Annonce
Guldborgsund

HER KAN NY HØJSPÆNDINGSSTATION PLACERES

Energinet har søgt om at etablere et nyt højspændingsanlæg ved Nørre Radsted, da det nuværende anlæg i Radsted ikke kan udbygges tilstrækkeligt. Foto: Anders Knudsen
En højspændingsstation skal installeres i Nørre Radsted, og dens vigtigste formål bliver at installere den stigende mængde grønne strøm, der produceres i Guldborgsund.

NØRRE RADSTED: Argumentet er dukket op flere gange i debatterne om flere vindmøller eller ej.

Senest under folketingsvalget tidligere på måneden, men i dén grad også under sidste års kommunalvalgkamp.

For hvorfor installere solceller og vindmøller på fin landbrugsjord, hvis vi ikke kan komme af med overskudsstrømmen?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det skal vi snart kunne, lød det torsdag fra Anne Mette Schønberg Johnsen (SF), formand for teknik, klima og miljøudvalget. Kommunen skal producere endnu mere grøn strøm.

Derfor satte byrådet torsdag gang i arbejdet med at lave både lokalplan og kommuneplantillæg for at kunne etablere en højspændingsstation ved Nørre Radsted. Dermed er projektet også sendt i offentlig høring.

Utilstrækkelig kapacitet

Energinet arbejder på at forstærke elnettet, så den stigende mængde grønne strøm, der produceres med solceller og vindmøller på Lolland og Falster, kan transporteres videre ud i Danmark - og Europa. For i øjeblikket er kapaciteten utilstrækkelig.


For at vi skal få en del af den kage, skal vi kunne bringe strømmen ud. Vi skal ikke vente for længe. For hver time kører andre med klatten.

Ole Bronné Sørensen, Socialdemokratiet

Projektet:

Højspændingsstationen består af en række standard el-tekniske komponenter. Der skal desuden opføres 25,5 meter høje lynfangsmaster - et bud på et antal er maks otte. Og herudover opføres der en manøvrebygning samt et regnvandsbassin- eller bed. 

Stationen omkranses af hegn, og der plantes afskærmende beplantning på ydersiden af hegnet. Beplantningsbæltet vil være 10 meter bredt og ligge inden for lokalplanafgrænsningen. 

Der forventes ikke at være udfordringer med støj fra anlægget.  

Guldborgsund Kommune, sagsfremstilling

Det er ikke muligt at udbygge den nuværende højspændingsstation i Radsted til den nødvendige kapacitet. Derfor skal der altså opføres en ny nordøst for den eksisterende station.

Ole Bronné Sørensen (S) opfordrede til at se projektet i et højere perspektiv. For det er vigtigt, at vi på Sydhavsøerne kan forsyne både os selv og andre med grøn strøm i fremtiden, mener han.

- Det her giver muligheder for at lave andre former for energi, for eksempel biogas og brint med et power-to-x-anlæg. Og det giver muligheder for at skabe virksomheder og arbejdspladser. Men for at vi skal få en del af den kage, skal vi kunne bringe strømmen ud. Vi skal ikke vente for længe. For hver time kører andre med klatten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et irriterende, rigtigt argument

Også Johannes K. Kristensen fra Det Konservative Folkeparti glædede sig over den positive tilgang fra byrådet om at sætte gang i projektet.

Det glæder os i partiet, at vi i kommunen tager sagen alvorligt. Elnettet skal udbygges og forstærkes, og vi tager ansvaret på os og gør noget ved det. Ofte hører jeg også folk sige, at det ikke skal være i deres baghave. Radsted er faktisk min baghave, og jeg glæder mig enormt over denne sag.

Johannes K. Kristensen, Det Konservative Folkeparti

- Fra Christiansborg er talen helt klar. Vi skal lave mere grøn strøm. Men i kommunerne bliver det mere "fluffy", for det er her, at de flotte ord skal føres ud i livet. Det kan virke, som om at interessen for at få det igennem er lidt lavere i kommunerne, siger han og nævner et interview med en fynsk landmand, der står klar med et stort solcelleprojekt, som kan servicere en masse mennesker med strøm inden udgangen af 2023. Men projektet er i fare for at måtte skrinlægges på grund af manglende kommunal vilje for at få det igennem.

- Det er altså trist, hvis vi allerede i 2022 må give op på 2030-målene.

Han har ofte hørt argumenterne om, at elnettet ikke er klar til at håndtere mere grøn strøm. Og det irriterende, forklarer han, ved det argument er, at det er rigtigt.

- Det glæder os i partiet, at vi i kommunen tager sagen alvorligt. Elnettet skal udbygges og forstærkes, og vi tager ansvaret på os og gør noget ved det. Ofte hører jeg også folk sige, at det ikke skal være i deres baghave. Radsted er faktisk min baghave, og jeg glæder mig enormt over denne sag.

  • 11 tem højspændning6
    Energinet har søgt om at etablere et nyt højspændingsanlæg ved Nørre Radsted, da det nuværende anlæg i Radsted ikke kan udbygges tilstrækkeligt. Foto: Anders Knudsen
Annonce
112

15-årig fremstillet i retten efter overfald: Her er afgørelsen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Annonce
Annonce
112

15-årig fremstillet i retten efter overfald: Her er afgørelsen

112

Rystet far om redningskvinde: - Vi er hende meget taknemmelig

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

112

Nye detaljer: Overfaldet to gange - ikke under 13 spark

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Guldborgsund

Velkendt navn gør comeback som hoteldirektør på Lolland

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

Hunde redder kvinde fra kraftig brand

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

Efter voldsomt overfald: Politiet kommer med nyt om 15-årig drengs tilstand

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub