FREDERIKSDAL: Sidste år var en elendig vækstsæson for kirsebærrene på Frederiksdal Gods. Men årets høst tegner anderledes god.
- Det bliver en stor høst, og vi har lige taget sukkermålinger, så vi kan se, at kvaliteten af kirsebærrene er god. Det bliver virkelig spændende, siger Harald Krabbe, ejer af Frederiksdal.
- Klimaet har været med os. Bærrene har fået den rigtige mængde vand og sol. Det har ikke været for varmt og ikke for tørt. Så vi er glad for, som det ser ud, fortsætter han.
Harald Krabbe, FrederiksdalKlimaet har været med os. Bærrene har fået den rigtige mængde vand og sol.
Næsten en fordobling
Harald Krabbe forventer, at høsten i kirsebærplantagen kan begynde mandag den 15. august. Og der bliver noget mere at høste i år end sidste år.
- Hvert 10. år er der næsten ingen høst, og det er sådan et år, vi havde sidste år. Det havde vi også i 2013. Det er primært bestøvningen, der går galt med et koldt forår, siger han.
Sidste år vår blev det derfor kun til 40 ton af det unikke stevnskirsebær.
- Sidste år var der ingen bær på, og i år skal vi for første gang sådan rigtig høste på en ny mark, som er næsten en fordobling af vores areal. Så jeg tror, vi kommer til at høste omkring 350 ton i år, fortæller Harald Krabbe.
Gode bestøvningsforhold giver altså en solid høst i år, men i virkeligheden går de på Frederiksdal ikke så meget op i, hvor mange ton de høster.
- Vi er er mere interesserede i at lave god vin af gode bær, som Harald Krabbe udtrykker det.
10 dages høst
Vejrprognoserne granskes grundigt, når Frederiksdal planlægger, hvornår høsten skal begynde.
- Vejret spiller ikke så stor en rolle i kirsebærhøsten som i kornhøsten. Vi skal høste i 10 dage, så vi skal tænke på, hvordan kirsebærrene ser ud 10 dage efter, vi er begyndt at høste. Hvis vi får rigtig meget regn eller rigtig meget blæst, så taber vi nogle bær, så det skal vi regne ind i ved at kigge på vejrudsigten, men lige nu ser det ud til, at vejret bliver godt, forklarer Harald Krabbe.
Høsten klares helt automatiseret med en såkaldt rystemaskine. Der kører to maskiner parallelt med hinanden, som ryster træerne, og de har et stort sejl, som fanger alle kirsebærrene. Bærrene bliver på et lille bånd kørt op i en elevator og ned i en kasse.
- Det er alt for dyrt at bruge plukkere i Danmark, konstaterer Harald Krabbe.
Selvpluk
Der vil dog være plukkere at finde i kirsebærplantagen, nemlig selvplukkere, som der traditionen tro åbnes op for. I år sker det fra torsdag den 18. august, hvor man kan plukke stevnskirsebær til eget forbrug.
Frederiksdals årlige samlede salg ligger på omkring 110.000 flasker lige fra mousserende vin og årgangsvin til likør og vermouth.