Annonce
Lolland

Højskole håber snart at få ministeriets godkendelse

Lollands Højskole deltog på Madens Folkemøde, som ventes at blive en vigtig samarbejdspartner. Foto: Ingrid Riis

Lolland Højskole går et travlt år i møde - der skal rejses penge og ansættes en forstander, ligesom bygningerne skal gøres klar.

SØLLESTED 2022 bliver et afgørende år for Lolland Højskole, der som bekendt skal åbne på den gamle højskole i Søllested.

Endnu mangler højskolen en formel godkendelse af Undervisningsministeriet, men bestyrelsen holdt i december et onlinemøde med ministeriet.

- Det var fint og meget fortrøstningsfuldt, fortæller formand Lene Hatt.

Hun fortæller, at ministeriet havde flere spørgsmål og kommentarer, og at bestyrelsen på den baggrund har justeret flere ting. Blandt andet præciseres det nu i vedtægterne, at eleverne også forberedes til at deltage i et samfund med frihed og folkestyre.

Det er også præciseret, hvor mange medlemmer der skal vælges til bestyrelsen - en angivelse af, at det kunne være mellem syv og ni, var for upræcis.

- De synes også, vi havde sat vores års-elevtal lidt højt, siger hun og tilføjer, at bestyrelsen - der har møde på mandag - derfor nu overvejer at skrue det ned fra 38 til 34.

- Men det kan betyde, vi skal have en lærer og et linjefag mindre, bemærker hun.

Inden ministeriet kan godkende højskolen, skal lokalerne inspiceres, og det ventes at ske ved et besøg 14. februar. Her er der den lille udfordring, at ministeriet kræver, at elevernes værelser skal være på mindst 12 kvadratmeter, men at de kun er 11,8. Det er dog tæt nok på, håber bestyrelsen.

- De så ikke de store hindringer, siger Lene Hatt, som nævner, at ministeriet også havde spurgt til, hvorfor højskolen ikke købte bygningerne.

- Det vil vi jo også gerne, og de blev betrygget af, at der står i vores lejekontrakt, at vi har ret til at leje den i 10 år og kan købe den, fortæller hun og tilføjer, at hun håber på en hurtig melding fra ministeriet efter besøget:

- Vi vil gerne have godkendelsen så hurtigt som muligt.

En anden stor hurdle i år bliver at rejse nogle millioner kroner, der skal bruges til inventar, maling af skolen og andre ting. Derfor kommer bestyrelsen til at bruge meget tid på at søge fonde, og i det arbejde venter bestyrelsen at få god hjælp.

Både Region Sjælland og Guldborgsund Kommune har vist interesse for at hjælpe, og også fundraiseren Kigge Hvid har meldt sig under fanerne.

- Hun vil gerne hjælpe os, så materialet, vi sender, bliver appetitligt, siger Lene Hatt, som håber, at flere vil være med i skolens støttekreds, da det vil sende et vigtigt signal til ministeriet og de fonde, der skal søges.

- Det er fint nok med de 35, vi har nu, men de vil gerne have flere, vurderer hun og nævner, at både private og virksomheder kan blive medlem.

Forstander skal ansættes

En tredje stor opgave bliver at få ansat en forstander, og her er bestyrelsen ved at lægge følere ud hos mulige kandidater, inden stillingen efter planen slås op i løbet af foråret. Højskolen har allerede midler til at kunne lønne en forstander på fuld tid i tre måneder eller halv tid i seks måneder.

Målet er at få ansat forstanderen i foråret eller til sommer, så vedkommende kan være med, når højskolen overtager bygningen 1. juli og være med i forberedelserne frem mod skolens åbning 1. januar 2023.

Lene Hatt fortæller i øvrigt, at Lolland Højskole har indledt et samarbejde med to andre nye højskoler, der er på vej - det drejer sig om en på Midtsjælland og en på Fyn.

- Vi kan hjælpe hinanden med at gøre opmærksom på, at der er nye højskoler, siger hun og nævner, at kasserer Benny Esmann Jensen også har udviklet et regneark, de andre højskoler måske kan have glæde af.

Regnearket kan nemlig lynhurtigt vise, hvordan forskellige ændringer vil påvirke skolens økonomi - eksempelvis hvis elevtallet ændres.

- Sådan noget kan de andre højskoler få glæde af. Og de opfinder måske noget, vi kan få glæde af, siger hun og fortæller, at folkene bag de tre nye højskoler skal mødes i foråret for at udveksle erfaringer.

Annonce
Annonce
Femern

Nyt supermarked kan blive lokal købmands redning

Annonce
Guldborgsund

Stemmer man ja eller nej, hvis man er i tvivl?

Annonce
Forsiden netop nu
Sport

LIVE: Nykøbing FC - AC Horsens

Lolland

Tak for kaffe - varmeregningen stiger med 83 procent på plejehjem

Guldborgsund

Formand jubler over lave ledighedstal: Endelig er vi på landsgennemsnittet

Dølle

Dølle-drabet: Politiet efterlyser video-optagelser

Sport

Jessen foran kontraktudløb: - Jeg elsker at være i NFC

Guldborgsund

Børn slog alarm om naturbrand

Lokal nyt

Indsatsen nedjusteres, men det er stadig muligt at blive vaccineret mod covid-19

Lolland

Mindre brand ved sundhedscenter

Lolland

Tyverier fra utallige køretøjer

Sport

Lokal racerkører har taget spidsen i årets Super GT-serie

Guldborgsund

Hurtig indsats fra beboere hindrede brand i at sprede sig

Lolland

Dannebrogsfaner "uønsket" ved dronningebesøget

112

Unge drenge brød ind i fitnesscenter og begik hærværk

Annonce
Sport

Elma lavede 21 mål i rekordsejr

Guldborgsund

Godt vejr betyder flere gæster

Lolland

Ældreminister fik gode råd fra frontpersonale

112

Ubudne gæster kom med vin og kage

Erhverv

Poul Nyrup besøgte lærlinge på Femern-byggeplads

Lolland

Opholdssted rykker ind i nedlagt skole

Guldborgsund

Klimaaktivister foran sukkerfabrikken: Det er ikke raketvidenskab, det her

Lolland

Landsbyordninger truet af lukning

Annonce
Annonce