Annonce
Lolland

"Kære regering: Send flere penge" - borgmester beder om mindst en milliard kroner

Holger Schou Rasmussen har skrevet et brev til finansministeren, finansordførerne og hele KL's bestyrelse og beskrevet Lolland Kommunes udfordringer. Arkivfoto: Anders Knudsen
Holger Schou Rasmussen (S) har sendt et brev forud for forhandlingerne om kommunernes økonomi i 2023.

LOLLAND: I disse dage sveder byrødderne i Lolland Kommune mere, end forårsvarmen kan få skyld for. Der skal finde 133 millioner kroner på budgettet for 2023, så fagudvalgene er blevet bedt om at finde besparelser. Det gør ondt i en kommune, som i forvejen har skåret ind i benet.

Samtidig forhandles der i København om kommunernes overordnede økonomiske ramme for 2023. En række ministre med finansminister Nicolai Wammen (S) i spidsen forhandler fra tirsdag i denne uge med KL (Kommunernes Landsforening, red.).

På forhånd er fronterne trukket op. Kommunerne har på deres side stigende udgifter til ældre og syge - og færre ansatte til at passe dem. Imens vil regeringen gerne slå udgiftsbremsen i, da inflationen, og krigen i Ukraine buldrer derudaf.

Annonce

Midt i alle disse forhandlinger har Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen, sendt et brev til finansministeren, til alle partiernes finansordførere på Christiansborg og til bestyrelsen i KL.

En bekymret borgmester

I brevet gør Holger Schou Rasmussen opmærksom på, at Lolland Kommune sammen med fire øvrige landdistriktskommuner falder uden for udligningsreformens sigte. Disse fem kommuners udfordringer med befolkningssammensætning og sociale problemer er så grelle, at de ikke passer ind i de kasser, den mellemkommunale udligning bygger på.

"Jeg skriver til Jer som en bekymret borgmester for Lolland Kommune. Jeg og det øvrige byråd skal reducere næste års budget med 133 millioner kroner, og det er vel at mærke under forudsætning af samme særtilskud som sidste år. Det svarer til, at Københavns Kommune skulle spare 2,1 milliard, eller at Aarhus Kommune skulle spare 1,2 milliarder kroner", skriver borgmesteren i sin bøn til regeringen, Folketinget og KL.

Jeg og det øvrige byråd skal reducere næste års budget med 133 millioner kroner, og det er vel at mærke under forudsætning af samme særtilskud som sidste år. Det svarer til, at Københavns Kommune skulle spare 2,1 milliard, eller at Aarhus Kommune skulle spare 1,2 milliarder kroner.

Brev fra Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune

Lollannd Kommunes borgmester har fulgt debatten op til forhandlingerne om kommunernes økonomi. Og han bliver provokeret, når mange andre kommuner beder regeringen om at få sat anlægsrammen op, så de kan bygge mere.

- Jeg hører 98 kommuner, som siger: "vi vil have lov at bruge vores penge". Der er kommuner, som har masser af penge på kistebunden. Nogen har 60 milliarder i kassen, de ikke ved, hvad de skal bruge til. Her hører vi bare ikke iblandt. Slet ikke! Det, de piver mest over, er, at de har for mange penge, lyder det vredt fra borgmesteren.

- Det er ynkeligt at høre på. De vil alle have sat anlægsrammen op, mens det samtidig skrider på social- og psykiatriområdet i hele landet.

Annonce

Send flere penge

Holger Schou Rasmussen (S) beder derfor om, at regeringen sætter flere penge af til den såkaldte særtilskudspulje. Lolland Kommune er den absolut største modtager af støtte fra denne pulje med 120 millioner kroner sidste år.

- Når nu man ikke er villig til at røre ved den udligningsreform, der allerede har spillet fallit få år efter, den blev aftalt, så må man gøre noget andet. Man skal hjælpe de kommuner, som har problemer med at finansiere bare at beholde den velfærd, vi har i dag, siger Lollands borgmester.

Han foreslår i brevet, at særpuljen bliver større, og at der gives særligt fordelagtige lånevilkår til udsatte kommuner.

Forslag til bedring af udsatte kommuners dårlige økonomi

  • Øremærkede lånepuljer til kommuner, der modtager særtilskud eller alternativt kommuner med lav likviditet. Lånepuljerne skal understøtte nødvendige og fremtidsrettede investeringer i de mest udsatte kommuner.
  • Særtilskudspuljen forhøjes til mindst en milliard kroner. Dermed kan man sikre, at også de mest udsatte kommuner kan levere en service, der er nogenlunde på niveau med resten af landet.

