Annonce
Guldborgsund

FÆLLESKØKKENET DRØMMER OM AT HJÆLPE LOKALE PRODUCENTER VIDERE

Kirsten Skovsby viser de lokale politikere rundt i Fælleskøkkenets lokaler. Foto: Ingrid Riis
Regulativer og besnærende bånd betyder, at det er svært at hjælpe de, der kunne bruge en hånd.

SAKSKØBING: - Mad er jo ret egnsbestemt. Jeg kommer fra Fyn, men kom hertil fra en stilling i Nordsjælland, og hvis jeg laver jordbærgrøden, som jeg synes, den skal være, så brokker vores ældre medborgere sig over, at den ikke er sød nok. Jeg tror, det handler om, at I er vant til at dyrke jeres egen sukker, og I godt kan lide at bruge den.

Sådan forklarer Kirsten Skovsby, køkkenleder hos Fælleskøkkenet de tre politikere, der tidligere på ugen mødte op for at høre, om der er noget, de kan gøre for at fremme Fælleskøkkenets arbejde endnu mere.

For Fælleskøkkenet er så uendeligt meget mere end bare et sted, hvor der produceres mad til i omegnen af 2.500 ældre medborgere, der enten selv har valgt ordningen eller bor på et plejecenter. Det er et sted for kulinarisk innovation, lader køkkenleder Kirsten Skovsby René Christensen (DF), Iben Krog (V) og Kasper Roug (S) vide.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan så meget, men der er nogen meget stramme rammer for, hvad vi må, og hvad vi ikke må, fordi vi er en kommunal virksomhed. Lad os tage et helt konkret eksempel: Vi arbejder med en landmand, som sælger sine asparges til de store butikker. For at de skal kunne passe på hylderne, skal de være af en vis størrelse - men hans bliver meget større. Derfor bliver en del af planten klippet af. Den del har vi så eksperimenteret med, og vi kan nu lave den skønneste aspargessuppe, som smager fantastisk, til borgerne. Men vi så gerne, at vi kunne hjælpe vores landmand endnu længere, producere noget, han kunne sælge, før han så selv turde tage skridtet videre og investere i produktionsmaskinerne selv, men der render vi ind i nogen udfordringer, forklarer Kirsten Skovsby.

De tre politikere havde selv taget initiativ til besøget. Foto: Ingrid Riis

Må ikke konkurrere

Det er der en vis forståelse for rundt om bordet. Men som René Christensen påpeger, må kommunale virksomheder, der er skabt for skatteborgernes penge, ikke konkurrere med deres private modparter.

- Det er sådan, reglerne er nu. Vi skal ikke konkurrere med private virksomheder på skatteborgernes penge. Men der er mange ting, der er rigtig spændende her. Nu fik jeg selv denne her forsøgsordning om at gøre emballagen mere indbydende igennem, da vi kan se, at mange af borgerne spiser maden direkte fra indpakningen, forklarer René Christensen.

Der ser socialdemokraternes Kasper Roug lidt anderledes på sagerne. Selvom det, som det ganske rigtigt ser ud lige nu, ikke er muligt for Fælleskøkkenet at hjælpe nystartede virksomheder med at innovere og blive endnu bedre, er det bestemt noget, han ser en idé i.

- Det er meget oppe i tiden, alt det her med fribørnehaver, frikommuner og den slags. Det der med at sætte folk og institutioner mere fri, det kan der sagtens være noget fornuftigt i. Det er helt sikkert en idé, jeg tager med videre til Rasmus Prehn (minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, red.), siger den socialdemokratiske folketingsmand.

Kirsten Skovsby drømmer om videre rammer for kreativiteten. Foto: Ingrid Riis
Artiklen fortsætter efter annoncen

Automatisering

Snakken fortsatte resten af formiddagen, mens mødelokalet blev skiftet ud med en besigtigelse af Fælleskøkkenets produktionsfaciliteter. Det kræver nemlig en del at kunne lave mad til 2.500 mennesker. Men selvom der er tryk på kedlerne, når der kokkereres, er det ikke ved alle stationer, der er fyldt med mennesker.

- Vi har 90 ansatte, men der er mange steder, vi har automatiseret noget af processen. Det handler om, at vi til tider har svært ved at rekruttere medarbejdere, og at vi nogen gange ser en bedre økonomi i at gøre nogen processer lettere. Tag bare vores kartoffelskræller her. Den skræller 500 kilo kartofler i timen - det ved jeg ikke, om nogen af jer gør, men det gør vi i hvert fald ikke. Vi prøver hele tiden at være på forkant med udviklingen, og der spiller automatisering virkelig en stor rolle. Jeg plejer at sige, at vi gerne vil automatisere alt det, der ikke har noget med det endelige resultat på medborgernes tallerkener at gøre. Dér kræver det kyndige hænder, forklarer køkkenleder Kirsten Skovsby.

Smør i kilovis til sovs i endnu større mængder - Iben Krog napper et hurtigt billede. Foto: Ingrid Riis

Jeg plejer at sige, at vi gerne vil automatisere alt det, der ikke har noget med det endelige resultat på medborgernes tallerkener at gøre. Dér kræver det kyndige hænder.

Kirsten Skovsby
Artiklen fortsætter efter annoncen

Det handler om hovedet

Fælleskøkkenet er tydeligvis mere end madlavning til slutbrugeren. Der er adskillige praktikanter og lærlinge, der er under oplæring, der har været knapt halvandet hundrede mennesker i diverse arbejdsprøvninger og meget andet fra Jobcentrene, siden køkkenet åbnede i sin nuværende form i 2015, og der er generelt bare fuld fart på Kirsten Skovsby.

Direkte adspurgt om, hvad hun håber, de tre lokalfunderede politikere, der udgør "Lolland-Falsters Stemmer", som de kalder sig, tager med videre, så har hun tonsvis af visioner:

- Sammenlignet med mange af de store landbrugsnationer er Danmark jo lillebitte. Vi kan relativt let omstille vores produktion - meget lettere, end de kan andre steder. Vi skal leve af det her, siger Kirsten og sætter en pegefinger mod tindingen.

Fælleskøkkenet drømmer nemlig om at blive endnu grønnere og få endnu flere af deres mange råvarer fra lokalområdet. Og de seneste store skridt mod dette finder man henholdsvis på parkeringspladsen og i et køligt rum:

- Vi har lige fået sat solceller op herude - det er derfor, det er lidt svært at finde en parkeringsplads lige nu, det er ikke bare, så chefen kan holde i skygge her om sommeren. Den energi, de solceller producerer, kommer til at gå direkte i Bøtøkartoflerne herinde, og på den måde kan vi være mere energieffektive, siger Kirsten Skovsby.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil det lokale

Den anden halvdel handler om grøntsager. Fælleskøkkenet har hidtil ikke haft faciliteter til at købe og afvaske lokale grøntsager, og har derfor måtte nøjes med nogen, der ofte kom langvejsfra. Men nu har de selv faciliteterne til at klare ærterne, så at sige.

- Vi prøver hele tiden at indgå aftaler med lokale producenter - både når det handler om kød og grønt. Det er en del af vores forretningsplan og vores målsætning, for lokale råvarer er miljøvenlige og de smager ofte bedre, forklarer køkkenchefen.

Mange processer er helt eller delvist automatiseret - det handler om arbejdskraft, folks helbred og økonomi. Foto: Ingrid Riis

Der er altså ideer nok at tage af for de tre politikere. Men der er lige én ting mere, som køkkenleder Kirsten Skovsby ønsker sig:

- Vi kunne godt tænke os at bygge lidt flere kvadratmeter på, så vi kunne få plads til eget bageri. Det ville være rigtig skønt.


  • SAK fælleskøkken-21
    Kirsten Skovsby viser de lokale politikere rundt i Fælleskøkkenets lokaler. Foto: Ingrid Riis
  • SAK fælleskøkken-4
    De tre politikere havde selv taget initiativ til besøget. Foto: Ingrid Riis
  • SAK fælleskøkken-1
    Kirsten Skovsby drømmer om videre rammer for kreativiteten. Foto: Ingrid Riis
  • SAK fælleskøkken-23
    Smør i kilovis til sovs i endnu større mængder - Iben Krog napper et hurtigt billede. Foto: Ingrid Riis
  • SAK fælleskøkken-30
    Mange processer er helt eller delvist automatiseret - det handler om arbejdskraft, folks helbred og økonomi. Foto: Ingrid Riis
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem