Annonce
Lolland

Immun institution

Der er igen liv og leben i garderoben i Gaia på Skolevej. Foto: Anders Knudsen

Har klaret sig igennem to meget udfordrede uger, hvor institution næsten blev lagt ned af smitte

NAKSKOV - Har I lukket, spurgte en mor forundret, da hun en morgen i sidste uge kom for at aflevere sit barn i institutionen Gaia i Nakskov. For garderoben var stort set tom, og stilheden påfaldende, i den integrerede daginstitution for 10 vuggestuebørn og 40 børnehavebørn.

- Nej, det har vi ikke, svarede afdelingsleder Betina Bjærge.

- Vi har bare rigtig mange smittede.

Det hele begyndte tirsdag 11. januar, hvor den første medarbejder kom ind på hendes kontor og sagde:

- Jeg er testet positiv, så jeg er nødt til at gå hjem.

Derudover var et barn på samme stue dagen forinden testet positiv.

- På det tidspunkt havde vi altså kun én medarbejder og ét barn, der var syge, fortæller afdelingslederen.

Men det accelererede hurtigt voldsomt. For dagen efter testede endnu en medarbejder positiv, ligesom der nu var tre smittede børn. Om torsdagen gik endnu en medarbejder syg hjem, og om fredagen yderligere fire. Der var desuden nu 10-12 smittede børn.

For afdelingsleder Betina Bjærge var det vigtigt at blive stående, så medarbejderne ikke væltede i den svære situation. Foto: Anders Knudsen

Appel til forældre

Smitteudbruddet var dog centreret omkring en enkelt af stuerne. Afdelingslederens håb var derfor, at det kunne lykkes at holde smitten inddæmmet med de mange forholdsregler med håndsprit og visir, som allerede rutinevant var i brug.

- Forældrene var også gode til at holde deres syge børn hjemme i isolation. Så vi syntes, at vi havde rimelig styr på situationen, fortæller hun.

Men lørdag 15. januar meldte yderligere tre medarbejdere sig syge, og søndag endnu en. Det betød, at der nu var 11 smittede medarbejdere ud af i alt 14, og 19 syge børn. At holde smitten inddæmmet kunne altså ikke lykkes.

- Søndag kiggede jeg derfor ind i en medarbejderstab mandag 17. januar, som bestod af mig selv, en pædagog, der var immun, og to pædagoger, der ikke var smittet.

Betina Bjærge valgte derfor at gå på Aula og skrive til forældrene, at hun havde brug for deres hjælp, fordi 80 procent af staben var smittet. Nemlig ved at de tilkendegav, i hvilket tidsrum deres børn ville være i dagtilbuddet i de kommende tre dage - så hun kunne økonomisere med ressourcerne - eller om de eventuelt holdt fri.

- Jeg var heldig, at det skete på en lørdag og en søndag, fordi det gav mig mulighed for at nå ud til forældrene, som så kunne nå at tage stilling og måske finde nogle andre løsninger, siger hun.

Hun mødte stor forståelse og hjælpsomhed fra forældrene, som i vid udstrækning valgte at holde deres børn hjemme.

- Jeg har været vanvittig privilegeret, for havde vi ikke haft den forældreopbakning, havde vi ikke klaret den uge, der lige er gået.

- Plus at jeg har nogle meget stabile medarbejdere. De tre, der stod tilbage, lod sig jo ikke vælte, men sørgede for at skabe nogle stabile rammer for de børn, der mødte frem.

Hun var desuden selv på fra åben til luk i den forgangne uge, hvilket vil sige rigtig mange timer.

Men det var ikke gjort ved det. For tirsdag 18. januar testede en af de tre tilbageværende medarbejdere også positiv. Men heldigvis vendte den første af de sygemeldte medarbejdere tilbage onsdag 19. januar, og fordi appellen til forældrene om hjælp blev udstrakt til også at indebefatte torsdag og fredag, hang det sammen alligevel.

I alt nåede 22 børn at blive smittet.

- Men jeg har været heldig, at det smittede antal børn fulgte medarbejderne.

Ligesom kravet om selvisolation hjalp, fordi det forsinkede børnenes tilbagevenden, hvilket var vigtigt, idet medarbejderne blev mere syge end børnene.

Annonce

Umuligt at få vikarer

Mandag 24. januar vendte indtil flere af medarbejderne tilbage, men først i går 26. januar var den sidste tilbage igen. Det samme var også samtlige børn, efter fremmødet havde haft dykket så lavt som til en håndfuld børn.

