Annonce
Lolland

Folketingsudvalg vil arbejde på en løsning til Fejø Skole

David Noval, Vang Kjær-Hansen, Anne-Grethe Laursen og Niels Sloth Larsen fik onsdag foretræde for Udvalget for Landdistrikter og Øer i Folketinget. Privatfoto
Udvalget for Landdistrikter og Øer fik onsdag besøg af en delegation fra Fejø Skole for at høre om behovet for enten en dispensation eller en hastelov.

LOLLAND: Der var meget på spil for Stenoskolen og Fejø Skole, da en delegation bestående af formanden for skolebestyrelsen på Stenoskolen, David Noval, formanden for Fejøforeningen, Anne-Grethe Laursen, bestyrelsesmedlem for Fejøforeningen Vagn Kjær-Hansen og formanden for Fejø Børne- og Kulturhus, Niels Sloth Larsen, onsdag fik foretræde for Udvalget for Landdistrikter og Øer.

Her skulle de fire forklare, hvorfor Fejø Skole har brug for hurtig hjælp fra politisk hold for at blive en filial af Stenoskolen. Enten i form af en dispensation eller en hastelov, som kan gøre det muligt at blive tilknyttet en ny privatskole i Lolland Kommune, efter Horslunde Realskole med kort varsel ophævede samarbejdet 28. januar 2022, og et nyt samarbejdet i al hast måtte opsøges og til gensidig glæde blev etableret.

Ansøgningsfristen er nemlig overskredet, idet den, ifølge fri-og privatskolelovens paragraf 36, er 15. august forud for skoleårets start. Helt konkret er der altså brug for en forkortet ansøgningsfrist for, at filialen kan blive en realitet allerede fra begyndelsen af næste skoleår august 2022.

Annonce

Heldigvis gik mødet rigtig godt.

Fik opmuntrende klap

- Der var flere af udvalgsmedlemmerne, der kom hen og klappede os på ryggen bagefter og gav udtryk for, at det skulle lykkes, fortæller formanden for skolebestyrelsen på Stenoskolen, David Noval.

- De roste os også meget for, hvor gennemarbejdet et projekt, vi kom med.

Umiddelbart ligner det dog ikke, at en dispensation kan komme på tale, da det kræver, at der findes en dispensationsmulighed i loven - og det gør der ikke. Det betyder, at det nok bliver en hastelov, der skal arbejdes på at få vedtaget, oplyser han.

- Det var de indstillet på, så nu håber vi det allerbedste, siger David Noval.

Han bemærker, at loven tidligere har rummet mulighed for dispensation, således at ansøgningsfristen i de første tre år efter dens vedtagelse var 15. maj forud for skoleårets start.

- Så måske kunne man genindføre den, foreslår han.

Loven har tidligere rummet en mulighed for dispensation:

Lov nr. 76 af 27. januar 2016 (Bedre rammer for skoletilbud på 27 småøer) indeholder følgende ikrafttrædelsesbestemmelse:

Paragraf 2 stykke 1. Loven træder i kraft den 1. februar 2016.

Paragraf 2 stykke 2. Ansøgningsfristen i paragraf 36 d, stykkee 2, 2. punktum, i lov om friskoler og private grundskoler med videre som indsat ved denne lovs paragraf 1, nummer 1, gælder ikke for ansøgning om oprettelse af skoletilbud på småøer med start i skoleårene 2016-17, 2017-18, 2018-19 og 2019-20. Ansøgningsfristen er i disse tilfælde henholdsvis den 15. maj 2016, den 15. maj 2017, den 15. maj 2018 og den 15. maj 2019.

Annonce

Mødte god forståelse

Formanden for Fejøforeningen, Anne-Grethe Laursen, oplevelse også, at udvalget viste god forståelse for sagen.

- Jeg er sikker på, at de folketingspolitikere, vi har fået talt med, vil hjælpe os på vej, siger hun.

Jeg er sikker på, at de folketingspolitikere, vi har fået talt med vil hjælpe os på vej.

Anne-Grethe Laursen, formand for Fejøforeningen

Deri har hun ret.

