Annonce
Anden verdenskrig

Himlen var grågul og solen var væk

Grethe, Inge og Niels Christian Stryhn fotograferet i 1940'erne. Foto: Privat

81-årige Niels Christian Stryhn fortæller om sin barndom i Græshave på Vestlolland med verdenskrigen som nabo.

Af Niels Christian Stryhn

Nu, hvor tiden nærmer sig 9. april og 5. maj, må 80-års- og 75-årsdagene ikke glemmes i forbindelse med "de fem onde år". Og som født i 1930'erne på Lolland skal her i lighed med andre indlæg i avisen berettes om det liv, der var i en moderne industri-landsby under anden verdenskrig.

Der fandtes på stedet to herregårde og mange polske roearbejdere, kvinder som mænd. I begyndelsen af 1900-tallet var der i landsbyen anlagt en stor roe-saftstation, som lå centralt for tilførsel af sukkerroer. De kom ad vejene, men også på fire roebanespor ind til stationen og med roeaffald retur til landbrugene.

Der var opført nye huse, erhvervsejendomme og endda et elektricitetsværk med to høje stålvindmøller, så saftstationen var sikret el.

Samtlige beboere og ejendomme fik installeret en el-kasse ved strømindførslen, som blev "fodret" med enkroner, når lyset gik ud.

Selv den nye Græshave Skole fra 1937 havde en elkasse. Topmoderne var skolen i øvrigt, da den havde gymnastiksal, omklædningsrum med brusere, stadion samt DMI-station og var vandrerhjem i ferierne for turister.

Stenen ruller. Bomberne over Tyskland blev ledsaget af flyveblade med opfordring til arbejderne om at gøre oprør. Foto: Jan Knudsen

Fly og spærreballoner

Allerede 9. april 1940 hørtes de første tyske flyvemaskiner over os - og det blev værre.

I 1942 observerede vi tre flyvende spærreballoner, der kom fra vest. Tyskland bombede London, og disse balloner virkede som beskyttelse mod de tyske bombninger.

Især bemærkede vi en ballon, der havde mistet trykket. Den havde en mere end 100 meter lang stålwire hængende efter sig kun cirka 20 meter over landsbyen, og den havde nær trukket flere træer op med rode.

Midt under krigen var det især ved aftenstide, når vi hørte BBC London, at vi i luftrummet hørte spitfirefly fra Royal Air Force. De fløj i lav højde for at beskytte i hundredvis af amerikanske "Flyvende Fæstninger", der fløj i formation.

Cirka to timer senere blev bombningerne hørbare, hvorefter vi ventede på returflyvning. Næste morgen var vi klar til at gå over markerne for at indsamle flyvebladene og stanniolstrimler. Flyvebladene skulle have været smidt ud til de tyske arbejdere, mens stanniolstrimlerne var beregnet til det tyske antiluftskyts.

Vi benyttede os af, at vi kun gik i skole hveranden dag under krigen. Jeg har stadig flyvebladene.

Niels Christian Stryhn i 1960'erne. Nogen vil måske huske ham som fodboldspiller i B.1901 eller som håndboldspiller i Gloslunde-Græshave. Foto: Privat
Annonce

Bomber og luftslag

Da bombningerne var værst, blev himlen i tre-fire dage helt grå-gul, og solen var væk. Det var, da Kiel var blevet bombet, som sydvestenvinden gav os klar besked om, det også i lyd.

Den værste oplevelse var dog anden pinsedag 1944.

Det var en flot sommerdag, hvor meget store formationer af amerikanske bombefly i fem kilometers højde fløj sydover. Vi så de angribende tyske jagerfly i kamp mod engelske spitfire-jagere 300 meter oppe. Fra vores hus i Græshave så vi to engelske jagere blive skudt ned, mens piloterne sprang ud i faldskærm.

Vi hørte senere, at lokale fiskere sejlede dem til Skånes kyst.

Flyene styrtede ned ved Søllested og nær Ryde Station, der ligger i ét af Lollands største skovområder, hvorfra der under krigen var tømmertransport fra mange sidespor.

Niels Christian Stryhn i 1960'erne. Nogen vil måske huske ham som fodboldspiller i B.1901 eller som håndboldspiller i Gloslunde-Græshave. Foto: Privat
Annonce

Kanonerne i Ryde

Netop her syv kilometer fra mit hjem så jeg udstyr som tyske kanoner og antiluftskyts, der ventede. De skulle med jernbane være kørt fra Ruhr til Ry, hvorfra udstyret senere skulle bruges i bunkerne på Jyllands vestkyst. Lollandske modstandsfolk forsøgte at sabotere togvognene.

Saftstationen i Græshave er i dag en faldefærdig bygning, der sidst var i brug som skunk-fabrik. Foto: Jan Knudsen
Annonce

Insektsamlerne i Taulov

Efter at have boet i Taulov ved Fredericia i over 50 år ved jeg, at modstandsgruppen i Taulov "fangede" insekter langs jernbanen mellem Kolding og Fredericia og samtidig i ro og mag kunne sabotere banelinjen.

Mens togvognene holdt stille, påførte "insektsamlerne" de to bogstaver D og E på togvognenes rejseskilt, så der nu stod fra RUHR til RYDE. Hele togstammen kom så ikke til Ry, men over Storebælt og ned til Ryde Station.

Alle i modstandsgruppen var ansat på Taulov Station. Taulovgruppen blev stukket af en lokal, sendt til Koldinghus og derfra til Ryvangen, hvor de blev skudt kun tre uger før befrielsen.

Annonce

Børneliv

Når alt tømmeret var fjernet fra skovene, blev grenene købt som "ris- brænde" af de mange nye beboere i Græshave og hugget itu og fyret op med i komfuret i køkkenet samt i de tre kakkelovne, der stod i spisestuen, "finestuen" og i soveværelset. Alle fire rum lå rundt om skorstenen. Derefter blev der fyret med tørv eller brunkul.

De tre årlige læs risbrænde var for os tre børn, Grethe, Inge og Niels Christian Stryhn, et af de bedste legesteder, så længe det lå ved indkørslen. Landsbyens børn havde dog også mange andre lege, såsom "Kluddermor", " to mand frem for en enke", " Hugge land" med dolk, " kuglespil og hønseringe" mod mur.

I januar og februar, når roekampagnen var ovre, befandt alle vi 100 børn fra byen os ved et stort bassin, der lå bag saftstationen omgivet af høje volde. Her løb vi på skøjter eller kørte med kælk ned ad voldene.

Når bassinerne var tømt, og al den jord, som kom fra roevasken, var kørt tilbage på markerne igen, kom der ny forsyning af rent vand, som vi kunne svømme i, når der var sommerferie.

Annonce

De flyvende tallerkner 

Endelig 4. maj 1945 på en lun forårsaften - BBC melder fra London ...

Vi kan stadig meddelelsen udenad.

"Maskinisten" på saftstationen var en hurtig mand med stort overblik, og straks næste dag gav han Græshave Telefoncentral besked om at udbrede, at ved hans hjem ville der først på aftenen være "bysamling" med varer fra bager, købmænd, røgeri, slagtere og musik af det lokale byorkester.

Sikken en fest, det blev. Børnene skulle holde til i Bygaden ud for bagerbutikken, hvor der var fri servering og i øvrigt kun 100 meter til de voksne. Af og til kiggede vi hen til de voksne - og ingen forstod, hvad det var, de havde i bægrene, men lystigheden blev større og større.

Og så kom larmen efter spisningen, for hvem vaskede op?

Fem mænd sendte flyvende tallerkener op med efterfølgende store skrald ved landingen. Vi, der endnu er tilbage, glemmer aldrig de flyvende tallerkner i Græshave dén aften.

Niels Chr. Stryhn er i dag bosiddende i Taulov.

Annonce
Lokal nyt

SKADEDYR LUKKER BUTIK PÅ STOR TANKSTATION

Annonce
Annonce
Corona-virus

TO TREDJEDELE OVER 50 ÅR HAR FÅET BOOSTER MOD CORONA

Lokal nyt

HØJESTERET: EKSBANKDIREKTØR SKAL BETALE 231 MILLIONER

112

INDBRUDSTYVE STJAL SODAVAND OG BIL

Sport

NYKØBING FC OPHÆVER MED NIKOLAJ BONDE

Femern

KENDT VIRKSOMHED VINDER FEMERN-KONTRAKT

Lokal nyt

DEBAT OM BATTERITOGENE UDSKUDT

Guldborgsund

HER KAN UDSATTE FAMILIER STADIG FÅ HJÆLP

Lolland

MUNKSTUEN TAGER PILLEN

Lolland

HER SIGER KOMMUNE NEJ TIL SKOVBEGRAVELSE

112

INDBRUDSBØLGE: TELEFON SPORET TIL TO BYER

Sport

SIKKER SEJR I KØBENHAVNSK FRYSEBOKS

112

TRAKTOR OVERHALEDE ULOVLIGT

Mink-sagen

UNDERSØGELSE AF HOVEDPERSON I MINKSAG STOPPER EFTER JOBSKIFT

Lokal nyt

FOLKETIDENDES SPAREPLAN UDMØNTET

Guldborgsund

JUL OG INFLATION ØGER PRES PÅ VOLDSRAMTE

Lokal nyt

DANMARK-AUSTRALIEN: LIVE FRA VM-TELTET PÅ TORVET

Annonce
Guldborgsund

VELUX FONDEN MED STOR STØTTE TIL LOKAL MUSLINGE-DYRKNING

Lokal nyt

FOLKETIDENDE FÅR NY CHEFREDAKTØR

Lokal nyt

MARKANT KURSSKIFTE: DR DROPPER DISNEY SJOV

Håndbold

NFH-SPILLER I FAMILIEFEJDE

Femern

FEMERNBYGGERI KOSTER 15,5 MILLIONER OM DAGEN

Sport

KAN HAN SLÅ VINGEGAARD OG VIKTOR? LOKAL ATLET NOMINERET TIL STOR HÆDERSPRIS

112

MÅLTE 450 - UDDELTE KUN BØDER

Annonce
Annonce