Annonce
Femern

Femern A/S vinder klage-sag om kæmpe kontrakt

Udbuddet af en kontrakt om en transformatorstation har ført til en sag ved Klagenævnet for Udbud - den sag har Femern Bælt A/S vundet. Foto: Anders Knudsen

ABB Power Grids Denmarks A/S har klaget over at blive valgt fra i udbud af stor kontrakt - men klagenævn giver Femern Bælt A/S medhold.

FEMERN BÆLT I april offentliggjorde Femern Bælt A/S et udbud af en af de helt store kontrakter på tunnel-projektet, nemlig opgaven med at etablere en transformatorstation på den danske side og drive og vedligeholde den i fem år.

Transformatorstationen skal blandt andet forsyne tunnellens elektriske installationer med strøm, og kontrakten har en værdi på anslået 70 millioner euro eller omkring 520 millioner danske kroner.

Fire firmaer kunne blive prækvalificeret til at byde, og ABB Power Grids Denmarks A/S kunne godt tænke sig at vinde kontrakten. Men firmaet blev vraget af Femern Bælt A/S, for det havde ikke den krævede økonomiske robusthed.

Udbuddet af en kontrakt om en transformatorstation har ført til en sag ved Klagenævnet for Udbud - den sag har Femern Bælt A/S vundet. Foto: Anders Knudsen

Kun ét årsregnskab

Den vurdering var ABB Power Grids Denmarks A/S utilfreds med, og firmaet klagede derfor til Klagenævnet for Udbud med en række påstande om at få omgjort beslutningen.

Blandt kravene til de firmaer, der ville prækvalificeres, var, at de i hvert af de seneste tre regnskabsår skulle have en omsætning på mindst 100 millioner euro og mindst 20 procent i soliditet. Men det kunne ABB Power Grids Denmarks A/S ikke leve op til.

Firmaet var nemlig først etableret i 2018 og blev først aktivt 1. november 2019, så det kunne kun fremlægge ét årsregnskab. Og nok var omsætningen i det regnskab på lige knap 172 millioner euro, men soliditeten var kun på 19 procent.

ABB Power Grids Denmarks A/S havde derfor i stedet henvist til regnskaberne fra sit moderselskab, Hitachi ABB Power Grids Ltd. Men den løsning ville Femern Bælt A/S ikke godtage.

Amodningen om at blive prækvalificeret blev derfor afvist i slutningen af juni, og de firmaer, der slap igennem nåleøjet, var i stedet Bravida-Efacec-GE-­Consortium, Elecnor S.A. og Siemens-Aarsleff.

Annonce

God grund til krav

ABB Power Grids Denmarks A/S valgte at klage, men klagenævnet afviser klagen. Da ABB Power Grids Denmarks A/S ikke opfyldte kravet om en omsætning på mindst 100 millioner euro, var Femern Bælt A/S berettiget til at afvise anmodningen om at blive prækvalificeret.

At ABB Power Grids Denmarks A/S regnskabsteknisk var et nyt firma, og at det i forhold til prækvalifikationen var hæmmet af en større proces hos moderselskaberne ABB og Hitachi, kunne ikke være Femern Bælt A/S' problem. Tværtimod skriver nævnet, at det burde have stået ABB Power Grids Denmarks A/S klart, at i hvert fald kravet til omsætning ikke var opfyldt.

Og klagenævnet hæfter sig også ved, at der er en god grund til, at Femern Bælt A/S har stillet kravene. Da kontrakten har stor betydning for hele Femernforbindelsen, er det nemlig fuldt berettiget, at der stilles minimumskrav til ansøgernes økonomiske formåen, så Femern Bælt A/S kan få den bedst mulige indikation af, at vinderen af udbuddet er solid nok til at kunne klare opgaven.

Og ABB Power Grids Denmarks A/S har ikke godtgjort, fastslår nævnet i sin kendelse, at de fastsatte minimumskrav er usaglige, irrelevante eller uproportionale.

Egentlig skulle kendelsen kun vurdere, om klagen skulle have opsættende virkning. Men efter at Klagenævnet for Udbud tilkendegav, at det ikke skulle være tilfældet og indikerede, at ABB Power Grids Denmark A/S havde en dårlig sag, har ABB Power Grids Denmark A/S tilbagekaldt sin klage. Delkendelsen er derfor blevet nævnets endelige afgørelse i sagen.

Annonce
Annonce
Nordfalster

Ny uddeler er fundet til Super Brugsen

Annonce
Guldborgsund

Færre på højskole i foråret

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

Lokale oddere har fået nye hængebroer

Lokal nyt

Priserne er høje: Det er gyldne rapstider

Sport

Nick Szwiec: Vi skal tillade os at drømme stort

Sport

Ung ukrainsk flygtning spiller i NFC: - Fodbold er mit liv

Guldborgsund

Lille ønske om mere ro bliver til kæmpe-naturpark

Guldborgsund

Kædeforretning genåbner stor butik: Nu er vi mere rustede til konkurrencen

Lokal nyt

Folketidende Podcast: De lokale hjælper ukrainerne, fordi de slet ikke kan lade være

Guldborgsund

Indbrud i biler fra kommunen

Guldborgsund

Hel by skal have nye gadelamper

Erhverv

Øernes Revision overtager Revisionscentralen

Guldborgsund

Kommunale byggeprojekter udskydes: Vi følger prisudviklingen tæt

Lolland

Lollandske sportsforeninger oplever fortsat medlemsflugt

Lolland

Netværk føler sig sat udenfor døren

Annonce
Guldborgsund

Boligselskab udskyder renoveringer for op mod 300 millioner kroner

112

Dyrt kikkertsigte stjålet

Femern

Inflationen kan presse Femern-projektet

Lolland

Kedelig stemning i landsby efter præstestrid

Maribo

Flormelistågen sænkede sig over byen

Sport

Lokal bokser afvæbnede mand med kniv

Guldborgsund

Ansatte oplevede trusler og vold: Nu har sygehus vundet pris for bedste psykiske arbejdsmiljø

112

Bølge af indbrud i biler fortsætter

Annonce
Annonce