Det videre forløb herfra ligger nemlig hos børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), som udvalget nu vil henvende sig til. Det bekræfter Lennart Damsbo-Andersen (S), der er medlem af Udvalget for Landdistrikter og Øer.

- De gjorde det godt, og det var rigtig fint, at de kom og beskrev sagen for os, siger han.

- Vi har derfor besluttet i udvalget, at vi arbejder hurtigt videre med sagen. Vi tager fat i ministeren.

Det har formanden for Udvalget for Landdistrikter og Øer, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), faktisk allerede begyndt på med to nyligt stillede spørgsmål til ministeren, hvor hun spørger til muligheden for enten en dispensation eller en hastelov.

To spørgsmål til ministeren:

Formanden for Udvalget for Landdistrikter og Øer, Karina Lorentzen Dehnhardt, har på udvalgets vegne mandag 25. april spurgt børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil:

  • Spørgsmål 55

Aftalen mellem Horslunde Realskole og Fejø om et skoletilbud på Fejø er blevet opsagt, hvilket efterlader øen uden skoletilbud i det kommende skoleår, idet der henvises til henvendelsen vedr. Fejø Skole, jævnfør ULØ almindelig del - bilag 51. Der ville kunne etableres en lignende aftale med Stenoskolen i Nakskov, men det giver lovgivningen ikke mulighed for. Har Ministeren mulighed for at dispensere, således at man forsat kan have et skoletilbud?

  • Spørgsmål 56

Hvis og såfremt en dispensation ikke er en mulighed, er lovgivning eneste mulighed. Folketinget har i denne og i sidste samling på kort tid skulle tage stilling til betydelig større og betydelig mere kompliceret lovgivning, er ministeren indstillet på at anmode Folketinget om en hastebehandling, således at et skoletilbud bevares, idet der henvises til henvendelse vedr. Fejø Skole, jævnfør ULØ almindelig del - bilag 51?

Ifølge Lennart Damsbo-Andersen var der desuden flere i udvalget, som kunne huske også at have siddet med, da loven om bedre rammer for småøer i 2016 skulle skabes for at muliggøre, at en ø-skole kunne blive en filial af en privatskole.

- Vi kiggede ligesom på hinanden med et blik, der sagde: Det må vi have styr på. For det er tydeligt, at udviklingen på Fejø har været meget positiv, siden de fik den lov. Så et eller andet skal der ske.

Annonce
Annonce
Lolland

Pussy Power i Reventlowparken

Annonce
112

Tilbageholdt af kvinde: Knallertkører havde promille på 1,92

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

Mange kæmper alene og taber kampen mod vægten

112

Mand truede med kniv

112

Politiets Dølle-rapport: Graffiti, kokain, billet-tyveri og ukvemsord

Lolland

Fart og en duft af dyre dråber

Sport

BK Thor-bryder besvimede ved NM

112

Bil udbrændte i natlig brand

Dølle

29-årig fængslet for Dølle-drab - nægter sig skyldig

Femern

Dansk firma får Femern-ordre til tocifret millionbeløb

Dølle

Dølle-ulykke: Fodgænger er fortsat i kritisk tilstand

Lolland

Kørestolsbrugere dømt ude - svømmetur fra badebro kommer ikke til at ske

112

Brand i tandklinik i nat - lejligheder evakueret

Guldborgsund

Bjørnekloen er dukket op igen langs lokal å

Lokal nyt

Årets første officielle sommerdag kan komme på torsdag

Annonce
Guldborgsund

Nej til gasledning - Vil sætte strøm til sukkerfabrik ved aktion

Guldborgsund

Flydende vin- og kaffebar er så godt som klar til åbning

Lolland

Tilbage i velkendte rammer som byens nye brugsuddeler

Dølle

Efterlyst drabsmistænkt er blevet anholdt

Guldborgsund

Madens Folkemøde inviterer til infomøde for frivillige

Sport

Pleidrup forlænger med NFC og bliver breddechef i klubben

Dølle

De små fik også danset på Dølle

Guldborgsund

Større kommunalt pop-up-miljø ved havn

Annonce
Annonce