Annonce
Lokal nyt

FOR DYRT: OVERVEJER AT LUKKE FÆLLESKØKKEN

Fælleskøkkenet er for dyrt, mener Region Sjælland, som overvejer forskellige løsninger. En af dem er helt at opløse det fælles ejerskab og lukke køkkenet. Arkivfoto: Ingrid Riis
En prissammenligning har vist, at Fælleskøkkenet på en række produkter er 73 procent dyrere end sammenlignelige leverandører. Regionen overvejer at trække sig ud.

LOLLAND-FALSTER: Skal Fælleskøkkenet lukke? Det indgår i overvejelserne om fremtiden for køkkenet, efter at Region Sjælland - der ejer køkkenet sammen med Lolland og Guldborgsund kommuner - har konstateret, at priserne på maden er høje.

Region Sjælland køber mad af Fælleskøkkenet og får det leveret til nogle af sine hospitaler, men regionen havde sidste år en fornemmelse af, at priserne var høje. Regionen bad derfor revisionsselskabet BDO om at vurdere sagen, og konklusionen var, at Fælleskøkkenet ikke var konkurrencedygtigt sammenlignet med sammenlignelige leverandører.

Mere præcist undersøgte BDO i februar, marts og april 2022 priserne på 15 ”komponenter” - altså 15 af de produkter, Fælleskøkkenet producerede og solgte til regionen. Her var Fælleskøkkenet 73 procent dyrere. På årsbasis svarede det til en merudgift for regionen på omkring fem millioner kroner. Et tal, der skal ses i forhold til, at regionen totalt køber for cirka 18 millioner kroner om året hos fælleskøkkenet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De høje priser skal der gøres noget ved, mener regionen, som derfor har holdt møde med køkkenet og de to kommuner. På den baggrund ser regionen fire muligheder, og de skitseres i en orientering, som Lolland Kommunes Ældre-, omsorgs- og sundhedsudvalg er blevet orienteret om.

Besværligt samarbejde

Den første er, at Fælleskøkkenet sænker sine priser, så de bliver konkurrencedygtige. Vælger man den løsning, skal man finde en benchmark-model - altså en måde løbende at sammenligne priserne - og så skal en uvildig part løbende kontrollere resultatet.

Om den løsning hedder det i orienteringen, at det primært er et anliggende for Fælleskøkkenets ledelse og bestyrelse, om det er muligt. Men så kommer en ganske direkte kritik:

”Det er ligeledes bestyrelsens opgave at vurdere og sikre, at de nødvendige kompetencer til gennemførelse af en sådan ændring er til stede i Fælleskøkkenets organisation. Det bør i denne sammenhæng nævnes, at der i forbindelse med ønske om ændringer i forhold til koncept for levering, såvel fra Region Sjælland som Guldborgsund Kommune, ikke har været den ønskede omstillingsparathed fra Fælleskøkkenet. Det har i disse tilfælde besværliggjort samarbejdet betydeligt.”

Det bør i denne sammenhæng nævnes, at der i forbindelse med ønske om ændringer i forhold til koncept for levering, såvel fra Region Sjælland som Guldborgsund Kommune, ikke har været den ønskede omstillingsparathed fra Fælleskøkkenet. Det har i disse tilfælde besværliggjort samarbejdet betydeligt.

Orientering til Ældre-, omsorgs- og sundhedsudvalget i Lolland Kommune

Den anden mulige løsning er at konkurrenceudsætte produktionen. Altså at sende opgaven med at drive Fælleskøkkenet i udbud, så arbejdspladserne bevares lokalt.

Faktisk blev det i 2012 - da man etablerede Fælleskøkkenet - besluttet, at driften skulle konkurrenceudsættes efter fem år. Siden besluttede regionen og de to kommuner at droppe det krav, men nu kan tiden være kommet til alligevel at gøre det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil være dyrt

I orienteringen advares der dog om, at en sådan konkurrenceudsættelse vil være dyrt at gennemføre og medføre et ”omfattende ressourcetræk”. Det vil nemlig kræve hjælp fra eksterne konsulenter - herunder juridisk bistand. Spørgsmålet er også, om der overhovedet er nogen private firmaer, der vil byde på opgaven.

Fælleskøkkenet I/S

Fælleskøkkenet har tre ejere, der dog ikke ejer lige meget:

  • Region Sjælland ejer 21,7 procent.
  • Lolland Kommune ejer 38,9 procent.
  • Guldborgsund Kommune ejer 39,4 procent.

