Annonce
Guldborgsund

Frustrerede redningsfolk venter på nye skibe

Redningsskibet L.W. Dam har efterhånden haft hjemme i Gedser i mere end 30 år, og det varer nok lidt endnu, før skibet bliver erstattet af et nyere. Arkivfoto: Anders Knudsen
De fleste af Danmarks store redningsskibe har efterhånden så høj en alder, at de trænger til at blive udskiftet. På Gedser Redningsstation kender man også til udfordringen - ikke mindst med at skaffe reservedele til 31-årige L. W. Dam.

GEDSER: - Det giver en frustration, at tingene tager så lang tid.

Sådan siger lederen af Gedser Redningsstation, Brian Bennetsen i en kommentar til en historie, DR bragte i weekenden om, at forældede redningsskibe på flere redningsstationer i danske havne risikerer at true sikkerheden til søs.

Hos DR har man primært fokuseret på problemerne for redningsstationerne på den jyske vestkyst, men på Falsters sydspids kender man også til de udfordringer, som forældet materiel kan give.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er jo i samme båd, om man så må sige. Vores store redningsbåd, L.W. Dam, er 31 år, og det giver også nogle udfordringer - især i forhold til at skaffe reservedele. Og hvis vores både er ude af drift for tit, går det jo ud over sikkerheden til søs, siger Brian Bennetsen, der er leder af Gedser Redningsstation og medlem af bestyrelsen i Foreningen af Danske Redningsmænd, hvor han er med i arbejdet med nye redningsfartøjer.

Vores store redningsbåd, L.W. Dam, er 31 år, og det giver også nogle udfordringer - især i forhold til at skaffe reservedele. Og hvis vores både er ude af drift for tit, går det jo ud over sikkerheden til søs.

Brian Bennetsen, stationsleder, Gedser Redningsstation

Ifølge DR er tre af de i alt 13 store redningsskibe rundt om ved de danske kyster ude af drift i øjeblikket, og samtidig er et mindre fartøj trukket på land til et planlagt gennemsyn. Mange er skibene er ligesom L.W. Dam oppe i alderen, og flere er endda noget ældre end det lokale redningsskib.

Der har længe været planer om at forny flåden af redningsskibe, men endnu er det ikke blevet til noget.

Svært at få reservedele

- Det har været en utroligt lang proces, og i mellemtiden bliver bådene jo endnu ældre, og det er dyrt at holde dem i drift. Alt hos os er analoge systemer, blandt andet motorcomputeren, og den slags er jo ellers digitalt i dag.

- Samtidig er der lang leveringstid på reservedele, og det svækker beredskabet, især hvis to redningsstationer lige ved siden af hinanden har skibe, der er ude af drift.

- Vi har selv oplevet for tre-fire år siden, at L.W. Dam havde havari på skrueakslerne og måtte ligge stille i nogle måneder, fordi det var svært at skaffe reservedele, siger Brian Bennetsen, som kigger mod sine udenlandske kolleger med en vis misundelse.

- Når man ser på, hvad vores kolleger i Tyskland, Norge og Sverige får tilført af nyt materiel uden, at det tager lige så lang tid, kan det godt undre, at det skal tage så længe her i Danmark. Selvfølgelig er det vigtigt, at man sikrer sig, at pengene bliver brugt bedst muligt, men når man står ude på kysten, er det svært at forstå, at der skal gå så lang tid, og det virker ikke særligt motiverende, at man ikke er kommet længere, siger Brian Bennetsen.

Der er ikke noget nyt i, at flåden af danske redningsskibe trænger til en opgradering, og i 2014 blev der ifølge DR også afsat et trecifret millionbeløb til nye redningsskibe på den jyske vestkyst, men skibene er stadig ikke i sigte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fem til otte år

DR har kontaktet Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, som svarer, at "der vil gå fem til otte år, før flåden vil være transformeret til en moderne og effektiv styrke", som det hedder i svaret ifølge DR.

DR fortæller også, at Forsvarsministeriet i februar oplyste til magasinet Fiskeri Tidende, at opgaven med at bygge nye redningsskibe til en række redningsstationer på den jyske vestkyst har været i udbud, og at man nu var i gang med en juridisk og teknisk kvalitetssikring, inden man vælger en leverandør.

Og det er netop den omfattende godkendelses- og udvælgelsesproces, som er medvirkende til Brian Bennetsens frustration på redningsstationen i Gedser.

- Det har været en tung, lang og dyr proces fra, at vi i 2013 var færdige med at udforme brugerkravene til skibene, og der er stadig ikke skrevet kontrakt med nogen om byggeriet.

- Der går blandt andet rigtig meget tid med juraen, og så får det fokus fremfor at få opgaven løst. Der har også været afsat penge til nye skibe, men det føles lidt som om, at opgaven ikke rigtigt bliver prioriteret, og hvorfor den ikke bliver det, kan vi jo ikke vide, men det er uforståeligt, at det skal tage så lang tid, siger Brian Bennetsen og tilføjer:

- Når der går så lang tid, fra pengene er afsat, og til de skal bruges, så sker der jo også en udvikling i priserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

31 år gammel

Lederen af Gedser Redningsstation forventer ikke, at stationen får et nyt skib indenfor de næste fem år. L.W. Dam kan altså efter alt at dømme se frem til mindst en håndfuld år mere i redningstjenesten.

- Så længe, der ikke er noget nyt, er vi nødt til at holde det materiel, vi har, i forsvarlig stand, lyder det fra Brian Bennetsen.

Udover L.W. Dam råder Gedser Redningsstation også over en nyere, men noget mindre, hurtiggående redningsbåd samt et nyt terrængående køretøj med tilhørende gummibåd på en trailer.

Da L.W. Dam for 31 år siden anløb redningsstationen i fiskerihavnen i Gedser for første gang, afløste den en dengang 55 år gammel træbåd, som efterfølgende blev sejlet på museum i Thyborøn.

  • Redningsskibet L.W. Dam har efterhånden haft hjemme i Gedser i mere end 30 år, og det varer nok lidt endnu, før skibet bliver erstattet af et nyere. Arkivfoto: Anders Knudsen
Annonce
Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Annonce
Annonce
112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

112

Klip og bøder på Vestlolland

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget

Guldborgsund

Dronningen om sin gåtur på Falster: - Det var lidt usædvanligt

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Annonce
Annonce
Lolland

Babydrabssagen: Nu er det op til nævningerne og dommerne

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

Udland

Tv-tårn brækker over i ukrainsk storby efter muligt angreb

Guldborgsund

Se videoen: Den stjal rampelyset fra Mary på stor royal dag

Guldborgsund

Her sker det: Dronningen indvier vandrerute på Falster

Sport

Medaljeslugende dansk kajakroer fra Maribo udtaget til OL