For 2022 var særtilskudspuljen på 360,4 millioner kroner, som blev fordelt på 17 trængte kommuner. Men Holger Schou Rasmussen foreslår i brevet, at særtilskudspuljen opjusteres til mindst en milliard kroner.

- Alene Lolland kommune har et hul i kassen på 253 millioner kroner næste år, og det kan vi lukke med et særtilskud på 120 millioner kroner, pointerer borgmesteren, der dog ikke har de store forhåbninger om, at nogen i regeringen, i Folketinget eller i KL læser brevet.

- Jeg har skrevet det for at gøre dem opmærksomme på det. Nu har vi hængt problemet op i flagstangen. De skal ikke have lov at dø i synden. Men jeg tror ikke, der sker en hujende fis, forudser Holger Schou Rasmussen.

Annonce

Skraldespanden brænder

Som socialdemokrat vil han dog ikke kritisere regeringen for at have mistet den ideologi, partiet bygger på med ligelig fordeling af goder og lige velfærd til alle.

- Problemet er, at regeringen ikke kan bære det igennem selv. Det skal igennem Folketinget. Venstre og Socialdemokraterne har bundet sig op på, at man ikke kan røre ved den udligningsaftale, de har lavet. Og ingen har lyst til at røre ved den. De har lagt et låg på den brændende skraldespand, men ilden buldrer stadig løs under låget, siger Holger Schou Rasmussen.

Han langer også ud efter SF og Enhedslisten på Christiansborg.

- Der er nogen af de her storbypolitikere, der ikke fatter, hvilke problemer vi står i ude i landkommunerne. Både SF og Enhedslisten er storbypartier, som ikke ligefrem stiller sig op på barrikaderne for os inde på Christiansborg. Og i KL er der heller ikke ligefrem lydhørhed, vrisser Lollands borgmester, der ikke tror, der er hjælp at hente i de igangværende forhandlinger.

Der er nogen af de her storbypolitikere, der ikke fatter, hvilke problemer vi står i ude i landkommunerne.

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune

Derfor sveder byrødderne i Lolland Kommune videre for at klippe det berømmelige hår af en skaldet i de forskellige udvalg.

- Vi arbejder videre i byrådet med forskellige løsningsmuligheder. Det må være byrådet, der finder dem i fællesskab. Og så håber jeg på, at vi får hjælp andre steder fra.

https://www.ft.dk/samling/20211/almdel/UL%C3%98/bilag/62/2570281.pdf
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Folketidende Podcast: De lokale hjælper ukrainerne, fordi de slet ikke kan lade være

Annonce
Guldborgsund

Indbrud i biler fra kommunen

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

Hel by skal have nye gadelamper

Erhverv

Øernes Revision overtager Revisionscentralen

Guldborgsund

Kommunale byggeprojekter udskydes: Vi følger prisudviklingen tæt

Lolland

Lollandske sportsforeninger oplever fortsat medlemsflugt

Lolland

Netværk føler sig sat udenfor døren

Guldborgsund

Boligselskab udskyder renoveringer for op mod 300 millioner kroner

112

Dyrt kikkertsigte stjålet

Femern

Inflationen kan presse Femern-projektet

Lolland

Kedelig stemning i landsby efter præstestrid

Maribo

Flormelistågen sænkede sig over byen

Sport

Lokal bokser afvæbnede mand med kniv

Guldborgsund

Ansatte oplevede trusler og vold: Nu har sygehus vundet pris for bedste psykiske arbejdsmiljø

112

Bølge af indbrud i biler fortsætter

Annonce
Indland

Lægeformand: 1500 ekstra kolleger vil løse mangel i yderområder

Guldborgsund

Sagde ja til at afløse Lisbet Dahl: Pernille Schrøder fik fem dage til at lære en hel revy

Indland

Sundhedsaftale sikrer op til 25 nærhospitaler og mere almen praksis

Lolland

Beboer afværgede brand

Lolland

Kongelig sommerballet på havnekaj

Vejret

Efter to sommerdage trækker køligere luft ind over landet

Lolland

Så sin bil forlade indkørslen

Guldborgsund

20 år med hospitalsklovnen Karla: Hun gør en stor forskel

Annonce
Annonce