Annonce
Lolland

Floating Power Plant indgår vigtig kontrakt

Dette computer-genererede billede viser Floating Power Plants flydende fundament, der udvinder bølgeenergi og har en vindmølle ovenpå. Foto: Illustration: Floating Power Plant

Lokal virksomhed får gennembrud med plan om flydende kraftværk, der skal testes i Nakskov og søsættes ved De Kanariske Øer.

BANDHOLM/NAKSKOV Den lokale virksomhed Floating Power Plant, der har hovedsæde i Bandholm og en produktionshal på havnen i Nakskov, har skrevet kontrakt om at opstille et testanlæg ved De Kanariske Øer, nordvest for Afrika.

Der bliver tale om et testanlæg, som bliver det første af sin art: et fuldskala-anlæg, som har en vindmølle, der står på en flydende platform på havet og også genererer strøm fra bølgeenergi. Elektriciteten skal leveres til De Kanariske Øers elnet med et undersøisk kabel.

Kontrakten har Floating Power Plant indgået med konsortiet Plocan - Plataforma Oceánica de Canarias - der giver Floating Power Plant lov til at være i området ud for De Kanariske Øer. Det område er valgt, fordi det er udlagt som en testzone og har dybt vand - og fordi det er muligt for Floating Power Plant at nyde godt af skattekreditter.

- Vi havde en aftale om, at vi måtte komme der. Nu kender vi datoerne og prisen, så nu kan vi begynde at allokere rigtig mange ressourcer til det. Det er supervigtigt for os, bemærker Anders Køhler, der er administrerende direktør i Floating Power Plant.

Direktør José Joaquín Hernández Brito fra Plocan (til venstre) og Chris McConville, der leder "Commercial and Operations" i Floating Plant underskrev for nylig en kontrakt, der sikrer beliggenheden for verdens første hybride multi-megawatt teknologi af kombineret vind- og bølgekraft. Foto: Floating Power Plant

Testes på Lolland

Det flydende kraftværk skal have en kapacitet på fem megawatt, og Anders Køhler forventer, at det kan komme i vandet i 2024. Men først skal det testes på Lolland.

Det skal ske i verdens største tørtest-anlæg i en hal på havnen i Nakskov, og Floating Power Plant har sammen med samarbejdspartnerne Fritz Schur Energy, Aalborg Universitet og SeaSystems modtaget tilsagn om 10,5 millioner kroner i støtte fra EUDP - det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram - til at bygge anlægget.

Anlægget vil Floating Power Plant begynde at bygge i februar/marts næste år, og når det står klar, skal det simulere, hvad det tonstunge flydende kraftværk vil blive udsat for på havet.

- Vi er næsten færdige med designet, og omkring sommerferien næste år vil der stå et meget stort aktiv, siger Anders Køhler og nævner, at Floating Power Plant tidligere - blandt andet sammen med energiselskabet Ørsted - har gennemført test af en prototype i vandet nord for Lolland.

- Men det første fuld-skala kommercielle system bliver det ved De Kanariske Øer, fastslår Anders Køhler og fortæller, at målet er at skabe et produkt, der kan eksporteres.

- Danmark er ikke et marked. Vi laver flydende vindkraft på mindst 55-60 meters dybt vand, der hvor det ikke kan lade sig gøre at opføre vindmøller på faste fundamenter, siger han.

Anders Køhler lægger ikke skjul på, at det har taget lang tid og krævet store investeringer at nå dertil, hvor Floating Power Plant er i dag:

- Når man laver ny teknologi til offshore, er det meget dyrt og tager lang tid, for ingen køber noget til 500 millioner kroner på baggrund af en Powerpoint-præsentation.