Undervejs forsøgte Betina Bjærge at få fat i vikarer, men ingen havde lyst til at komme med den udbredte smitte, der var i Gaia.

- Vi har for det første ikke ret mange vikarer, fordi der ikke er ret meget ledighed, men jeg kan da også godt forstå dem, at det ikke var vildt tiltrækkende.

Selv siger hun om at stå med ansvaret for en institution, som næsten blev lagt ned af smitte:

- For mig var det vigtigt at blive stående. Derfor var min største bekymring, at jeg selv testede positiv, og det er ikke, fordi jeg er bange for at få corona, for får jeg det i næste uge, er det fint. Jeg havde bare brug for at blive stående midt i det hele, så mine medarbejdere ikke væltede, og så forældrene kunne blive ved med at se, at der var styr på det, og at vi nok skulle tage godt vare på børnene.

For det handler ikke bare om, at børnene skulle kunne komme i dagtilbud. Det handler om, at der skal være en tryg ramme for dem, understreger hun.

- Selvfølgelig har det været udfordrende, medgiver hun. Men ikke presset.

- Jeg havde nok brug for at sige til mig selv, at det her skal bare løses. Jeg har også nogle gode medarbejdere, som mødte positivt ind og skiftede vagter fra dag til dag for at få det til at køre. Jeg har også haft god dialog med forældrene, og så har jeg haft Mette (McCombie, områdeleder, red.) at ringe til.

Endelig havde hun en lederkollega, som tilbød at træde til hvis nødvendigt. Det blev det dog ikke.

Annonce

Garvede pædagoger

Ifølge en ny undersøgelse fra pædagogernes fagforening BUPL fortæller dagtilbudsledere landet over om stress og udbrændthed blandt deres medarbejdere på grund af det langvarige pres fra pandemien.

Men medarbejderne i Gaia har klaret sig godt igennem, selv under det seneste massive pres fra den accelererende smitte, påpeger Betina Bjærge.

- Jeg tror, at jeg har været heldig, at det er nogle garvede pædagoger, jeg har, som også er vant til at være fleksible, siger hun.

- Vi har sammen taget det én dag ad gangen.

Faktisk havde medarbejderne, efter flere af dem i mandags vendte tilbage, endda overskud til at sige til deres afdelingsleder, at nu skulle hun vist også til at drosle lidt ned.

- Så i mandags hjalp de mig til at gå lidt tidligere hjem, siger hun og smiler ved den udviste omsorg.

Betina Bjærge ser dog med bekymring på de lempede krav til smittede og nære kontakter, som i tirsdags trådte i kraft, fordi det kan give en smitte, der breder sig endnu hurtigere i daginstitutionerne og derfor bliver endnu sværere at håndtere. Læg dertil, at de sidste coronarestriktioner fjernes fra 1. februar.

Gaia er dog næsten en immun institution nu, påpeger hun.

Men det er de øvrige i kommunen ikke.

Annonce
Annonce
Lolland

Rumænske Eduard elsker at spille fodbold i Maribo

Annonce
Lokal nyt

Indret haven til leg og øg biodiversiteten

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

Sandby Kirke får foræret en skov

Guldborgsund

De arbejder tæt sammen om patienterne: Nu skal samarbejdet også ind i studierne

Lolland

Udvalg vil have mere ud af støtten til store events

Lokal nyt

Jobpatruljen søger frivillige

Guldborgsund

Danmarks ældste cykelløb trak stadig mange deltagere

Guldborgsund

Plan om lejligheder i Midtpunktet på vej ud

Maribo

Sælger ud af lokalhistorien

Lolland

Den sidste trosse er smidt i land. EU's fiskekvoter har umuliggjort deres erhverv

Guldborgsund

Flemming Krøll forlader revyskole

112

Stjal jordstampere fra biler

Lolland

Hårde ord i lang debat om specialskoler

Lolland

S-politiker er ikke inhabil - foreløbig

Lolland

Dansk militært mesterskab i frit fald holdes lokalt

Annonce
Lolland

Debatterede forsvarsforbehold til kommende folkeafstemning

Guldborgsund

Et hårdt comeback efter corona

112

Lastbil tabte kul over længere strækning

Erhverv

Frimann Biler overtager forhandling af to bilmærker

Lolland

Turistkreds vil hædre to kvinder - lynhurtigt fundet via radio

Lokal nyt

Forventer øget smitte med corona senere på året

112

Spottede mand med gevær på banegård

Lokal nyt

Politikere vil have undersøgt mystisk dødsfald hos havørn til bunds

Annonce
Annonce