Annonce
Femern

Inflationen kan presse Femern-projektet

Stigende inflation kan presse økonomien i Femern-projektet. Foto: Femern A/S
Den stigende inflation og de stigende råvarepriser kan gøre tunnelbyggeriet dyrere og i sidste ende betyde, at billetpriserne skal hæves.

FEMERN BÆLT: Hos Femern A/S skæver man i øjeblikket med en vis bekymring til udviklingen i verdensøkonomien. Renten stiger, inflationen stiger, og priserne stiger.

Det kan få betydning for byggeriet, der - inklusive reserver på knap 10 milliarder kroner til uventede udgifter - har et anlægsbudget på 55,1 milliard kroner.

”Størst usikkerhed er knyttet til inflationen, særligt set i lyset af krigen i Ukraine og de afledte internationale sanktioner mod Rusland. Den stigende inflation og prispres vil påvirke størrelsen af årets investeringer som følge af prisudviklingen på råvarer generelt og i særdeleshed på stål og energi.”

Annonce

Den stigende inflation og prispres vil påvirke størrelsen af årets investeringer som følge af prisudviklingen på råvarer generelt og i særdeleshed på stål og energi.

Årsrapporten fra Femern A/S

Sådan skriver Femern A/S i sin nyligt offentliggjorte årsrapport.

Her slås der dog også lidt optimistisk koldt vand i blodet. En optimisme, der knytter sig til et håb om, at stigningen i inflationen er midlertidig.

”En midlertidig stigning i inflationsniveauet vil på nuværende tidspunkt ikke påvirke økonomien i de planlagte investeringer”, står der således i ledelsesberetningen, som dog også forholder sig til en situation, hvor problemerne ikke er midlertidige:

”En eventuel mere permanent forøgelse i prisniveauet vil forventeligt blive afspejlet i både anlægsomkostninger og brugerbetaling af infrastrukturen.”

Med andre ord: Hvis de højere priser holder ved, vil tunnelprojektet blive dyrere. Og da tunnelen er brugerfinansieret, vil det betyde, at de rejsende vil skulle betale mere for en billet.

Væsentlige risici

Men der er også andre forhold, der kan skabe problemer.

Femern A/S har således identificeret ”en række væsentlige risici”, står der.

Hvad disse risici mere præcist består i, fremgår ikke, ud over at det eksempelvis kan være fejl i anlægsprocessen, krav fra entreprenørerne eller nye krav fra myndighederne.

Men i ledelsesberetningen står der:

”En effektiv og rettidig håndtering af disse risici er betydningsfuld for den samlede målopfyldelse, herunder særligt for så vidt angår anlægsfasens aktiviteter samt anlægsbudgettets overholdelse. Risiciene ændrer løbende karakter og væsentlighed afhængig af projektets udvikling og entreprenørernes arbejder. Der foregår derfor en kontinuerlig evaluering af udviklingen i risici.”

Af ledelsesberetningen fremgår det også, at Femern A/S venter på en afgørelse på sagen om gravearbejdet i farvandet på den tyske side.

Her er nogle stenrev, som er omfattet af den tyske naturbeskyttelseslovgivning, og to tyske ngo'er har klaget over den dispensation, Femern A/S har fået af myndighederne i Slesvig-Holsten til at grave på stedet.

"Femern A/S er i samarbejde med selskabets tyske advokater forberedt på at håndtere klageprocessen. En afgørelse ventes i løbet af 2022", står der i beretningen.

Annonce
Annonce
112

EKSPLOSIONSAGTIG BRAND I CAMPINGVOGN

Annonce
Guldborgsund

84-ÅRIG UDSAT FOR TYVERI PÅ ÅBEN GADE VED HØJLYS DAG

Annonce
Forsiden netop nu
Biler

LÆNGERE VENTETID PÅ RESERVEDELE

112

GULD- OG SØLVSMYKKER STJÅLET VED INDBRUD

Guldborgsund

ÆLDRE MÅ VENTE PÅ, AT HJEMMEHJÆLPERE BLIVER SAT FRI

112

NARKOPÅVIRKET BILIST PARKEREDE PÅ MOTORVEJEN

Sport

NFC-TRÆNER VENTER NYE SPILLERE INDEN VINDUET LUKKER

Lokal nyt

LOKALE UDVIKLINGSPROJEKTER FÅR MILLIONSTØTTE

Femern

UTILFREDSE FEMERN-ARBEJDERE BLOKERER INDGANG OG FORTSÆTTER STREJKE

Guldborgsund

RINGEDE 112 FLERE GANGE: KVINDE SIGTET FOR MISBRUG AF FARESIGNAL

112

TYV LAGDE SIN TELEFON TIL OPLADNING I BUTIK - ANHOLDT DA HAN KOM TILBAGE

Lokal nyt

STIGENDE FØDEVAREPRISER KOSTER FAMILIER 500 KRONER OM MÅNEDEN

112

ALT FOR STÆRKT PÅ MOTORVEJ

112

POLITI SÆTTER OVERVÅGNING OP

Saxkjøbing Avis

DEN ONDE MALER FIK EN MINDESTEN

Annonce
Motorsport

MIKKEL MAC BLEV ETTER

Hop i havet

HOPPEDE I HAVET FOR MILJØET

Veterantog

KULDEGYSNINGER PÅ DEN GODE MÅDE

Lolland

SÆLMA OG LUFFE FIK NAVN

Traktortræf

FLERE DELTAGERE OG TILSKUERE END FORVENET

112

TO EFTERSØGES I SAG OM KRÆNKELSE

Erhverv

NORDIC SUGAR ØGER OVERSKUDDET

Hylddalen

- VI HAR ARMENE OPPE, MEN PÅ EN LIDT SJOV MÅDE

Annonce
Annonce