Annonce
Ugeavisen Lolland

Holebys alpine bjerglandskab er fyldt med dyr og insekter

Ægteparret Tonnesen har haft masser af gode oplevelser i haven, som fortsat er under udvikling. Foto: Daniel Brøns
Erhardt Tonnesen brød sig egentlig ikke om havearbejde. Men for 40 år siden mødte han pludselig en mand, der gav ham interessen for at dyrke en alpin have. Og siden har han ikke været til at stoppe.

HOLEBY: Øjet ved ikke rigtigt, hvor det skal begynde eller stoppe. Sådan får de fleste det formentlig, når de for første gang stikker hovedet ind på adressen Maribovej 12 i Holeby, der mest af alt minder om et bjerglandskab i miniature med store og små sten, sprækker, små træer, vandhuller – samt ikke mindst planter i tusindvis, der om foråret blomstrer i alle tænkelige farver. Haven er et resultat af mere end 40 års intenst arbejde med at flytte sten, plante, omplante – samt ikke mindst planlægge og om-planlægge i en have, der aldrig står stille. For som Erhardt Tonnesen udtrykker det, skal en have omlægges hvert femte år. Ellers bliver den kedelig.

Og spørger man ham, så er han selv lidt overrasket over, hvordan han endte som have-entusiast efter ikke rigtigt at have haft interessen nogensinde.

- Da vi købte huset her i 1972, havde jeg egentlig altid gået udenom alt i haven, men så mødte jeg en kirkegårdsgraver fra Maribo, der fortalte mig om alpine planter. Af en eller anden grund, så fængede det mig, og pludselig var jeg i gang med at fylde haven med store sten, siger den nu pensionerede maskinarbejder, der også fik sat sin hustru Rita ind i arbejdet. Hun fortæller.

Annonce

- Man kunne til sidst ikke køre en tur på landet, uden at traileren var med. Jeg kørte bilen, og så kunne Erhardt kigge efter sten, siger Rita Tonnesen, der selv har været med til at lægge mange af stenene på plads ved hjælp af sirligt udtænkte hejsesystemer.

Rigt fugleliv

Og i dag har ægteparret nået til et punkt, hvor der ikke rigtigt er plads til flere. Haven er fuldstændig fyldt op, så har man lyst til en omgang fodbold, må man bruge idrætsanlægget på den anden side af vejen. Haven er nemlig optaget af planter, insekter og fugle, der boltrer sig i en biotop, der næppe fås bedre i de mange grøftekanter, som for tiden markedsføres som ”Vild med vilje”.

- Min have er på mange måder også vild, for jeg lader planter brede sig, men holder hele tiden øje med, at det ikke bliver for meget, så der er en naturlig balance, siger Erhardt Tonnesen, der også har et område med kødædende planter i et vandhul, hvor både insekter og fugle færdes.

Min have er på mange måder også vild, for jeg lader planter brede sig, men holder hele tiden øje med, at det ikke bliver for meget.

Erhardt Tonnesen

- Der er rigeligt med insekter, så det betyder ikke noget, og så kan jeg holde øje med insekternes trivsel ved at kigge på, hvad planterne har indtaget, siger han og fremviser eksempler på kødædende planter som Soldug og Vibefedt, der i øvrigt kan købes på planteskoler.

Jeg bruger hovedsagelig biologisk gødning, dog kan liljebillerne være en udfordring!

- Til gengæld bruger jeg masser af vand, for ellers kunne haven ikke overleve denne tørre sommer, siger have-entusiasten, der ud over at være interesseret i selve plantelivet også interesserer sig for hele det arkitektoniske udtryk i haven.

- Træerne skal sættes, så der kommer en naturlig horisont og dybde, og det synes jeg er lykkedes ret godt, siger han og viser, at husets udestue samtidig er integreret i landskabet, der omfatter meget specielle små træer såsom Japansk Ahorn og Ambra træ, der står flot i mini-landskabet.

- Når man sidder inde, så er der have til alle sider, så vi hele tiden er omgivet af Alpinhaven, forklarer han. Dvs. vores have er en integreret del af vores bolig.

