Annonce
Lolland

Immun institution

Der er igen liv og leben i garderoben i Gaia på Skolevej. Foto: Anders Knudsen

Har klaret sig igennem to meget udfordrede uger, hvor institution næsten blev lagt ned af smitte

NAKSKOV - Har I lukket, spurgte en mor forundret, da hun en morgen i sidste uge kom for at aflevere sit barn i institutionen Gaia i Nakskov. For garderoben var stort set tom, og stilheden påfaldende, i den integrerede daginstitution for 10 vuggestuebørn og 40 børnehavebørn.

- Nej, det har vi ikke, svarede afdelingsleder Betina Bjærge.

- Vi har bare rigtig mange smittede.

Det hele begyndte tirsdag 11. januar, hvor den første medarbejder kom ind på hendes kontor og sagde:

- Jeg er testet positiv, så jeg er nødt til at gå hjem.

Derudover var et barn på samme stue dagen forinden testet positiv.

- På det tidspunkt havde vi altså kun én medarbejder og ét barn, der var syge, fortæller afdelingslederen.

Men det accelererede hurtigt voldsomt. For dagen efter testede endnu en medarbejder positiv, ligesom der nu var tre smittede børn. Om torsdagen gik endnu en medarbejder syg hjem, og om fredagen yderligere fire. Der var desuden nu 10-12 smittede børn.

For afdelingsleder Betina Bjærge var det vigtigt at blive stående, så medarbejderne ikke væltede i den svære situation. Foto: Anders Knudsen

Appel til forældre

Smitteudbruddet var dog centreret omkring en enkelt af stuerne. Afdelingslederens håb var derfor, at det kunne lykkes at holde smitten inddæmmet med de mange forholdsregler med håndsprit og visir, som allerede rutinevant var i brug.

- Forældrene var også gode til at holde deres syge børn hjemme i isolation. Så vi syntes, at vi havde rimelig styr på situationen, fortæller hun.

Men lørdag 15. januar meldte yderligere tre medarbejdere sig syge, og søndag endnu en. Det betød, at der nu var 11 smittede medarbejdere ud af i alt 14, og 19 syge børn. At holde smitten inddæmmet kunne altså ikke lykkes.

- Søndag kiggede jeg derfor ind i en medarbejderstab mandag 17. januar, som bestod af mig selv, en pædagog, der var immun, og to pædagoger, der ikke var smittet.

Betina Bjærge valgte derfor at gå på Aula og skrive til forældrene, at hun havde brug for deres hjælp, fordi 80 procent af staben var smittet. Nemlig ved at de tilkendegav, i hvilket tidsrum deres børn ville være i dagtilbuddet i de kommende tre dage - så hun kunne økonomisere med ressourcerne - eller om de eventuelt holdt fri.

- Jeg var heldig, at det skete på en lørdag og en søndag, fordi det gav mig mulighed for at nå ud til forældrene, som så kunne nå at tage stilling og måske finde nogle andre løsninger, siger hun.

Hun mødte stor forståelse og hjælpsomhed fra forældrene, som i vid udstrækning valgte at holde deres børn hjemme.

- Jeg har været vanvittig privilegeret, for havde vi ikke haft den forældreopbakning, havde vi ikke klaret den uge, der lige er gået.

- Plus at jeg har nogle meget stabile medarbejdere. De tre, der stod tilbage, lod sig jo ikke vælte, men sørgede for at skabe nogle stabile rammer for de børn, der mødte frem.

Hun var desuden selv på fra åben til luk i den forgangne uge, hvilket vil sige rigtig mange timer.

Men det var ikke gjort ved det. For tirsdag 18. januar testede en af de tre tilbageværende medarbejdere også positiv. Men heldigvis vendte den første af de sygemeldte medarbejdere tilbage onsdag 19. januar, og fordi appellen til forældrene om hjælp blev udstrakt til også at indebefatte torsdag og fredag, hang det sammen alligevel.

I alt nåede 22 børn at blive smittet.

- Men jeg har været heldig, at det smittede antal børn fulgte medarbejderne.

Ligesom kravet om selvisolation hjalp, fordi det forsinkede børnenes tilbagevenden, hvilket var vigtigt, idet medarbejderne blev mere syge end børnene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Umuligt at få vikarer

Mandag 24. januar vendte indtil flere af medarbejderne tilbage, men først i går 26. januar var den sidste tilbage igen. Det samme var også samtlige børn, efter fremmødet havde haft dykket så lavt som til en håndfuld børn.

Undervejs forsøgte Betina Bjærge at få fat i vikarer, men ingen havde lyst til at komme med den udbredte smitte, der var i Gaia.

- Vi har for det første ikke ret mange vikarer, fordi der ikke er ret meget ledighed, men jeg kan da også godt forstå dem, at det ikke var vildt tiltrækkende.

Selv siger hun om at stå med ansvaret for en institution, som næsten blev lagt ned af smitte:

- For mig var det vigtigt at blive stående. Derfor var min største bekymring, at jeg selv testede positiv, og det er ikke, fordi jeg er bange for at få corona, for får jeg det i næste uge, er det fint. Jeg havde bare brug for at blive stående midt i det hele, så mine medarbejdere ikke væltede, og så forældrene kunne blive ved med at se, at der var styr på det, og at vi nok skulle tage godt vare på børnene.

For det handler ikke bare om, at børnene skulle kunne komme i dagtilbud. Det handler om, at der skal være en tryg ramme for dem, understreger hun.

- Selvfølgelig har det været udfordrende, medgiver hun. Men ikke presset.

- Jeg havde nok brug for at sige til mig selv, at det her skal bare løses. Jeg har også nogle gode medarbejdere, som mødte positivt ind og skiftede vagter fra dag til dag for at få det til at køre. Jeg har også haft god dialog med forældrene, og så har jeg haft Mette (McCombie, områdeleder, red.) at ringe til.

Endelig havde hun en lederkollega, som tilbød at træde til hvis nødvendigt. Det blev det dog ikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Garvede pædagoger

Ifølge en ny undersøgelse fra pædagogernes fagforening BUPL fortæller dagtilbudsledere landet over om stress og udbrændthed blandt deres medarbejdere på grund af det langvarige pres fra pandemien.

Men medarbejderne i Gaia har klaret sig godt igennem, selv under det seneste massive pres fra den accelererende smitte, påpeger Betina Bjærge.

- Jeg tror, at jeg har været heldig, at det er nogle garvede pædagoger, jeg har, som også er vant til at være fleksible, siger hun.

- Vi har sammen taget det én dag ad gangen.

Faktisk havde medarbejderne, efter flere af dem i mandags vendte tilbage, endda overskud til at sige til deres afdelingsleder, at nu skulle hun vist også til at drosle lidt ned.

- Så i mandags hjalp de mig til at gå lidt tidligere hjem, siger hun og smiler ved den udviste omsorg.

Betina Bjærge ser dog med bekymring på de lempede krav til smittede og nære kontakter, som i tirsdags trådte i kraft, fordi det kan give en smitte, der breder sig endnu hurtigere i daginstitutionerne og derfor bliver endnu sværere at håndtere. Læg dertil, at de sidste coronarestriktioner fjernes fra 1. februar.

Gaia er dog næsten en immun institution nu, påpeger hun.

Men det er de øvrige i kommunen ikke.

  • Der er igen liv og leben i garderoben i Gaia på Skolevej. Foto: Anders Knudsen
  • For afdelingsleder Betina Bjærge var det vigtigt at blive stående, så medarbejderne ikke væltede i den svære situation. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem