Annonce
Lolland Falster 2020

Kan se kunden direkte i øjnene

På Lammehave er der cirka 700 høns, som årligt lægger omkring 200.000 æg. Foto: Anders Knudsen

Lammehave Økologi med Jakob Isling Jørgensen i spidsen har både fokus på at dyrke kvalitetsfødevarer og give socialt udsatte mening med tilværelsen.

I gårdbutikken hos Lammehave Økologi ved Horbelev bugner hylderne af forskellige friske grøntsager som selleri, søde kartofler, kål og græskar.

Et stort udvalg af mel af gamle kornsorter som ølandshvede, guldblomme og emmerhvede pryder også hylderne.

I fryseren er der forskellige udskæringer af lamme- og svinekød. Og så er der selvfølgelig frisklagte landæg.

Alt sammen produceret på Lammehave. Her bor 51-årige Jakob Isling Jørgensen med sin hustru Tina.

Siden han i 1998 overtog det daværende fritidslandbrug på Lammehave, har han omlagt til økologi og skabt en bedrift med fokus på den gode kvalitetsråvare, der sælges både i gårdbutikken, i specialbutikker og til spisesteder og kantiner.

Lammehave er blevet en af de gode lokale succeshistorier og er også kommet med i fødevarenetværket Muld Lolland-Falster.

Med en ny forpagtning driver Jakob nu 50 hektar, hvilket ikke er meget sammenlignet med stordriften i dansk landbrug anno 2020.

I fryseren i gårdbutikken er der udskæringer af lamme- og svinekød. Foto: Anders Knudsen

Afhængig af højere pris

Men det at være en mindre fødevareproducent giver ham mulighed for at satse på kvalitet og se kunderne direkte i øjnene.

- Som landmand er du afhængig af noteringen på korn, mælk og kød. Jeg er til gengæld afhængig af en højere pris for varen. Den får jeg blandt andet ved at springe grossistleddet over. Jeg kan godt lide at have tæt kontakt med kunderne. Og hvis jeg laver noget forkert, kan jeg hurtigt rette det. Jeg er lige så meget købmand som landmand. Det er spændende selv at afsætte varen, det giver en god fornemmelse for, hvad kunderne vil have, forklarer Jakob Isling Jørgensen.

Det kan dog godt være svært at få det til at løbe rundt som lille lokalproducent.

Men gennem glasruden i gårdbutikken ind til lageret, kan man se en del af forklaringen på, hvorfor Lammehave alligevel er en succes. Her står to unge medarbejdere og pakker mel.

Lammehave er nemlig samtidig med at være en økologisk bondegård også et socialt beskæftigelsestilbud til unge psykisk udviklingshæmmede.

I øjeblikket arbejder fem udviklingshæmmede på Lammehave, og det er med til at give et indkomstgrundlag, så bedriften kan løbe rundt.

Jakob er uddannet landbrugstekniker, men han har også i 11 år arbejdet som værkstedsleder og faglærer på Sønderskovhjemmet, som er et midlertidigt hjem for hjemløse mænd i Flintinge.

- Jeg købte Lammehave tilbage i 1998, fordi jeg altid gerne havde villet have et landbrug. I erkendelse af, at hvis jeg skulle kunne leve af det, tænkte jeg, hvorfor egentlig ikke arbejde med socialt udsatte herhjemme i stedet for på mit arbejde, og derfor søgte jeg i 2007 om, at Lammehave blev et aktivt beskæftigelsestilbud, forklarer Jakob Isling Jørgensen.

Hos Lammehave Økologi dyrkes der i dag mellem 25 og 30 forskellige efterårs- og vintergrøntsager, der dyrkes 30 hektar med gamle kornsorter, der er 75 moderfår og 30 slagtesvin om året og derudover 700 høns, der lægger cirka 200.000 æg om året.

Der er derfor nok at tage sig til for de i øjeblikket fem unge beskæftigede på gården, som hjælper med alle typer af opgaver fra plantning, pasning og optagning af afgrøder til at fodre dyr, sætte hegn op og pakke mel og også quinoa, som Lammehave pakker for Danish Quinoa Group.

- Det er vigtigt, at de har et arbejde, der giver mening, og at de kan se, at de er noget værd. Det er min opgave at koble de rigtige mennesker på de rigtige opgaver og sætte det pædagogisk op, så det tilfredsstiller deres behov, siger Jakob Isling Jørgensen og fortsætter.

- På Lammehave får de faglige kompetencer og bliver hele tiden dygtigere. De er stolte af deres arbejde, og vi har et ikke-eksisterende sygefravær. Her er der en mening med det, de laver. Der er en efterspørgsel på varerne, og de har travlt, men det gør ikke noget, for det giver en stor tilfredsstillelse, når man så alligevel når det hele i sidste ende, siger han.

Jakob Isling Jørgensen tager os med ud i grøntsagsbedet, der, som han siger, er et slaraffenland for en kok. Selv ukrudt som fuglegræs kan bruges som topping i et gourmetmåltid, fortæller han, og lader os smage på ukrudtet, der har en let sødlig smag som af ærter.

Han trækker også et stort, fint bladselleri op af jorden og tager en knasende bid, så man får lyst til at gøre ham kunsten efter for at mærke den skarpe smag og delikate sprødhed.

Annonce

Salget går strygende

Salget af grøntsager går da også strygende og også salget af mel og kød for den sags skyld.

I de første måneder efter corona-nedlukningen i marts og april ligefrem fordoblede Lammehave sit salg.

- Jeg tror, det hænger sammen med, at folk gerne vil handle her i gårdbutikken, hvor der ikke er så mange mennesker som inde i byen, siger Jakob Isling Jørgensen.

Lammehave afsætter blandt andet fødevarer til efterskoler i området og restauranter som Pomle Nakke, Hotel Saxkjøbing og Wedo, som har syv salatbarer i København.

Der bliver ikke brugt det store krudt på markeder og lignende, for kunderne kommer af sig selv.

- Senest har en bager fra Tisvilde henvendt sig, fordi han er interesseret i vores mel, fortæller Jakob Isling Jørgensen.

Ved siden af grøntsagsmarken kan man også se en ny lagerhal, som er ved at blive opført. Den nye hal skal give mulighed for at opbevare ekstra korn fra de nyforpagtede 20 hektar.

- Vi har haft produceret omkring 50-60 ton mel om året, men nu skal vi op på 100 ton om året. I modsætning til grøntsager kan korn holde sig i flere år, og det er vigtigt for os at have nogle navigationsmuligheder, fortæller han.

Annonce

Fremtiden

På spørgsmålet om, hvordan han ser Lammehave udvikle sig de næste 10 år, siger han.

- Landbrugsfagligt tror jeg, vi bliver bedre til at tilpasse os kundernes ønsker. I takt med, at de store landbrug bliver større, tror jeg, der bliver mere plads til sådan nogle som mig, der producerer specialprodukter, siger han.

Jeg kunne også forestille mig, at vi på et tidspunkt vil gøre mere ud af at blive besøgsgård og tilbyde rundvisninger til foreninger og så videre og formidle tanken fra jord til bord og vise, hvad vi går og laver. Knuthenlund er et godt eksempel, siger Jakob Isling Jørgensen.

Indtil videre er Lammehave Økologi med i Landbrug & Fødevarers skoletjeneste.

Annonce
Annonce
Politik

Efter omvalg: Ny spidskandidat valgt

Annonce
Strejke

500 STREJKENDE FÅR KLAR BESKED FRA FEMERN-FIRMA

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

ERHVERVSFORMAND HARM OVER NEJ TIL BANKKONTO

Guldborgsund

ULOVLIGT BYGGERI VÆKKER HARME

112

BUTIKSTYVE ANHOLDT - TRODSEDE INDREJSEFORBUD

Lolland

DODEKALIT-FORMAND OPFORDRER TIL SAMARBEJDE I STEDET FOR BENSPÆND

Sygehus

TOUR DE FRANCE KAN GIVE EKSTRA TRAVLHED PÅ SYGEHUSET

112

BIL OG BUS I UHELD - CHAUFFØR KØRT PÅ SYGEHUSET

Vejret

ONSDAG PÅ SYDHAVSØERNE: SOL, TØRT OG OP TIL 26 GRADER

Lokal nyt

LIVREDDERE ADVARER MOD LETSINDIGHED MED PADDLE BOARDS

112

NY LEGEPLADS OVERMALET MED SJOFLE UKVEMSORD

112

"BANKMAND" FRANARREDE 82-ÅRIG STØRRE BELØB

Guldborgsund

SIKKE ET SLAG! HOLE IN ONE TIL 160.000 KRONER

112

EKSPLOSIONSAGTIG BRAND I CAMPINGVOGN

Guldborgsund

84-ÅRIG UDSAT FOR TYVERI PÅ ÅBEN GADE VED HØJLYS DAG

Annonce
Biler

LÆNGERE VENTETID PÅ RESERVEDELE

112

GULD- OG SØLVSMYKKER STJÅLET VED INDBRUD

Guldborgsund

ÆLDRE MÅ VENTE PÅ, AT HJEMMEHJÆLPERE BLIVER SAT FRI

112

NARKOPÅVIRKET BILIST PARKEREDE PÅ MOTORVEJEN

Sport

NFC-TRÆNER VENTER NYE SPILLERE INDEN VINDUET LUKKER

Lokal nyt

LOKALE UDVIKLINGSPROJEKTER FÅR MILLIONSTØTTE

Femern

UTILFREDSE FEMERN-ARBEJDERE BLOKERER INDGANG OG FORTSÆTTER STREJKE

Guldborgsund

RINGEDE 112 FLERE GANGE: KVINDE SIGTET FOR MISBRUG AF FARESIGNAL

Annonce
Annonce