Fælleskøkkenets hjemmeside

Derfor overvejer Region Sjælland også, om der eventuelt skal laves et udbud, som kun handler om den del af Fælleskøkkenets produktion, som regionen aftager. Og hvis regionen så kan købe maden billigere andre steder, ”må regionens fortsatte ejerskab tages op til overvejelse”.

En tredje løsning kan være, at Region Sjælland stopper som medejer af Fælleskøkkenet, der er et I/S – altså et interessentskab, hvor ejerne hæfter solidarisk. I så fald vil de to kommuner kunne købe andelen, og hvis de ikke vil det, og de ikke kan finde en ny partner, der vil, må interessentskabet opløses.

En fjerde løsning er også bare straks at opløse interessentskabet og realisere aktiverne - altså at sælge hvad der er at sælge. Og så vil de to kommuner og regionen skulle finde andre steder at købe maden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regionalt udbud

Administrationerne i de to kommuner og regionen har set på mulighederne og vurderer, at det er den første mulighed, der skal undersøges først. Altså at Fælleskøkkenet får sænket priserne, eller at opgaven med at drive det sendes i udbud.

Men vurderingen er, at det umiddelbart er tvivlsomt, om Fælleskøkkenet har de nødvendige kompetencer til at gennemføre de nødvendige effektiviseringer. Derfor anbefaler administrationerne, at ejerkredsen i givet fald opstiller nogle klare tidsfrister og følger op.

På grund af udgifterne og ressourcekravene anbefaler administrationerne "ikke umiddelbart" løsningen med at konkurrenceudsætte driften. Men af de fire onder er det alligevel den, administrationerne ender med at pege på.

Går man den vej, anbefales det, at man begynder med, at Region Sjælland udbyder sine køb. Det vil nemlig hurtigt og relativt billigt teste Fælleskøkkenets priser, og hvis ikke Fælleskøkkenet vinder udbuddet, kan man tage stilling til, om Region Sjælland fortsat skal være medejer af Fælleskøkkenet.

Og måske kan regionen blive nødt til at træde ud. Medejerskabet baserer sig nemlig på en særlig ministeriel godkendelse, og spørgsmålet er, om regionen lever op til tilladelse, hvis den ikke længere aftager produkter fra Fælleskøkkenet.

Sagen afgøres i første omgang af Region Sjælland og er blot til orientering i kommunerne.

  • SAK fælleskøkken-34
    Fælleskøkkenet er for dyrt, mener Region Sjælland, som overvejer forskellige løsninger. En af dem er helt at opløse det fælles ejerskab og lukke køkkenet. Arkivfoto: Ingrid Riis
Annonce
Sundhed

Foruroligende kortlægning: Her er risikoen for tidlig død voldsom

112

Alt, alt for hurtigt: Bilist kørte 91 km/t inde i byen

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sofie Amalie lever med en livslang gæld

112

Færgerejsende fanget: Havde farlig genstand gemt i tasken

Sundhed

Foruroligende kortlægning: Her er risikoen for tidlig død voldsom

Sport

Ny landsholdstrøje overrasker med lokal detalje

Lolland

Opråb fra sognepræst: Risiko for, at kirken lukker

Guldborgsund

110 nye boliger på vej: - Jeg må lige knibe mig selv i armen

112

Alt, alt for hurtigt: Bilist kørte 91 km/t inde i byen

Sport

Få måneder før OL: To NFH-spillere udtaget til landsholdet

Vejret

Lunefuldt forårsvejr bringer regn og blæst - og en smule sol

Indland

Cirka 840 kilo narko er fundet ved Sjællands Odde

Indland

Gør klar til massiv oprustning mod ny pandemi

Erhverv

Snart sparkes kæmpebyggeri i gang: - Samarbejdet er fremragende

Guldborgsund

Truet træleopard bidt ihjel: - Helt ekstremt øv

Sport

Ærlig cheftræner efter nederlag: - Vi kan ikke bare krølle Skive sammen

Guldborgsund

Nyt telefonbedrageri: Sådan snød de hævekortet fra ældre

Annonce
Annonce
Erhverv

Prisvindende lokal møbelproducent begæret konkurs

112

Nu udrustes vores lokale politi med strømpistoler

Sport

Spændende pokallodtrækning: - TSØ skal møde gamle kendinge

Guldborgsund

Derfor fløj kampflyene over Falster

112

Forsøgte at stikke af fra politiet: Forklaringen fandt de på hans bopæl

112

Tiltalt for drab på spædbarn vil skilles

Guldborgsund

Her er de udfordret af opkørte stier