Annonce
Når jeg bliver gammel

Gerne bynære seniorboliger

Holger Schou Rasmussen (S) håber også på nybyggede seniorboliger på Lolland. Foto: Anders Knudsen

Lolland Kommune har fokus på øget behov for ældreboliger.

LOLLAND Også på borgmesterkontoret i Lolland Kommune står døren på vid gab for de investorer, der kan se ideen i at bygge seniorboliger.

- Der er stor efterspørgsel på ældre- og handicapvenlige boliger så tæt på bymidterne som muligt - specielt i Maribo og Nakskov, siger borgmester Holger Schou Rasmussen (S).

- Vi har rigtig mange, der gerne vil ud af deres parcelhus og ind i noget mindre, der er nemmere at holde, tættere på byen. Det, der er efterspørgsel på nu og i fremtiden, er derfor ældrevenlige boliger tæt på bykernen, der kan blive den sidste bolig, inden man enten skal syv alen under jorden eller på plejecenter.

Derfor er kommunen i fuld gang med at planlægge, hvor sådan nogle seniorboliger kan ligge - og hvilke investorer der kan være interesserede i at bygge.

- Først og fremmest kigger vi i Lolland Kommune på, at private investorer er i gang med at etablere den type boliger. Vi har udpeget nedslagspunkter rundt om i byernes centrum, hvor den slags kan være muligt, siger borgmesteren.

Der er dog også et aber dabei for kommunen.

- Det er en balance. Hvis seniorboligerne bliver lavet som almene boliger, er interessen overvældende, kan vi se. Mit problem er, at hvis vi laver den type almene boliger - hvem skal så bo i de andre almene boliger, der ligger rundt omkring? Vi er ikke uvildige over for tanken om at bygge nye boliger - og også ældreboliger. Men det kan ikke nytte noget, at når man bygger noget nyt, så kommer andet til at stå tomt, siger borgmesteren.

- Jeg er enig i tanken om, at seniorbofællesskaber skal være for alle. Derfor skal huslejen afspejle, hvad der er i øvrigt på det almene boligmarked. Men vi vil heller ikke have et boligmarked kun bestående af almene boliger. Der skal også være private aktører, og også gerne boliger for det lidt dyrere segment. Der skal være boliger til alle på Lolland.

Borgmesteren ser derfor helst, at private investorer også får øjnene op for mulighederne på Lolland. Han medgiver dog, at Lolland-Falster ikke kan give det samme afkast på ældreboliger, som man ser i København.

- I København er afkastet over 10 procent. Her på Lolland snakker vi om, at de kan få en forretning ud af det med et afkast på mellem 3 og 7 procent. Men grundlæggende kan vi se, at behovet er der. Vi har set med byggerier som Margrethehusene og Søhusene. De er blevet fyldt op rigtig hurtigt. Så der bliver ikke problemer med at få lejet ud.

Holger Schou Rasmussen er selv i en alder af 55 år begyndt at gøre sig tanker om seniorbolig.

- Jeg er da begyndt at spekulere på, hvor jeg vil bo om 10 år. Jeg skal ikke blive ved med at bo i det store hus, vi bor i i dag. Jeg skal have en lejlighed på cirka 100 kvadratmeter med enten elevator op til eller i stueplan. Det skal ligge ugenert, men i bymidten, funderer han.

Ollekolle eller seniorbofællesskaber er han ikke interesseret i.

- Personligt er jeg ikke til tanken om at bo sammen med 20 andre ældre i hver vores lejlighed, og så har vi en fælles oase. Det siger mig ikke så meget.

Den dag, borgmesteren ikke længere skal være på arbejdsmarkedet, bliver fællesskabet dog stadig vigtigt for ham.

- Jeg kan da ikke sidde derhjemme, spille golf eller rejse i 40 timer om ugen. Jeg skal være noget for andre. Det kan være, jeg skal sælge pølser for jazzen eller skal ind i en bestyrelse. Hvad det bliver, ved jeg ikke endnu.

- Det er også det, jeg råder andre, der står foran pensionen, til: "Lad være med at sætte dig i sofaen, for så kommer det til at gå rigtig stærkt. Gå ud og vær noget for andre. Nu har du tiden til det. Nu kan du selv bestemme, hvad du vil".

  • Holger Schou Rasmussen (S) håber også på nybyggede seniorboliger på Lolland. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai endte i stofmisbrug: Nu går han Danmark rundt baglæns af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan