Annonce
Guldborgsund

BROBYGNING MED FORENINGER HJÆLPER LEDIGE

Idrætsaktivitet og foreningsfællesskaber gavner ledige i kommunen. Foto: Lars Møller
En målrettet indsats bærer frugt i Guldborgsund Kommune, hvor ledige bliver hjulpet ind i foreningslivet med henblik på at styrke dem til arbejdsmarkedet.

GULDBORGSUND: En ny undersøgelse viser, at der i Bevæg dig for livets samarbejdskommuner er en væsentlig fremgang af fysisk aktivitet blandt ledige.

Det gælder ikke mindst i Guldborgsund Kommune, hvor andelen af ledige, der dyrker idræt og motion er gået frem fra 13 til 49 procent det seneste år.

Projektet "Idræt, motion og det gode hverdagsliv" har en finger med i spillet. Her arbejder Jens Lykke Hagbarth i rollen som foreningsbrobygger med at hjælpe borgere fra både jobcenter og genoptræningscenter ud i foreningslivet. Det sker ved individuelle samtaler med den enkelte borger om vedkommendes interesser og formåen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den håndholdte brobygning virker.

Jens Lykke Hagbarth, foreningsbrobygger

- Den håndholdte brobygning virker. På den måde bliver der skabt tillid til, at man vil dem det bedste, og at man er der for at hjælpe dem, fortæller foreningsbrobyggeren.

Han mener, det giver god mening at aktivere folk i foreningslivet.

- I foreningslivet oplever vi, at borgerne får mere overskud, bedre selvværd og opbygger et netværk i de nye fællesskaber. Og det både styrker borgernes tro på sig selv og kan mange gange åbne døre til job eller praktikpladser. Foreningerne er jo vant til at tage imod nye medlemmer og er rigtig gode til at inkludere folk i fællesskaberne, og det har vi også oplevet i denne sammenhæng, fortæller Jens Lykke Hagbarth.

Foreningsliv giver mere selvværd

For 21-årige Marcus Lasko fra Sakskøbing har projektet gjort en forskel. Han er nemlig blevet en del af den lokale billardklub, og det har gavnet ham.

- Jeg har simpelthen fået mere selvværd og er blevet en bedre version af mig selv. Det skyldes det gode fællesskab i klubben, og så giver det bare nogle oplevelser og et helt specielt sammenhold, som man ikke oplever andre steder, fortæller han.

Også 23-årige Magnus Scheel Nættermann har fået hjælp af Jens Lykke Hagbarth fra kommunen, og han er begyndt at træne i et fitnesscenter hver anden dag og er nu startet op på IT-supporteruddannelse.

- Det at begynde at træne og bruge min krop har givet mig energi til at lave meget mere, både rydde op og lave mad og være mere social med familie og venner. Jeg er meget glad for, at jeg har fået hjælp til at komme i gang, for ellers var det nok ikke sket, fortæller Magnus Scheel Nættermann.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gevinst ved øget samarbejde

Indsatsen virker tilsyneladende efter hensigten, og den lokale formand på området er også glad for, at det tværgående samarbejde bærer frugt.

- Det glæder mig naturligvis, at målrettede indsatser i samarbejder på tværs skaber positive resultater. Uanset hvor man står i livet, skal idræt og bevægelse i mangfoldige fællesskaber være en mulighed for borgere i Guldborgsund, siger Ole K. Larsen (V), der er udvalgsformand for Landdistrikter, Kultur og Fritid i Guldborgsund Kommune.

Karina Hjort Feddersen er konsulent i Bevæg dig for livets kommunale enhed, og hun roser Guldborgsund Kommune for at gå nye veje.

- Det har været helt centralt, at kommunen her har valgt at gå nye veje og træde ud i nye, målrettede samarbejder. I visionskommunerne i Bevæg dig for livet er der politisk opbakning og et styrket fokus på de potentialer, der ligger i øget samarbejde på tværs internt i kommunen og med foreningslivet, og det er til stor gavn for alle parter, ikke mindst den enkelte borger, siger hun.

Bevæg dig for livet

  • Ifølge udvalgte tal fra Bevæg dig for livets idræts- og motionsvaneundersøgelse 2022 er andelen af aktive ledige i samarbejdskommunerne steget fra 40 til 51 procent.
  • Andelen af de aktive, der er i beskæftigelse, er fra 2021 til 2022 steget fra 60 til 73 procent.
  • 71 procent af de adspurgte i undersøgelsen angiver, at de dyrker idræt og motion. Tallet var 59 procent i 2021. Altså er der ifølge undersøgelsen tale om en fremgang på hele 12 procent.
  • Især vandreture er en populær aktivitet. Hele 66 procent angiver, at de har været på vandretur de seneste år. Dernæst kommer fitness/styrketræning, løb og svømning.
  • Hele 83 procent angiver, at de bruger naturen til at dyrke motion.
  • Ifølge undersøgelsen lever 41 procent af de adspurgte i samarbejdskommunerne op til WHO’s anbefalinger om fysisk aktivitet. I 2021 var det 38 procent.
  • Konsulentvirksomheden Moos-Bjerre A/S har stået for at indsamle og analysere data for Bevæg dig for livet, og spørgeskemaet er sendt ud til 29 kommuner - heraf er de 25 såkaldte visionskommuner. Knap 29.000 tilfældigt udvalgte borgere i alderen 18-75 år har besvaret skemaet.
  • Idrætsaktivitet og foreningsfællesskaber gavner ledige i kommunen. Foto: Lars Møller
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem