Annonce
Lolland

Huskehunde i stedet for huskekager

Op til Huskedagen 24. september sælger Karina Lohse huskehunde til kunderne i sin butik, der er certificeret som demensvenlig. Foto: Lisbet Rasmussen  
Tøjforretningen Lohse er certificeret som demensvenlig butik i en demensvenlig kommune.

LOLLAND: -Det står jo ikke skrevet i panden på folk, at de er ramt af demens, så derfor er det vigtigt at være opmærksom på små tegn, der indikerer, at her står vi over for et menneske, som har det svært med at huske, siger Eva Riis Stawicki, som er seniorrådgiver i Alzheimerforeningen.

Pårørende véd det. Men hvordan skal butiksansatte gribe det an, så kunder med demens og deres pårørende får en god oplevelse ud af at være på indkøb?

- Du skal i hvert fald aldrig være utålmodig eller vise tegn på irritation, hvis en kunde flere gange forsøger at betale med sit sundhedskort eller bliver ved med at stille det samme spørgsmål, eksempelvis om hvor afdelingen med bluser befinder sig. I stedet skal man tænke på, at en adfærd som denne kan være tegn på, at kunden har begyndende demens, og derfor skal dem bag disken være ekstra opmærksomme og give den hjælp, som denne specielle kunde har brug for, forklarer Eva Riis Stawicki og pointerer, at mennesker med demens ikke nødvendigvis har nået pensionsalderen. Demenssygdomme kan ramme folk helt ned i 40-års alderen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Demensvenlig kommune

I foråret 2021 indgik Lolland Kommune et samarbejde med Alzheimerforeningen om at være demensvenlig kommune.

- Det betyder blandt andet, at vi holder informationsmøder om demens og uddanner særlige demensven-instruktører, forklarer Trine Vie, udviklingskonsulent i Lolland Kommune.

Foreløbig er der uddannet otte demensven-instruktører, som eksempelvis kan afholde informationsmøder for alle interesserede og lave opsøgende arbejde i butikker og foreninger for at give tips og viden om, hvordan man skal kommunikere med mennesker med demens.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Huskehunde til dem der glemmer

Tøjforretningen Lohse i Nakskov er en af de butikker, som har haft kontakt med en demensven-instruktør og derefter er blevet certificeret som demensven.

- Vi har fået mange gode råd og tips og er på den måde blevet bedre til at betjene kunder med demens og deres pårørende, siger Karina Vejle Lohse.

Butikken har også sat sig for at gøre en særlig indsats her op til lørdag 24. september, hvor Alzheimerforeningen  afholder den årlige landsindsamling i forbindelse med den Internationale Alzheimerdag.

- Dagen kaldes også for Huskedagen, og mange bager og kalder bagværket for huskekage. Men nu kan jeg altså ikke bage, så derfor har jeg i stedet valgt at sælge huskehunde her i september, fortæller Karina Vejle Lohse grinende.

Huskehundene er små tøjdyr, som sidder på en nøglering. De koster 100 kroner stykket, og overskuddet af salget af de søde tøjhunde går ubeskåret til Alzheimerforeningen, slår Karina Lohse fast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inspirationsdag

Onsdag 21. september afholder Lolland Kommune en inspirationsdag under navnet Det Gode Liv med Demens. Formålet er at udbrede kendskabet til demens.

Inspirationsdagen foregår i Maribo Hallerne mellem klokken 14 og 18. Der er mere information om dagen på www.lolland.dk/levmeddemens

Hvis du er interesseret i at blive demensven-instruktør, kan du kontakte Trine Vie i Lolland Kommune på telefon 54 67 40 48 eller på mail trje@lolland.dk

  • Op til Huskedagen 24. september sælger Karina Lohse huskehunde til kunderne i sin butik, der er certificeret som demensvenlig. Foto: Lisbet Rasmussen  
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem