Annonce
Lolland

HORSLUNDE ÅNDEDE BYRÅD I NAKKEN

Borgere fra Horslunde var mødt talstærkt op til byrådsmødet onsdag for at vise byrådet, at de ikke vil have deres skole lukket. Foto: Birgitta Andersen
Sjældent har der været så mange mennesker til et byrådsmøde i Lolland Kommune, som da borgere fra Horslunde troppede op til budgettets førstebehandling onsdag aften.

NAKSKOV: Det plejer ikke at være et problem at finde en plads på tilskuerrækkerne, når Lolland Kommune holder byrådsmøder. Men onsdag aften var salen på Nakskov Bibliotek fyldt til bristepunktet, da byrådet var samlet.

Ud over 8. klasse fra Stenoskolen og den efterhånden faste delegation af forældre fra specialskolen, var også en stor gruppe af borgere fra Horslunde mødt op. Blandt andre kunne tidligere direktør i Lolland Kommune Bjarne Hansen, der nu er blevet formand for Horslundes Borgerforening, og tidligere byrådsmedlem for Socialdemokratiet Leif Utermöhl nu ses i uvante roller på tilskuerrækkerne.

- Vi er mødt op, fordi vi gerne vil markere over for byrådet, at skolen betyder rigtig meget for rigtig mange mennesker i Horslunde. Og vi kan se, at den stadig figurerer i sparekataloget. Den er der stadigvæk. Det gør os bekymrede, og vi føler, at vi lidt er hængt til tørre, sagde Karsten Sandau fra Horslunde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Skibet Lolland er sprunget læk

Ikke uvant at skulle spare

Da der ikke var flere pladser, måtte de mange fremmødte stille sig langs væggene, og de kom således til at stå bag samtlige byrådsmedlemmer undtaget borgmester Holger Schou Rasmussen (S), som bød velkommen til de mange fremmødte i den for byrådet noget uvante situation.

- Velkommen til de mange, der er kommet. Jeg kan forstå, at det drejer sig primært om budgettet og om Horslunde Skole, sagde han.

Og der satte borgmesteren fingeren på det ømme punkt. De mange Horslundeborgere var mødt op, fordi budgettet for 2023 skulle førstebehandles. Lolland Kommune fattes penge... mange penge. Så der skal findes besparelser i budgettet.

- Den her svære budgetmæssige situation er desværre ikke uvant for os. De enkelte udvalg har fundet besparelsesforslag for 31,4 millioner kroner, som nu indgår i de politiske forhandlinger, fortalte borgmesteren om de forhandlinger, som de politiske partier netop nu er ude i for at få budgettet for 2023 endeligt på plads før den afgørende andenbehandling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hunseby bragt i spil

I forbindelse med budgetbesparelserne har lukningen af skolerne i Horslunde og Holeby tidligere været på tale. Børnetallene er faldende på Lolland, og de to skoler i Holeby og Horslunde samt Hunseby, hvor STU har til huse, har ifølge kommunen en bygningskonstruktionsfejl, der nu er stivet af, så skolerne stadig kan bruges ... indtil videre.

Politikerne har da også lovet, at en skolelukning ikke kommer på tale i 2023, hvilket Eric Steffensen (DF) også slog fast i sin budgettale.

Læs også: Skolelukninger kommer tidligst i 2024

Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) sluttede med at tale direkte til de mange fremmødte, da budgettet for 2023 kom på dagsordenen.

- Vi kan konstatere, at der ikke sker skolelukninger i budget 2023 - ikke i løbet af det år. Men vi er nødt til at have sat gang i en proces omkring de skolebygninger, som er udtjente og måske farlige at opholde sig i. De er bygget efter nogle farlige konstruktioner fra 1970'erne. Det drejer sig om Horslunde, det drejer sig om Holeby, og så er der også problemer på den gamle skole i Hunseby ved Maribo, sagde borgmesteren, der dermed også bragte den gamle skole i Hunseby, der huser STU (den Særlige Tilrettelagte Ungdomsuddannelse, red.)  i spil.

