Annonce
Lolland Falster 2020

Kan se kunden direkte i øjnene

På Lammehave er der cirka 700 høns, som årligt lægger omkring 200.000 æg. Foto: Anders Knudsen

Lammehave Økologi med Jakob Isling Jørgensen i spidsen har både fokus på at dyrke kvalitetsfødevarer og give socialt udsatte mening med tilværelsen.

I gårdbutikken hos Lammehave Økologi ved Horbelev bugner hylderne af forskellige friske grøntsager som selleri, søde kartofler, kål og græskar.

Et stort udvalg af mel af gamle kornsorter som ølandshvede, guldblomme og emmerhvede pryder også hylderne.

I fryseren er der forskellige udskæringer af lamme- og svinekød. Og så er der selvfølgelig frisklagte landæg.

Alt sammen produceret på Lammehave. Her bor 51-årige Jakob Isling Jørgensen med sin hustru Tina.

Siden han i 1998 overtog det daværende fritidslandbrug på Lammehave, har han omlagt til økologi og skabt en bedrift med fokus på den gode kvalitetsråvare, der sælges både i gårdbutikken, i specialbutikker og til spisesteder og kantiner.

Lammehave er blevet en af de gode lokale succeshistorier og er også kommet med i fødevarenetværket Muld Lolland-Falster.

Med en ny forpagtning driver Jakob nu 50 hektar, hvilket ikke er meget sammenlignet med stordriften i dansk landbrug anno 2020.

I fryseren i gårdbutikken er der udskæringer af lamme- og svinekød. Foto: Anders Knudsen

Afhængig af højere pris

Men det at være en mindre fødevareproducent giver ham mulighed for at satse på kvalitet og se kunderne direkte i øjnene.

- Som landmand er du afhængig af noteringen på korn, mælk og kød. Jeg er til gengæld afhængig af en højere pris for varen. Den får jeg blandt andet ved at springe grossistleddet over. Jeg kan godt lide at have tæt kontakt med kunderne. Og hvis jeg laver noget forkert, kan jeg hurtigt rette det. Jeg er lige så meget købmand som landmand. Det er spændende selv at afsætte varen, det giver en god fornemmelse for, hvad kunderne vil have, forklarer Jakob Isling Jørgensen.

Det kan dog godt være svært at få det til at løbe rundt som lille lokalproducent.

Men gennem glasruden i gårdbutikken ind til lageret, kan man se en del af forklaringen på, hvorfor Lammehave alligevel er en succes. Her står to unge medarbejdere og pakker mel.

Lammehave er nemlig samtidig med at være en økologisk bondegård også et socialt beskæftigelsestilbud til unge psykisk udviklingshæmmede.

I øjeblikket arbejder fem udviklingshæmmede på Lammehave, og det er med til at give et indkomstgrundlag, så bedriften kan løbe rundt.

Jakob er uddannet landbrugstekniker, men han har også i 11 år arbejdet som værkstedsleder og faglærer på Sønderskovhjemmet, som er et midlertidigt hjem for hjemløse mænd i Flintinge.

- Jeg købte Lammehave tilbage i 1998, fordi jeg altid gerne havde villet have et landbrug. I erkendelse af, at hvis jeg skulle kunne leve af det, tænkte jeg, hvorfor egentlig ikke arbejde med socialt udsatte herhjemme i stedet for på mit arbejde, og derfor søgte jeg i 2007 om, at Lammehave blev et aktivt beskæftigelsestilbud, forklarer Jakob Isling Jørgensen.

Hos Lammehave Økologi dyrkes der i dag mellem 25 og 30 forskellige efterårs- og vintergrøntsager, der dyrkes 30 hektar med gamle kornsorter, der er 75 moderfår og 30 slagtesvin om året og derudover 700 høns, der lægger cirka 200.000 æg om året.

Der er derfor nok at tage sig til for de i øjeblikket fem unge beskæftigede på gården, som hjælper med alle typer af opgaver fra plantning, pasning og optagning af afgrøder til at fodre dyr, sætte hegn op og pakke mel og også quinoa, som Lammehave pakker for Danish Quinoa Group.

- Det er vigtigt, at de har et arbejde, der giver mening, og at de kan se, at de er noget værd. Det er min opgave at koble de rigtige mennesker på de rigtige opgaver og sætte det pædagogisk op, så det tilfredsstiller deres behov, siger Jakob Isling Jørgensen og fortsætter.

- På Lammehave får de faglige kompetencer og bliver hele tiden dygtigere. De er stolte af deres arbejde, og vi har et ikke-eksisterende sygefravær. Her er der en mening med det, de laver. Der er en efterspørgsel på varerne, og de har travlt, men det gør ikke noget, for det giver en stor tilfredsstillelse, når man så alligevel når det hele i sidste ende, siger han.

Jakob Isling Jørgensen tager os med ud i grøntsagsbedet, der, som han siger, er et slaraffenland for en kok. Selv ukrudt som fuglegræs kan bruges som topping i et gourmetmåltid, fortæller han, og lader os smage på ukrudtet, der har en let sødlig smag som af ærter.

Han trækker også et stort, fint bladselleri op af jorden og tager en knasende bid, så man får lyst til at gøre ham kunsten efter for at mærke den skarpe smag og delikate sprødhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Salget går strygende

Salget af grøntsager går da også strygende og også salget af mel og kød for den sags skyld.

I de første måneder efter corona-nedlukningen i marts og april ligefrem fordoblede Lammehave sit salg.

- Jeg tror, det hænger sammen med, at folk gerne vil handle her i gårdbutikken, hvor der ikke er så mange mennesker som inde i byen, siger Jakob Isling Jørgensen.

Lammehave afsætter blandt andet fødevarer til efterskoler i området og restauranter som Pomle Nakke, Hotel Saxkjøbing og Wedo, som har syv salatbarer i København.

Der bliver ikke brugt det store krudt på markeder og lignende, for kunderne kommer af sig selv.

- Senest har en bager fra Tisvilde henvendt sig, fordi han er interesseret i vores mel, fortæller Jakob Isling Jørgensen.

Ved siden af grøntsagsmarken kan man også se en ny lagerhal, som er ved at blive opført. Den nye hal skal give mulighed for at opbevare ekstra korn fra de nyforpagtede 20 hektar.

- Vi har haft produceret omkring 50-60 ton mel om året, men nu skal vi op på 100 ton om året. I modsætning til grøntsager kan korn holde sig i flere år, og det er vigtigt for os at have nogle navigationsmuligheder, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremtiden

På spørgsmålet om, hvordan han ser Lammehave udvikle sig de næste 10 år, siger han.

- Landbrugsfagligt tror jeg, vi bliver bedre til at tilpasse os kundernes ønsker. I takt med, at de store landbrug bliver større, tror jeg, der bliver mere plads til sådan nogle som mig, der producerer specialprodukter, siger han.

Jeg kunne også forestille mig, at vi på et tidspunkt vil gøre mere ud af at blive besøgsgård og tilbyde rundvisninger til foreninger og så videre og formidle tanken fra jord til bord og vise, hvad vi går og laver. Knuthenlund er et godt eksempel, siger Jakob Isling Jørgensen.

Indtil videre er Lammehave Økologi med i Landbrug & Fødevarers skoletjeneste.

  • På Lammehave er der cirka 700 høns, som årligt lægger omkring 200.000 æg. Foto: Anders Knudsen
  • I fryseren i gårdbutikken er der udskæringer af lamme- og svinekød. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen