Annonce
Guldborgsund

Kendt fotoforretning lukker: - Ærgerligt, at der ikke er nogen til at overtage

Indtil hun får andet at vide, holder Anita Michelsen fotoforretningen åben. En forretning, hun har arbejdet for i 39 år og ejet i 21 år. Foto: Claus Hansen
Anita Michelsen lukker sin fotoforretning på gågaden. Det er slutningen på en epoke med en lokal fotobutik, men det er blevet for hårdt at få alle ender til at hænge sammen. Hun håber, at der nu kan blive tid til at tage afsked med kunderne.

NYKØBING: I 21 år har Anita Michelsen haft sin fotoforretning liggende ganske centralt på gågaden - næsten midt imellem de to torve. Her har lokale fået opdateret deres pasbilleder, spædbørn er blevet fotograferet på uldskind, og unge mennesker har købt deres første rigtige kamera.

Anitas Foto er én af de helt gamle butikker i Nykøbing. Men lokale skal vænne sig til en by uden. Forretningen vil i en nær fremtid blive erklæret konkurs.

Det er 39 år siden, at Anita Michelsen begyndte i lære i butikken. Siden har meget ændret sig. Vores fotovaner er blevet mere digitale. Vi tager flere billeder end nogensinde og får dem sjældent fremkaldt.

Annonce

Jeg har mærket stress på kroppen og set nogle advarselslamper blinke. Nu er jeg på et bedre sted, men jeg er nødt til at tage det alvorligt.

Anita Michelsen, ejer, Anitas Foto

Det har tvunget fotoforretninger landet over til at gentænke sig selv og tilbyde stadig flere services, for at forretningen løber rundt. Enkeltvis vil det ikke kunne lade sig gøre, men samlet kan det lige løbe rundt.

Og så har vi slet ikke nævnt de udfordringer, der opstod under og efter coronanedlukningerne.

Bag ved det hele står en butiksejer.

- Jeg har mærket stress på kroppen og set nogle advarselslamper blinke. Nu er jeg på et bedre sted, men jeg er nødt til at tage det alvorligt, forklarer hun.

I påskedagene fandt hun den ro, hun havde brug for til at tænke beslutningen igennem - og tale det igennem med sin mand. Men med stor sorg i sindet.

Den lilla bamse

Forretningen har ellers været sund. Selv under coronanedlukningen har der været efterspørgsel på hendes tilbud.

Da butikken genåbnede, havde hun travlt med at trykke billeder, tage pasfotos og hjælpe kunder med forskellige andre tekniske udfordringer, der ikke nødvendigvis havde noget med fotografi at gøre. Og så er der skolefotos.

Vi havde joket om at skulle ind til Dronningen for at få en fortjenstmedalje efter 40 års tro tjeneste. Efter det skulle vi ud og have kransekage.

Anita Michelsen, ejer, Anitas Foto

Fra sin vante plads bag ved desken tænker hun på børnene, som hun har fotograferet igennem hele deres skoletid. For nylig fotograferede Anita Michelsen en pige, som spurgte, om hun havde den lilla bamse med, som hun altid har brugt til at få de mindre børn til at smile.

- Og den havde jeg faktisk med. Så pigen ville gerne have, at jeg tog den frem, ligesom jeg altid havde gjort, når hun blev fotograferet.

Anita Michelsen tilføjer, at hun har en plan for, hvem der skal overtage skolefotograferingen. Hun kan ikke fortælle mere om aftalen lige nu, men fotograferingen vil fortsat blive på lokale hænder.

Annonce

Ingen aftager af butikken

Til næste år ville det være 40 år siden, at Anita Michelsen kom i lære i forretningen. To år efter hende kom hendes nærmeste kollega Helle, som har været en del af butikken lige siden.

- Vi havde joket om at skulle ind til Dronningen for at få en fortjenstmedalje efter 40 års tro tjeneste. Efter det skulle vi ud og have kransekage.

Jeg elsker at lave regnskaber. De, der overtager mine regnskaber, får dem fuldstændigt opdaterede. Beløbet på bundlinjen kunne selvfølgelig godt være højere, men de er i orden.

Anita Michelsen, ejer, Anitas Foto

Fremtiden for butikken kender hun ikke. Forgæves har hun forsøgt at afsætte den, og det er trist, mener hun, at der måske ikke skal være fotoforretning på adressen længere.

Den præcise fremtid for sit eget arbejdsliv kender hun heller ikke endnu. Men hun er med egne ord en lidt atypisk selvstændig.

- Jeg elsker at lave regnskaber. De, der overtager mine regnskaber, får dem fuldstændigt opdaterede. Beløbet på bundlinjen kunne selvfølgelig godt være højere, men de er i orden, siger hun og tilføjer efter et par sekunders pause:

- Jeg har aldrig været bange for at arbejde, og der skal nok komme noget nyt. Jeg er slet ikke færdig med at arbejde. Men jeg har nok også brug for en lille pause efter det her.

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Folketidende Podcast: De lokale hjælper ukrainerne, fordi de slet ikke kan lade være

Annonce
Guldborgsund

Indbrud i biler fra kommunen

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

Hel by skal have nye gadelamper

Erhverv

Øernes Revision overtager Revisionscentralen

Guldborgsund

Kommunale byggeprojekter udskydes: Vi følger prisudviklingen tæt

Lolland

Lollandske sportsforeninger oplever fortsat medlemsflugt

Lolland

Netværk føler sig sat udenfor døren

Guldborgsund

Boligselskab udskyder renoveringer for op mod 300 millioner kroner

112

Dyrt kikkertsigte stjålet

Femern

Inflationen kan presse Femern-projektet

Lolland

Kedelig stemning i landsby efter præstestrid

Maribo

Flormelistågen sænkede sig over byen

Sport

Lokal bokser afvæbnede mand med kniv

Guldborgsund

Ansatte oplevede trusler og vold: Nu har sygehus vundet pris for bedste psykiske arbejdsmiljø

112

Bølge af indbrud i biler fortsætter

Annonce
Indland

Lægeformand: 1500 ekstra kolleger vil løse mangel i yderområder

Guldborgsund

Sagde ja til at afløse Lisbet Dahl: Pernille Schrøder fik fem dage til at lære en hel revy

Indland

Sundhedsaftale sikrer op til 25 nærhospitaler og mere almen praksis

Lolland

Beboer afværgede brand

Lolland

Kongelig sommerballet på havnekaj

Vejret

Efter to sommerdage trækker køligere luft ind over landet

Lolland

Så sin bil forlade indkørslen

Guldborgsund

20 år med hospitalsklovnen Karla: Hun gør en stor forskel

Annonce
Annonce