Annonce
Ugeavisen Lolland

Holeby Fjernvarme undersøger udbygning

Om gravemaskinerne kommer helt herud er endnu uvist. Men der regnes seriøst på det. Foto: Daniel Brøns.
Høje energipriser har medført travlhed hos Holeby Fjernvarme, der har fået henvendelser fra blandt andet Nødebjerg i Holeby, Holeby Erhvervspark samt Fuglse om muligheden for at komme på fjernvarmenettet. Interessen tages meget seriøst, og det vækker begejstring i Fuglse.

LOLLAND: Priser på 6-7000 kroner for en palle træpiller, der holder en måneds tid, har fået panderynkerne frem hos mange af de borgere, der troede, at de havde sikret sig god og billig varme med deres pillefyr. Dem – og stort set alle andre husejere - kigger nu misundeligt på fjernvarmepriserne, og det har medført stor travlhed hos Holeby Fjernvarme, der har måttet besvare henvendelser fra mange borgere og virksomheder i Holeby og Fuglse - og så langt væk som Errindlev, fra alle dem, der gerne vil væk fra olie, træpiller og varmepumper.

Henrik Pedersen, der er formand for Holeby Fjernvarme tager henvendelserne seriøst og er gået aktivt ind i at undersøge mulighederne i samarbejde med Refa, der er fast, strategisk samarbejdspartner for værket.

- Vi er konkret gået i gang med at regne på det, og hvis interessen er stor nok, ser vi positivt på en udvidelse af forsyningsområdet, så flere i nærområdet til Holeby kan få glæde af vores fjernvarme, siger han og fortæller, at der ved den nyligt afholdte generalforsamling kunne meddeles uændrede lave varmepriser for tredje år i træk.

Annonce

Prisen for at opvarme et standardhus på 130 kvadratmeter med et årligt forbrug på 18,1 MWh koster stadig 14.073 kr. Et kig i forsyningstilsynets prisstatistik januar 2022 afslører, at det er små 800 kroner under landsgennemsnittet på 14.852 kr.

Enorme besparelser

Og det er noget, der lyder særdeles interessant, fortæller formanden for Beboerforeningen for Fuglse og omegn Jens Ole Hansen, der bor på Bøsserupvej lidt uden for Fuglse.

- Personligt hopper jeg på, hvis jeg er så heldig, at der også kommer en streng her forbi, siger beboerformanden, der fyrer med træpiller, som for tiden er vanvittigt dyre.

- Jeg talte med en beboer i området her, der lige havde købt en palle for 6500 kroner. Den holder en måneds tid, så 14.000 om året er jo ren foræring, siger formanden, der selv har været så forudseende, at han har piller nok indkøbt i god tid før krisen.

Og han tror egentlig, at det ikke vil være så vanvittigt svært at grave fjernvarmen ud til Fuglse.

- Mig bekendt ligger der fjernvarme helt ud til Hillestolpevej, så er det vel bare at grave videre ud mod Fuglse, vurderer beboerformanden, der synes, at det kun kan gå for langsomt med at komme i gang, da træpillefyrene er blevet en stor belastning.

- Før krisen betalte jeg vel også cirka 14.000 om året for at opvarme mine 200 kvadratmeter, men der er al mulig grund til at tro, at prisen aldrig kommer derned igen, siger formanden, der dog med udsigt til én varmekilde håber, at forsyningssikkerheden er god med fjernvarmen.

Annonce

Forsyningssikkerhed

Og det skulle den være ifølge Henrik Pedersen, der oplyser, at varmen kommer fra halmvarmeværket i Holeby. Halm er ikke berørt af prisstigninger som andre energikilder. Desuden drives værket effektivt takket være et fast samarbejde gennem 14 år med forsyningsselskabet Refa.

- Vi står et godt sted med attraktive varmepriser og en solid økonomi. Det kan vi takke Refa for, fordi de har en specialiseret viden og et administrativt apparat, som et lille værk ikke har alene. Lige nu er vi i gang med at sætte penge af til endelig udfasning af vores gamle oliekedel, siger varmeformanden, der dog ikke har nedlagt oliekedlen endnu – netop på grund af forsyningssikkerheden.

- Den bliver kun brugt i absolut nødstilfælde og vil blive nedlagt, så snart vi har råd til at udskifte den med en grøn og klimarigtig backup-løsning, siger Henrik Pedersen.

Hvor hurtigt det går med at få fjernvarmen til Fuglse og de andre småbyer, vil Henrik Pedersen ikke udtale sig om endnu.

- Vi regner på det, og modtager gerne henvendelser fra borgere og virksomheder, der er interesseret. Og ser vi på, hvad der kan lade sig gøre.

Annonce
Erhverv

SKOLE RAMT AF MILLION-UNDERSKUD: FARVEL TIL 14 MEDARBEJDERE

Annonce
Annonce
112

KNALLERTKØRER FORSVANDT EFTER SAMMENSTØD

Lolland

STARTER VINDMØLLESAG OM IGEN

Indland

MIUSIKEREN HUGO HELMIG ER DØD, 24 ÅR

Lolland

LOKAL REVY HENTER BADEHOTELLET-SKUESPILLER

112

TO MÆND SIGTET FOR SERIE AF BUTIKSTYVERIER

Lolland

SPAREDE ALT FOR MANGE PENGE

Lolland

HOLGER SCHOUS KRAV FÅR OPBAKNING FRA FREDERIKSBERG

Vejr

DMI VARSLER KEDELIG WEEKEND MED SKYDÆKKE OG GLATTE VEJE

Varmestrid

FRIFINDELSE AF MARIBO VARMEVÆRK ANKET

Lokal nyt

STADIG ET UDSAT BOLIGOMRÅDE

Lokal nyt

NYE PENSIONSREGLER FRA NÆSTE ÅR: DET BETYDER DET FOR DIG

Håndbold

NFH PÅ JAGT EFTER NY POLMAN

Lokal nyt

SÅDAN TØRRER DU TØJ TIL VINTER

Guldborgsund

MALERI PÅ VEJ UD AF LANDET - NU VIL FUGLSANG HAVE PUBLIKUMS HJÆLP TIL AT KØBE DET

Guldborgsund

VÆR PÅ VAGT: SPILMISBRUG KAN STARTE TIDLIGT

Lolland

MØD MANDEN DER SKABTE EN HELT NY VALUTA

Annonce
112

SIGTET FOR FIELD'S-SKYDERI BLIVER FRIVILLIGT BAG TREMMER

112

RØG FRA PILLEFYR SATTE BRANDFOLK I ARBEJDE

Indland

CORONA HAR FÅET FLERE AF SAMFUNDETS SVAGESTE TIL AT MISTRIVES

Lokal nyt

SKIFTER DE ANDEBY UD MED LOLLAND-FALSTER?

Musik

Julekoncert på Fuglsang

Lokal nyt

SKADEDYR LUKKER BUTIK PÅ STOR TANKSTATION

Lokal nyt

HØJESTERET: EKSBANKDIREKTØR SKAL BETALE 231 MILLIONER

Annonce
Annonce