Annonce
Lolland

Huskehunde i stedet for huskekager

Op til Huskedagen 24. september sælger Karina Lohse huskehunde til kunderne i sin butik, der er certificeret som demensvenlig. Foto: Lisbet Rasmussen  
Tøjforretningen Lohse er certificeret som demensvenlig butik i en demensvenlig kommune.

LOLLAND: -Det står jo ikke skrevet i panden på folk, at de er ramt af demens, så derfor er det vigtigt at være opmærksom på små tegn, der indikerer, at her står vi over for et menneske, som har det svært med at huske, siger Eva Riis Stawicki, som er seniorrådgiver i Alzheimerforeningen.

Pårørende véd det. Men hvordan skal butiksansatte gribe det an, så kunder med demens og deres pårørende får en god oplevelse ud af at være på indkøb?

- Du skal i hvert fald aldrig være utålmodig eller vise tegn på irritation, hvis en kunde flere gange forsøger at betale med sit sundhedskort eller bliver ved med at stille det samme spørgsmål, eksempelvis om hvor afdelingen med bluser befinder sig. I stedet skal man tænke på, at en adfærd som denne kan være tegn på, at kunden har begyndende demens, og derfor skal dem bag disken være ekstra opmærksomme og give den hjælp, som denne specielle kunde har brug for, forklarer Eva Riis Stawicki og pointerer, at mennesker med demens ikke nødvendigvis har nået pensionsalderen. Demenssygdomme kan ramme folk helt ned i 40-års alderen.

Annonce

Demensvenlig kommune

I foråret 2021 indgik Lolland Kommune et samarbejde med Alzheimerforeningen om at være demensvenlig kommune.

- Det betyder blandt andet, at vi holder informationsmøder om demens og uddanner særlige demensven-instruktører, forklarer Trine Vie, udviklingskonsulent i Lolland Kommune.

Foreløbig er der uddannet otte demensven-instruktører, som eksempelvis kan afholde informationsmøder for alle interesserede og lave opsøgende arbejde i butikker og foreninger for at give tips og viden om, hvordan man skal kommunikere med mennesker med demens.

Annonce

Huskehunde til dem der glemmer

Tøjforretningen Lohse i Nakskov er en af de butikker, som har haft kontakt med en demensven-instruktør og derefter er blevet certificeret som demensven.

- Vi har fået mange gode råd og tips og er på den måde blevet bedre til at betjene kunder med demens og deres pårørende, siger Karina Vejle Lohse.

Butikken har også sat sig for at gøre en særlig indsats her op til lørdag 24. september, hvor Alzheimerforeningen  afholder den årlige landsindsamling i forbindelse med den Internationale Alzheimerdag.

- Dagen kaldes også for Huskedagen, og mange bager og kalder bagværket for huskekage. Men nu kan jeg altså ikke bage, så derfor har jeg i stedet valgt at sælge huskehunde her i september, fortæller Karina Vejle Lohse grinende.

Huskehundene er små tøjdyr, som sidder på en nøglering. De koster 100 kroner stykket, og overskuddet af salget af de søde tøjhunde går ubeskåret til Alzheimerforeningen, slår Karina Lohse fast.

Annonce

Inspirationsdag

Onsdag 21. september afholder Lolland Kommune en inspirationsdag under navnet Det Gode Liv med Demens. Formålet er at udbrede kendskabet til demens.

Inspirationsdagen foregår i Maribo Hallerne mellem klokken 14 og 18. Der er mere information om dagen på www.lolland.dk/levmeddemens

Hvis du er interesseret i at blive demensven-instruktør, kan du kontakte Trine Vie i Lolland Kommune på telefon 54 67 40 48 eller på mail trje@lolland.dk

Annonce
Annonce
Lolland

DELTE MENINGER OM LOLLANDSK LÆGESKIFTE

Annonce
Alkohol

ÅRETS ALKOHOLKAMPAGNE: DERFOR SKAL DU BLÆSE DEM ET STYKKE

Annonce
Forsiden netop nu
112

NARKOBILIST DØMT - SLIPPER FOR YDERLIGERE FÆNGSEL

Lolland

FORENING PLAGET AF SERIEHÆRVÆRK

Guldborgsund

INTERNAT HAR BRUG FOR FLERE KATTEPLEJEFAMILIER

Lolland

BEDSTEMØDRE VIL HJÆLPE NÅR VERDEN GÅR I STÅ

Guldborgsund

DER RYGER MERE OVERSKUDSMAD I KURVEN END TIDLIGERE

Lolland

- JEG ER EN LILLE MAND, OG JEG VINDER IKKE

Sport

TEAM SYDHAVSØERNE GIK NED I AARHUS

Sport

NYKØBING FC I GIGANTISK KOLLAPS

Lolland

- DET SKAL ABSOLUT BEVARES

Lolland

MINDER STOD I KØ TIL SKOLEJUBILÆUM

Lolland

SKØNT MED POP OP-BIBLIOTEK I BYMIDTEN

Lolland

KJØGES KEDEL VAR BLOT GENERALPRØVEN

Sport

GEPARDEN VENDER HJEM TIL RØDBY: TILBAGE, HVOR DET BEGYNDTE

Annonce
Anders And

MIDTJYLLAND SLOG LOLLAND-FALSTER I ANDERS AND-DYST

Skolelukning

BORGERFORENING KRITISERER FEJL OG MANGLER I SPAREFORSLAG

Lolland

CITY ROCK GENÅBNER SOM DINER OG VÆRTSHUS

Guldborgsund

KONKURS TRUER SPORTSCENTER: UDVALGSFORMAND TAGER FAT MED DET SAMME

Lolland

FLERE BENYTTER SIG AF SPROGSKOLE

112

KØRTE 113 KM/T I 60 KM-ZONE

Energikrise

SAKSKØBING SPORTSCENTER ER AKUT LUKNINGSTRUET

Guldborgsund

BRYDNING I VERDENSKLASSE

Annonce
Annonce