Floating Power Plant er grundlagt i 1995 af opfinderen Hans Marius Pedersen, der døde tidligere i denne måned.
Virksomheden har hovedsæde i Bandholm og afdelinger i Vallensbæk, Edinburgh i Skotland og De Kanariske Øer i Spanien.
Ejerkredsen består af knap 250 aktionærer, hvoraf en ikke ubetydelig del kommer fra Lolland-Falster. Virksomhedens arbejde er også støttet af blandt andre Loke - Lolland Energi Holding, der er ejet af Lolland Kommune.

Annonce

Fortsat drift sikret

Det seneste årsregnskab, som blev offentliggjort i marts, meldte da også om økonomiske udfordringer, om end den fortsatte drift var sikret - blandt andet ved at udskyde tilbagebetalingen af gæld til Lolland Kommunes selskab, Loke. Investorerne har også indskudt penge i både 2019 og 2020, men ikke desto mindre omtaler selskabets ledelse i regnskabet også muligheden af at få nye strategiske samarbejdspartnere eller ejere.

Men det går den rigtige vej, vurderer Anders Køhler, og Floating Power Plant er ved at nærme sig det punkt, hvor firmaet vil kunne begynde at tjene penge. Og det er ikke kun på grund af projektet ved De Kanariske Øer. Afdelingen i Edinburgh er nemlig også ved at udvikle flere lovende projekter, røber han.

Annonce
Annonce
Lolland

STJÅLET KOMMUNE-TELEFON MED FØLSOMME OPLYSNINGER VAR UBESKYTTET

Annonce
Dronningen kommer på besøg

HVILKE MINDER HAR DU FRA DRONNINGEBESØG PÅ LOLLAND-FALSTER?

Annonce
Forsiden netop nu
112

TYVERI FRA BYGGEPLADS

Guldborgsund

HAJKUTTERE SENDT AFSTED MED BULDER OG BRAG

Guldborgsund

VINDER BROBYGGERI TIL EN HALV MILLIARD OVER GULDBORGSUND

Guldborgsund

NU BEGYNDER NÆSTE ETAPE AF ASFALTARBEJDET PÅ FARØBROERNE

Sport

AFRIKANSK MESTER KLAR TIL AT SENDE LOKAL BOKSER I GULVET

Lolland

STRØMMEN ER VENDT TILBAGE PÅ ASKØ

112

ÅRSAG KLARLAGT: VOLDSOM BRAND BLEV UDLØST AF KORTSLUTNING

Guldborgsund

SKOLELEDERE: DET NYE SKOLEÅR SKAL BYDE PÅ OPLEVELSER

Guldborgsund

DET ER HØJSÆSON FOR KATTEKILLINGER I NØD

Folketingsvalg

VALGET NÆRMER SIG: VIL DU VÆRE MED I VORES VÆLGERPANEL?

Lolland

TRODS UNDERSKUD: REVY KÆMPER VIDERE

Femern

FEMERN A/S OMLÆGGER LOKALE VEJE

Storstrømsbroen

STORSTRØMSBROEN TRÆKKER ITALIENSK KÆMPE I MINUS

Annonce
Lolland

SÅ ER PROGRAMMET FOR Ø-BESØGET KLAR: HER KAN DU SE DRONNINGEN

Sport

POLMAN SIDDER OVER I FØRSTE TESTKAMP FOR NFH

Vejr

HEDEBØLGE PÅ VEJ: DAGTEMPERATURER OVER 25 GRADER EN HEL UGE FREM

Guldborgsund

FORMAND FOR HANDICAPRÅD: HAR IKKE HØRT NOGEN RÅBE OP OM UNØDVENDIGE AMPUTATIONER

Sport

NYKØBING FC TRAK SUPERLIGAMANDSKAB I POKALEN

112

NATLIGT INDBRUD HOS KØBMAND: POLITIET EFTERLYSER VIDNER

Landbrug

STOR TILFREDSHED MED HØSTEN: - DET SER RIGTIG GODT UD

112

RØG FRA GARAGE-BRAND SPREDTE SIG TIL HUS

Annonce
Annonce