MARIBO: For Café Vin&Brød på torvet i Maribo har de første års levetid været turbulente.
Blot få dage efter åbningen i marts 2020 kom corona-nedlukningen, og siden har caféen skullet overleve trods diverse påbud og benspænd.
- Vi havde fem dage, hvor vi var åbne. Det var frygteligt. Jeg bliver glad, hvis jeg aldrig hører ordet "corona" igen, husker indehaver Ebbe Frahm om caféens første tid.
Caféen får nu sin tredje daglige leder siden starten. Ebbe Frahm har ansat 58-årige Lars Stryhn-Petersen.
Ro på tingene
Lars kommer fra en lederstilling i Guldborgsund Kommune og er uddannet socialpædagog. Han kommer altså ikke med mange års erfaring fra restaurationsbranchen.
Men det ser Ebbe Frahm slet ikke som et problem.
- Vi har ekspertisen her på stedet i forvejen. Vi har dygtige folk, som godt kan det, de skal. Det, vi har brug for, er at få en overordnet ledelse af stedet og ro på tingene. Det har Lars lovet mig, at det skal han nok klare, siger Ebbe Frahm.
- I mine ungdomsår boede jeg i Helsingør og arbejdede i færgekøkkenet. Men det kan nok ikke bruges til ret meget her, griner Lars Stryhn-Petersen, der dog mener at have de kvalifikationer, caféen har brug for.
- Jeg indrømmer blankt, at jeg ikke har megen erfaring fra branchen. Det skal jeg lære på den hårde måde. Men for mig handler det om en daglig nærværende ledelse, og at alle medarbejdere får udnyttet og udviklet deres styrker hver især. Dét er noget, jeg kan, siger Lars.
Han planter ikke numsen på chefstolen og lukker døren til kontoret på første arbejdsdag, men skal være føl hele vejen rundt - i bagerisalget, i køkkenet og på gulvet, så han kan lære alle caféens job at kende, fortæller han.
En ny karrierevej
Lars Stryhn-Petersen har længe haft lyst til at tage springet ud i noget helt nyt.
- Det skal være nu, hvis det skal være. Vores to voksne døtre er begge flyttet til København. Der er ingen forpligtelser længere. Så det passer rigtig godt ind i vores liv lige nu, siger Lars, som så jobannoncen i Folketidende.
Lars Stryhn-Petersen - blå bog
- Lars-Bjørn Stryhn-Petersen er 58 år gammel og har boet i Nørreballe/Maribo i 24 år sammen med sin hustru, Ida Byrge Sørensen
- Parret har to voksne døtre
- Lars er født og opvokset i København
- Han er uddannet teknisk assistent og socialpædagog. Har de sidste 10 år været leder i Guldborgsund Kommune
- Jeg kunne se, at de fleste af kravene i jobbet kunne jeg godt opfylde. Man kan da godt sige, at jeg tager en chance med det her ... og det gør Ebbe jo sådan set også. Men jeg tror på, at det kan blive godt, siger han.
Tilsyn kom forbi
Café Vin&Brød har stået uden daglig leder siden forsommeren.
Så den faste stab med køkkenleder Louise Buhl Skjold i spidsen knoklede igennem, da caféen blev løbet over ende af gæster i de varme sommermåneder.
Midt i det hele kom Arbejdstilsynet forbi og gav caféen et påbud, fordi ungarbejderne havde vagter, der strakte sig ud over den arbejdstid, de måtte arbejde i.
- Det var jeg slet ikke klar over. Men vi fik rettet ind og ansat en ekstra. Og så tager vores fleksjobbere over, så de unge ikke er her for længe, siger Louise Buhl Skjold.
Så nu er cafeens stab på seks ungarbejdere, ni fastansatte og en større gruppe timelønnede toptunede og klar til at tage imod Lars Stryhn-Petersen, der omvendt melder sig klar til at give alle medarbejdere en "synlig og nærværende ledelse".
- Jeg kommer lige fra en organisation, som har manglet ledelse i lang tid. Der har vi fået vendt tingene sammen. Det samme ser jeg ske her. Jeg er ikke kommet for at revolutionere tingene. Jeg skal være kittet mellem de forskellige lag i virksomheden, siger Lars Stryhn-Petersen.
Høj kvalitet i krisetid
Mandag har han første arbejdsdag på caféen, han selv har frekventeret ret meget siden åbningen i foråret 2020.
- Jeg synes, det er et fantastisk sted. Man kan se, der er brugt nogle penge på det. Kvaliteten er høj. Og det er et sted, folk bakker op om. Vi har sågar kunder fra Guldborgsund Kommune, der kører herover, siger han.
Den nye leder starter i cafeen i en tid, hvor folk skal spare på "fornøjelserne" i budgettet, hvor prisen på råvarer, strøm og varme stiger voldsomt, og hvor det er svært at skaffe medarbejdere.
Men hos Vin&Brød er de fortrøstningsfulde.
- Det er da ærgerligt, vi er i en krisetid. Men vi har ikke tænkt os at give op af den grund. Jeg har ikke ofret flere millioner kroner på den her café for så at lukke den. Intet kunne være mig mere fjernt, siger Ebbe Frahm.
Ebbe Frahm, indehaver af Café Vin&Brød i MariboVi har ikke tænkt os at give op på grund af krisen. Jeg har ikke ofret flere millioner kroner på den her café for så at lukke den. Intet kunne være mig mere fjernt.
- Det er selvfølgelig en udfordring. Men det må vi løse. Personalet er allerede gode til at komme med forslag til, hvor vi kan lukke og slukke, så vi sparer på ressourcerne, hvor vi overhovedet kan. Det vidner om deres store engagement på deres arbejdsplads, siger Lars Stryhn-Petersen, der peger på, at de få gode medarbejdere på markedet, der er kamp om, automatisk lokkes til, hvis der er rart at være.
- Og det er min fornemmelse, at det er der allerede. Det kan man simpelthen mærke som kunde, når man kommer ind her. For at yde en høj service over for vores kunder skal vi have en arbejdsplads med glæde og god stemning, og vi skal være kendt for at yde en høj service. Det er den, vi skal leve af, siger Lars Stryhn-Petersen.
Attentat mod badevægten
Lars Stryhn-Petersen har gjort sig tanker om, at det ikke er helt uden risiko at skulle arbejde mange timer dagligt på et sted som Café Vin&Brød.
- Jeg elsker kage, kaffe, vin og den slags. Så jeg har lige fået nye dæk på mountainbiken. Der skal trædes lidt ekstra i pedalerne nu, hvis ikke jeg skal tage på. Men lad os se, hvordan tallet på badevægten ser ud efter jul, griner han nervøst.
Der bliver behov for en del ture på cyklen, for Louise Buhl Skjold har et helt nyt menukort klar til midten af næste uge.
Om morgenen bliver der nu atter mulighed for at få en portion havregrød eller måske en Croque Madame, mens aftenkortet byder på nyskabelser som svampe bygotto, sellerisuppe med lokale æbler, stegt polenta med braiserede svinekæber, og til dessert introduceres en skotsk inspireret bread and butter pudding med whisky-is.
Men trods faren ved et arbejde, hvor konstante smagsprøver er en del af jobbeskrivelsen, ser Lars Stryhn-Petersen frem til at tage fat på det nye kapitel i sit arbejdsliv.
- Jeg glæder mig helt vildt. Det bliver forfriskende at tage springet ud af hamsterhjulet, og jeg har en god fornemmelse. Jeg har det lidt Pippi-agtigt med det: "Det her har jeg aldrig prøvet, så det kan jeg sikkert godt!", smiler han.