEG TROR IKKE, DET ER SLUT ENDNU

Lolland

REGIONSFORMAND: NYT LÆGEFIRMA VIL SKABE TRYGHED

Annonce
Lolland

KLAGENÆVN AFVISER SAG OM BIOGASANLÆG

112

"BANKMAND" FORSØGTE AT SNYDE ÆLDRE KVINDER

Student 2022

- JEG SVEDER FRA STEDER, JEG IKKE VIDSTE, JEG KUNNE SVEDE FRA

Student 2022

- GÅ UD OG INDSPIL JERES EGET LIV

Sport

CENTRUM FOR HORBELEV-DRAMA ØNSKER MERE RESPEKT FOR DOMMERE

112

NABOER REDDEDE STRÅTÆKT HUS

Student 2022

GYMNASIETS PYJAMAS-ÅRGANG FEJRET

Student 2022

- DET ENESTE JEG HAR I HOVEDET LIGE NU ER AT DRIKKE MIG HAMMERSTIV

Annonce
Annonce