Annonce

Planter i sprækker

En vigtig del af hans interesse for alpinhaver er dyrkning af planter i sprækker – såkaldte spaltebede, der har et specielt klima i ølands-stenene, der fungerer som organismer, der giver kulde, varme og fugt. Her trives alpine planter, hvoraf flere dog helst skal stå overdækket, hvilket samlingen på terrassen så er – sammen med en meget fin samling af orkidéer, der er en af de nyere interesser i haven, der også følger klimaforandringernes gang.

- For 40 år siden kunne vi ikke have planter som Kamelia ude hele vinteren, men de kan altså overleve i dag med klimaforandringerne, siger have-entusiasten, der hele tiden ændrer på havens sammensætning.

For 40 år siden kunne vi ikke have planter som Kamelia ude hele vinteren, men de kan altså overleve i dag med klimaforandringerne

Erhardt Tonnesen

- Man skal hele tiden udvikle på det, for det er jo charmen ved engagementet, siger han og fortæller, at det ikke behøver at blive voldsomt dyrt at dyrke interessen.

- Man kan jo selv tage stiklinger og frø fra planter og på den måde fordele dem over et større område, så det er ikke en vanvittigt dyr interesse siger han og tilføjer.

- Til gengæld bliver man bidt af den. Vores ferier er som regel vandreture og til steder, hvor man kan finde alpine planter. Så får man altid noget viden med hjem, siger Erhard Tonnesen, der ikke har tænkt sig at stoppe sin interesse så længe han har fysikken til at dyrke den.

- Det er jo det, som jeg brænder for, så hvorfor skulle jeg stoppe. Og skulle huset en dag blive overtaget af nogen, der ikke synes om projektet, så kan de jo bare lave haven om, som de har lyst. Man skal jo dyrke den, fordi det er sjovt, og så må alle vælge at gøre det på deres egen måde.

Haven er kun ved særlige lejligheder åben for offentligheden, men haven kan ses delvist fra Maribovej 12 i Holeby.

OBS: Ved at klikke på billedet herunder kan du se en stor serie med mange billeder fra haven.

Erhardt og Rita Tonnesen har skabt en ægte alpinhave midt i Holeby. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Sport

REKORDMANGE PIGER PÅ FODBOLDSKOLE

Annonce
Engestofte

BRØDNØRD I NYT POP OP-BAGERI

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

UTILFREDSE LEJERE HAR SAVNET EN ELEVATOR I FIRE MÅNEDER

Gymnasier

OVERVEJER FUSION AF GYMNASIER

Corona

PLEJEPERSONALE BLIVER IGEN OPFORDRET TIL CORONATEST

Erhverv

ÅRETS LÆREPLADSPRIS GIK TIL MSE

landsstævne

LOKALE VALGTE NOGET DE ALDRIG HAVDE PRØVET FØR: BIATHLON

Marielyst

STØVER DEN STORE SAKS AF

landsstævne

RØDBYS BADMINTON HERRER VANDT ALLE DERES KAMPE

Festival

FEJREDE FØDSELSDAG PÅ VILDE VULKANER

Sport

NY TURNERINGSSTRUKTUR BEKRÆFTET

Femern

TRODSER ARBEJDSRETTEN: 500 BYGNINGSARBEJDERE FORTSÆTTER STREJKE

Skolebyggeri

- JEG VIL GERNE VÆRE SKOLEDRENG IGEN, HVIS JEG FIK LOV TIL AT GÅ HER

Guldborgsund

KOMMUNE ADVARER BORGERE OM SPAMMAIL I OMLØB

Lolland

TOUR DE FRANCE GIVER UDSOLGTE AFGANGE PÅ LOKAL FÆRGERUTE

Annonce
Minksagen

REGERINGEN VIL GENNEMGÅ KRITIK AF EMBEDSMÆND

Tour de France

STORSKÆRMS-ARRANGEMENT FLYTTES INDENDØRS

Landsstævne

GLÆDER SIG TIL AT SLUTTE MED ET BRAG

Bikemeet

- JA, DET ER VARMT. VI HAR JO EN KVART KO OM NAKKEN!

112

PRØVELØSLADT MAND FÆNGSLET FOR VOLD

Jogsøgning

NU ER DET FORBUDT AT SPØRGE TIL ALDER UNDER JOBSØGNING

Lokal nyt

DMI VARSLER AFTENREGN OVER TOUR DE FRANCE-RYTTERNE

112

23 TAGET I FARTKONTROL

Annonce
Annonce