Annonce
Lolland

- JEG SKAL NOK TRÆDE LIDT EKSTRA I PEDALERNE

58-årige Lars Stryhn-Petersen er klar til at byde "Velkommen" som ny daglig leder af Café Vin&Brød i Maribo. Han kommer fra en lederstilling i Guldborgsund Kommune. Foto: Jan Knudsen
Den nye daglige leder af Café Vin&Brød, 58-årige Lars Stryhn-Petersen, kommer fra en stilling som leder i det kommunale, men tager nu et stort spring ind i restaurationsbranchen.

MARIBO: For Café Vin&Brød på torvet i Maribo har de første års levetid været turbulente.

Blot få dage efter åbningen i marts 2020 kom corona-nedlukningen, og siden har caféen skullet overleve trods diverse påbud og benspænd.

- Vi havde fem dage, hvor vi var åbne. Det var frygteligt. Jeg bliver glad, hvis jeg aldrig hører ordet "corona" igen, husker indehaver Ebbe Frahm om caféens første tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Caféen får nu sin tredje daglige leder siden starten. Ebbe Frahm har ansat 58-årige Lars Stryhn-Petersen.

Ro på tingene

Lars kommer fra en lederstilling i Guldborgsund Kommune og er uddannet socialpædagog. Han kommer altså ikke med mange års erfaring fra restaurationsbranchen.

Men det ser Ebbe Frahm slet ikke som et problem.

- Vi har ekspertisen her på stedet i forvejen. Vi har dygtige folk, som godt kan det, de skal. Det, vi har brug for, er at få en overordnet ledelse af stedet og ro på tingene. Det har Lars lovet mig, at det skal han nok klare, siger Ebbe Frahm.

Indehaver Ebbe Frahm (til højre) siger, at caféen nu har brug for ro og stabilitet efter de første år præget af corona og skiftende ledere. Derfor har han ansat 58-årige Lars Stryhn-Petersen som ny daglig leder. Foto: Jan Knudsen

- I mine ungdomsår boede jeg i Helsingør og arbejdede i færgekøkkenet. Men det kan nok ikke bruges til ret meget her, griner Lars Stryhn-Petersen, der dog mener at have de kvalifikationer, caféen har brug for.

- Jeg indrømmer blankt, at jeg ikke har megen erfaring fra branchen. Det skal jeg lære på den hårde måde. Men for mig handler det om en daglig nærværende ledelse, og at alle medarbejdere får udnyttet og udviklet deres styrker hver især. Dét er noget, jeg kan, siger Lars.

Han planter ikke numsen på chefstolen og lukker døren til kontoret på første arbejdsdag, men skal være føl hele vejen rundt - i bagerisalget, i køkkenet og på gulvet, så han kan lære alle caféens job at kende, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En ny karrierevej

Lars Stryhn-Petersen har længe haft lyst til at tage springet ud i noget helt nyt.

- Det skal være nu, hvis det skal være. Vores to voksne døtre er begge flyttet til København. Der er ingen forpligtelser længere. Så det passer rigtig godt ind i vores liv lige nu, siger Lars, som så jobannoncen i Folketidende.

Lars Stryhn-Petersen - blå bog

  • Lars-Bjørn Stryhn-Petersen er 58 år gammel og har boet i Nørreballe/Maribo i 24 år sammen med sin hustru, Ida Byrge Sørensen
  • Parret har to voksne døtre
  • Lars er født og opvokset i København
  • Han er uddannet teknisk assistent og socialpædagog. Har de sidste 10 år været leder i Guldborgsund Kommune

- Jeg kunne se, at de fleste af kravene i jobbet kunne jeg godt opfylde. Man kan da godt sige, at jeg tager en chance med det her ... og det gør Ebbe jo sådan set også. Men jeg tror på, at det kan blive godt, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilsyn kom forbi

Café Vin&Brød har stået uden daglig leder siden forsommeren.

Så den faste stab med køkkenleder Louise Buhl Skjold i spidsen knoklede igennem, da caféen blev løbet over ende af gæster i de varme sommermåneder.

Midt i det hele kom Arbejdstilsynet forbi og gav caféen et påbud, fordi ungarbejderne havde vagter, der strakte sig ud over den arbejdstid, de måtte arbejde i.

- Det var jeg slet ikke klar over. Men vi fik rettet ind og ansat en ekstra. Og så tager vores fleksjobbere over, så de unge ikke er her for længe, siger Louise Buhl Skjold.

Så nu er cafeens stab på seks ungarbejdere, ni fastansatte og en større gruppe timelønnede toptunede og klar til at tage imod Lars Stryhn-Petersen, der omvendt melder sig klar til at give alle medarbejdere en "synlig og nærværende ledelse".

- Jeg kommer lige fra en organisation, som har manglet ledelse i lang tid. Der har vi fået vendt tingene sammen. Det samme ser jeg ske her. Jeg er ikke kommet for at revolutionere tingene. Jeg skal være kittet mellem de forskellige lag i virksomheden, siger Lars Stryhn-Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høj kvalitet i krisetid

Mandag har han første arbejdsdag på caféen, han selv har frekventeret ret meget siden åbningen i foråret 2020.

- Jeg synes, det er et fantastisk sted. Man kan se, der er brugt nogle penge på det. Kvaliteten er høj. Og det er et sted, folk bakker op om. Vi har sågar kunder fra Guldborgsund Kommune, der kører herover, siger han.

Den nye leder starter i cafeen i en tid, hvor folk skal spare på "fornøjelserne" i budgettet, hvor prisen på råvarer, strøm og varme stiger voldsomt, og hvor det er svært at skaffe medarbejdere.

Men hos Vin&Brød er de fortrøstningsfulde.

- Det er da ærgerligt, vi er i en krisetid. Men vi har ikke tænkt os at give op af den grund. Jeg har ikke ofret flere millioner kroner på den her café for så at lukke den. Intet kunne være mig mere fjernt, siger Ebbe Frahm.

Vi har ikke tænkt os at give op på grund af krisen. Jeg har ikke ofret flere millioner kroner på den her café for så at lukke den. Intet kunne være mig mere fjernt.

Ebbe Frahm, indehaver af Café Vin&Brød i Maribo

- Det er selvfølgelig en udfordring. Men det må vi løse. Personalet er allerede gode til at komme med forslag til, hvor vi kan lukke og slukke, så vi sparer på ressourcerne, hvor vi overhovedet kan. Det vidner om deres store engagement på deres arbejdsplads, siger Lars Stryhn-Petersen, der peger på, at de få gode medarbejdere på markedet, der er kamp om, automatisk lokkes til, hvis der er rart at være.

- Og det er min fornemmelse, at det er der allerede. Det kan man simpelthen mærke som kunde, når man kommer ind her. For at yde en høj service over for vores kunder skal vi have en arbejdsplads med glæde og god stemning, og vi skal være kendt for at yde en høj service. Det er den, vi skal leve af, siger Lars Stryhn-Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Attentat mod badevægten

Lars Stryhn-Petersen har gjort sig tanker om, at det ikke er helt uden risiko at skulle arbejde mange timer dagligt på et sted som Café Vin&Brød.

- Jeg elsker kage, kaffe, vin og den slags. Så jeg har lige fået nye dæk på mountainbiken. Der skal trædes lidt ekstra i pedalerne nu, hvis ikke jeg skal tage på. Men lad os se, hvordan tallet på badevægten ser ud efter jul, griner han nervøst.

Der bliver behov for en del ture på cyklen, for Louise Buhl Skjold har et helt nyt menukort klar til midten af næste uge.

Den største udfordring i det nye job bliver at være omgivet af lækker mad, kager, kaffe og vin, griner Lars Stryhn-Petersen, som kommer til at tage nogle flere ture på mountainbiken i den nærmeste tid. Foto: Jan Knudsen

Om morgenen bliver der nu atter mulighed for at få en portion havregrød eller måske en Croque Madame, mens aftenkortet byder på nyskabelser som svampe bygotto, sellerisuppe med lokale æbler, stegt polenta med braiserede svinekæber, og til dessert introduceres en skotsk inspireret bread and butter pudding med whisky-is.

Men trods faren ved et arbejde, hvor konstante smagsprøver er en del af jobbeskrivelsen, ser Lars Stryhn-Petersen frem til at tage fat på det nye kapitel i sit arbejdsliv.

- Jeg glæder mig helt vildt. Det bliver forfriskende at tage springet ud af hamsterhjulet, og jeg har en god fornemmelse. Jeg har det lidt Pippi-agtigt med det: "Det her har jeg aldrig prøvet, så det kan jeg sikkert godt!", smiler han.

  • MAR Lars-Bjørn Stryhn-Petersen 1
    58-årige Lars Stryhn-Petersen er klar til at byde "Velkommen" som ny daglig leder af Café Vin&Brød i Maribo. Han kommer fra en lederstilling i Guldborgsund Kommune. Foto: Jan Knudsen
  • MAR Lars-Bjørn Stryhn-Petersen 3
    Indehaver Ebbe Frahm (til højre) siger, at caféen nu har brug for ro og stabilitet efter de første år præget af corona og skiftende ledere. Derfor har han ansat 58-årige Lars Stryhn-Petersen som ny daglig leder. Foto: Jan Knudsen
  • MAR Lars-Bjørn Stryhn-Petersen 6
    Den største udfordring i det nye job bliver at være omgivet af lækker mad, kager, kaffe og vin, griner Lars Stryhn-Petersen, som kommer til at tage nogle flere ture på mountainbiken i den nærmeste tid. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

112

Bil i brand på motorvejen

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Annonce
Annonce
Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket