Annonce
Guldborgsund

HER KAN NY HØJSPÆNDINGSSTATION PLACERES

Energinet har søgt om at etablere et nyt højspændingsanlæg ved Nørre Radsted, da det nuværende anlæg i Radsted ikke kan udbygges tilstrækkeligt. Foto: Anders Knudsen
En højspændingsstation skal installeres i Nørre Radsted, og dens vigtigste formål bliver at installere den stigende mængde grønne strøm, der produceres i Guldborgsund.

NØRRE RADSTED: Argumentet er dukket op flere gange i debatterne om flere vindmøller eller ej.

Senest under folketingsvalget tidligere på måneden, men i dén grad også under sidste års kommunalvalgkamp.

For hvorfor installere solceller og vindmøller på fin landbrugsjord, hvis vi ikke kan komme af med overskudsstrømmen?

Annonce

Men det skal vi snart kunne, lød det torsdag fra Anne Mette Schønberg Johnsen (SF), formand for teknik, klima og miljøudvalget. Kommunen skal producere endnu mere grøn strøm.

Derfor satte byrådet torsdag gang i arbejdet med at lave både lokalplan og kommuneplantillæg for at kunne etablere en højspændingsstation ved Nørre Radsted. Dermed er projektet også sendt i offentlig høring.

Utilstrækkelig kapacitet

Energinet arbejder på at forstærke elnettet, så den stigende mængde grønne strøm, der produceres med solceller og vindmøller på Lolland og Falster, kan transporteres videre ud i Danmark - og Europa. For i øjeblikket er kapaciteten utilstrækkelig.


For at vi skal få en del af den kage, skal vi kunne bringe strømmen ud. Vi skal ikke vente for længe. For hver time kører andre med klatten.

Ole Bronné Sørensen, Socialdemokratiet

Projektet:

Højspændingsstationen består af en række standard el-tekniske komponenter. Der skal desuden opføres 25,5 meter høje lynfangsmaster - et bud på et antal er maks otte. Og herudover opføres der en manøvrebygning samt et regnvandsbassin- eller bed. 

Stationen omkranses af hegn, og der plantes afskærmende beplantning på ydersiden af hegnet. Beplantningsbæltet vil være 10 meter bredt og ligge inden for lokalplanafgrænsningen. 

Der forventes ikke at være udfordringer med støj fra anlægget.  

Guldborgsund Kommune, sagsfremstilling

Det er ikke muligt at udbygge den nuværende højspændingsstation i Radsted til den nødvendige kapacitet. Derfor skal der altså opføres en ny nordøst for den eksisterende station.

Ole Bronné Sørensen (S) opfordrede til at se projektet i et højere perspektiv. For det er vigtigt, at vi på Sydhavsøerne kan forsyne både os selv og andre med grøn strøm i fremtiden, mener han.

- Det her giver muligheder for at lave andre former for energi, for eksempel biogas og brint med et power-to-x-anlæg. Og det giver muligheder for at skabe virksomheder og arbejdspladser. Men for at vi skal få en del af den kage, skal vi kunne bringe strømmen ud. Vi skal ikke vente for længe. For hver time kører andre med klatten.

Annonce

Et irriterende, rigtigt argument

Også Johannes K. Kristensen fra Det Konservative Folkeparti glædede sig over den positive tilgang fra byrådet om at sætte gang i projektet.

Det glæder os i partiet, at vi i kommunen tager sagen alvorligt. Elnettet skal udbygges og forstærkes, og vi tager ansvaret på os og gør noget ved det. Ofte hører jeg også folk sige, at det ikke skal være i deres baghave. Radsted er faktisk min baghave, og jeg glæder mig enormt over denne sag.

Johannes K. Kristensen, Det Konservative Folkeparti

- Fra Christiansborg er talen helt klar. Vi skal lave mere grøn strøm. Men i kommunerne bliver det mere "fluffy", for det er her, at de flotte ord skal føres ud i livet. Det kan virke, som om at interessen for at få det igennem er lidt lavere i kommunerne, siger han og nævner et interview med en fynsk landmand, der står klar med et stort solcelleprojekt, som kan servicere en masse mennesker med strøm inden udgangen af 2023. Men projektet er i fare for at måtte skrinlægges på grund af manglende kommunal vilje for at få det igennem.

- Det er altså trist, hvis vi allerede i 2022 må give op på 2030-målene.

Han har ofte hørt argumenterne om, at elnettet ikke er klar til at håndtere mere grøn strøm. Og det irriterende, forklarer han, ved det argument er, at det er rigtigt.

- Det glæder os i partiet, at vi i kommunen tager sagen alvorligt. Elnettet skal udbygges og forstærkes, og vi tager ansvaret på os og gør noget ved det. Ofte hører jeg også folk sige, at det ikke skal være i deres baghave. Radsted er faktisk min baghave, og jeg glæder mig enormt over denne sag.

Annonce
Lolland

MASSER AF JULELYS OVER LOLLAND

Annonce
Annonce
112

ÆGTEPAR OPSØGT OG FORSØGT AFPRESSET I DERES EGET HJEM

Guldborgsund

BLINK, BLINK, SLUK: STRØMSVIGT VED JULETRÆS-TÆNDING

Lolland

LUFTFORURENING? KOMMUNE KUNNE IKKE LUGTE NOGET

Lolland

BYRÅDSMEDLEM SKIFTER PARTI OG GIVER S ABSOLUT FLERTAL

Vejr

OVERGANGEN TIL DECEMBER BYDER IKKE PÅ RIGTIGT VINTERLIGT VEJR

Lolland

- JEG PRØVEDE AT RÅBE OP, MEN JEG BLEV KASTET RUNDT

Guldborgsund

HER KAN DU SNART HENTE SUSHI

Håndbold

USKARPE NFH TABTE TIL ODENSE

Juletid

DET ER STADIG MULIGT AT SKAFFE JULEANDEN

Guldborgsund

KRIG OG KLIMAKRISE ER EN DEL AF PRISBELØNNET LOLLIKS HVERDAG

Lolland

JULEHJÆLP: REKORD-DONATION TIL REKORDMANGE ANSØGERE

Guldborgsund

PRIVATSKOLE GODKENDT AF MINISTERIUM

Guldborgsund

AMBITIØS UDVIKLINGSPLAN ER KLAR FOR FÆRGEHAVN

Indland

OLIEPRISEN DYKKER IGEN - BENZINPRIS LIGGER OMKRING NYTÅRSNIVEAU

Erhverv

BUTIKKER FIK OVERRASKENDE TRAVLR PÅ BLACK FRIDAY

Lolland

LOKAL FORFATTER BEGÅR LOLLANDSK FORBRYDERALBUM

Annonce
Guldborgsund

UNDERBUKSER OG SUND SKEPSIS KAN BESKYTTE MOD IT-SVINDEL

Lolland

HVEM SKAL VÆRE ÅRETS Ø 2023?

Lolland

HVORDAN SER FREMTIDENS SKOLE UD?

Lolland

- UDVIKLINGEN SKAL KUNNE LØFTE NAKSKOV SOM ET STED AT BO OG BESØGE

Guldborgsund

FORENING HAR AMBITIONER FOR SÆRLIG MOTORSPORT

Guldborgsund

KOMMUNE GIVER LOV TIL NYT VANDVÆRK

Lolland

SHUBBER GAV KONCERT I 91-ÅRIGE ELSES STUE

Annonce
Annonce