I sparekataloget er skolerne i Horslunde og Holeby nævnt, men på onsdagens byrådsmøde pegede borgmesteren på, at også skolen i Hunseby er i fare for sammenstyrtning. Arkivfoto: Anders Knudsen

Vi er nødt til at have sat gang i en proces omkring de skolebygninger, som er udtjente og måske farlige at opholde sig i

Holger Schou Rasmussen, borgmester i Lolland Kommune (S)

- De bygninger er ikke tidssvarende. Vi var ikke politikere, dengang man valgte den her konstruktionsform. Men vi vil ikke stå på mål for, at vores børn skal være i noget, der kan styrte sammen over hovedet på dem. Så vi skal have fundet en løsning. Den proces sætter vi sikkert i gang i løbet af vinteren og foråret, sagde han til tilhørerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skriver høringssvar

Den melding gjorde ikke ligefrem de fremmødte borgere fra Horslunde mindre bekymrede for deres skoles fremtid.

- Vi er jo ikke overraskede over, at de ikke lukker vores skole i 2023, for vi kan også godt læse loven og ved, hvad den kræver af varsling med videre. Men vi fortsætter, og byrådet vil modtage en ordentlig omgang høringssvar til budgettet fra vores bestyrelse, vores MED-udvalg, ja selv fra butiksindehaverne i byen. For det betyder jo også noget for dem, at skolen i byen bevares. Vi synes, vi har en berettiget bekymring for, at det er det, der vil ske, siger Karsten Sandau.

I sommeren 2021 blev Horslunde Landsbyordning spærret af, da det viste sig, at skolen var konstrueret på en måde, så den kunne kollapse. Nu er den stivet af og i brug igen. Men i Horslunde frygter man, at byrådet vil lukke skolen. Arkivfoto: Jan Knudsen

Beboerne i Horslunde anfægter kommunens fakta, der ligger til grund for den ønskede lukning af skolen. Derfor vil mange af dem skrive høringssvar til budgettet. Høringssvarene skal være kommunen i hænde inden på mandag.

- Vi kan ikke finde dokumentation for borgmesterens holdning. Vi stiller spørgsmålstegn ved beregningen i sparekataloget af, hvor meget en elev på Horslunde Landsbyordning koster. Vi stiller også spørgsmål ved beregningen af, hvor længe bygningerne kan holde, fortæller Sandau.

- Hvis de skal træffe en beslutning om at lukke vores skole, så skal de gøre det på et oplyst grundlag. Vi vil absolut gerne indgå i en dialog med kommunen. Det her er ikke en krigserklæring. Vi vil bare gerne vise dem, at der er mange borgere, som lever og bor derude i Horslunde. Og det er vi glade for. Så lad os tale sammen og finde en løsning, lød opfordringen til politikerne fra de borgere, som onsdag åndede dem i nakken.

  • Borgere fra Horslunde var mødt talstærkt op til byrådsmødet onsdag for at vise byrådet, at de ikke vil have deres skole lukket. Foto: Birgitta Andersen
  • 15dbs-f-lol-by-hunseby07
    I sparekataloget er skolerne i Horslunde og Holeby nævnt, men på onsdagens byrådsmøde pegede borgmesteren på, at også skolen i Hunseby er i fare for sammenstyrtning. Arkivfoto: Anders Knudsen
  • 02 nak horslunde landsbyordning spærret 7
    I sommeren 2021 blev Horslunde Landsbyordning spærret af, da det viste sig, at skolen var konstrueret på en måde, så den kunne kollapse. Nu er den stivet af og i brug igen. Men i Horslunde frygter man, at byrådet vil lukke skolen. Arkivfoto: Jan Knudsen
Annonce
Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Annonce
Annonce
Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

15-årig fremstillet i retten efter overfald: Her er afgørelsen

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

112

Rystet far om redningskvinde: - Vi er hende meget taknemmelig

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt