Annonce
Guldborgsund

Klimaaktivister foran sukkerfabrikken: Det er ikke raketvidenskab, det her

Marie Hagensen, skolelærer og klimaaktivist for foreningen Stop Ny Fossil Infrastruktur lufter balloner, imens Jacob Sørensen fra foreningen Noah puster op. Foto: Anders Knudsen
Klimaaktivister ønsker at få skrinlagt den planlagte 115 kilometer lange gasledning til Falster og Lolland. Et projekt til en milliard kroner. Med de penge kan man finde en mere bæredygtig løsning, lød det under en aktion.

NYKØBING: "Kære Nordic Sugar. Gas skader klimaet og giver sukkeret en bitter smag. Brug strøm."

Beskeden er skrevet på et stort stykke hvidt pap og foldet ind i jerngitteret ved personaleindgangen hos Nordic Sugar. En lille hilsen til morgenholdet fra tre klimaaktivister, der mandag tog toget fra København til Nykøbing for at vise, hvad de mener om den gasledning, der i disse dage er på dagsordenen, når Folketinget forhandler energipolitik.

De kommer fra tre forskellige klimagrupper. Baltic Pipe Nej tak, Noah og Stop Ny Fossil Infrastruktur. Og skulle man spørge dem til ét af deres helt store ønsker, vil det være at bruge den milliard, som en naturgasledning fra Sydsjælland til Nakskov efterhånden koster, til i stedet at elektrificere de dele af produktionen, hvor det er muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen
De tre klimaaktivister håber, at man bruger pengene på elektrificering af virksomhederne frem for naturgasledning. Foto: Anders Knudsen 

Ifølge Steen Møller, der er kemiingeniør og medlem af Baltic Pipe Nej tak, drejer det sig især om selve opvarmningen.

- I Sverige, hvor man også er i gang med en omstilling, skal opvarmningen af flere stålværker klares med el frem for gas eller olie. De er allerede i gang. Teknologien findes. Det er en sukkerfabrik. Det er ikke raketvidenskab, det her, siger han, imens de to andre tager opstilling foran fabrikken for at få taget et foto.

Samme udgift

Nordic Sugar skal reducere CO2-udledningen på sukkerfabrikkerne i Nykøbing og Nakskov. Det skal ske ved at skifte kul og olie ud med naturgas, mener virksomheden, og derfor har regeringen i første omgang besluttet at etablere en gasledning til de to fabrikker.

"Tiden er løbet ud for gas", står der på ballonerne, og for flere af dem løb gassen da også ud i løbet af aktionen. Foto: Anders Knudsen

Det første spadestik forventes at blive taget i 2023, men de tre aktivister håber, at beslutningen ændres.

- For Nordic Sugar er der en forsyningspligt, når det gælder gas, og på den måde kan man skrue det sammen, så virksomheden kan få bygget røret, uden at man selv skal betale for det. Det skal den til gengæld, hvis man skal udvikle en ny løsning til elektrificering. Der kan det også være lidt sværere at få støtte fra det offentlige, siger Jacob Sørensen fra foreningen Noah.

Sagen er den, at der er - efter hukommelsen - 107 sukkerfabrikker i Europa. Alle står med samme udfordring, men der er ikke en eneste af dem, der er elektrificeret. Og det er selvfølgelig fordi, det ikke er noget, man bare lige kan gøre.

Dan Jørgensen (S), klima-, energi- og forsyningsminister

- Gas bliver anvendt mange steder, hvor det samfundsøkonomisk og klimamæssigt ville være bedre at erstatte forbruget af gas med elektricitet eller udnytte andre alternativer. Når først infrastrukturen til gas er bygget, bliver det sværere og dyrere at gennemføre den nødvendige transformation af energisystemet til at være forbrændingsfrit, tilføjer han.

Jacob Sørensen mener, at hvis regeringen havde valgt at støtte Nordic Sugar i stedet for biogasproducenterne, ville det være en fordel for klimaet og fremtiden. Og det ville kunne gøres uden omkostninger for Nordic Sugar og samfundet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overgangsløsning

Han forsøger at opfordre klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og Nordic Sugar til at elektrificere virksomheden.

I Sverige, hvor man også er i gang med en omstilling, skal opvarmningen af flere stålværker klares med el frem for gas eller olie. De er allerede i gang. Teknologien findes. Det er en sukkerfabrik. Det er ikke raketvidenskab, det her.

Steen Møller, klimaaktivist, Baltic Pipe Nej tak

- Så får vi det ønske opfyldt, og det vil koste samfundet det samme. For Nordic Sugar får de penge, som det ellers havde kostet at lave gasledningen. Det er det, vi ser som en mulig løsning, og som vi mener, at man bør arbejde for i Folketinget, nu hvor man laver en ny gaspakke, tilføjer han.

CO2-udledning

I 2019 udledte Nordic Sugars to sukkerfabrikker på Lolland og Falster 162.000 tons CO2.

Med en gasledning vil der årligt kunne skæres 51.000 tons CO2 alene af udledningen af Nordic Sugar-fabrikkerne, fordi kul og olie bliver erstattet.

Det svarer til at fjerne 20.000 fossile biler fra vejene.

Med omlægningen til gas vil luftforureningen fra de to fabrikker også blive markant mindsket, og på sigt vil det med brugen af biogas ende med en komplet CO2-neutral løsning.

Ifølge ministeren er løsningen med naturgas en overgangsløsning, før fabrikkerne skal drives på biogas. For de kan ikke bare elektrificeres, lød det fra ham i marts, hvor han i Folketingssalen kom med følgende svar:

- Sagen er den, at der er - efter hukommelsen - 107 sukkerfabrikker i Europa. Alle står med samme udfordring, men der er ikke en eneste af dem, der er elektrificeret. Og det er selvfølgelig fordi, det ikke er noget, man bare lige kan gøre. Så derfor var valget: Skulle den her virksomhed bare lukke, eller skulle vi lave en alternativ løsning?

Ingen fra sukkerfabrikken kiggede forbi aktionen mandag eftermiddag.

- Men de ved også godt, hvad vi ønsker, siger Steen Møller og tilføjer:

- Og vi får nok ikke så meget ud af at stå og komme med påstand mod påstand.

- Måske vi skal tage til Christiansborg næste gang, foreslår Marie Hagensen, før de går mod togstationen igen.

  • Nyk Gas protest (8)
    Marie Hagensen, skolelærer og klimaaktivist for foreningen Stop Ny Fossil Infrastruktur lufter balloner, imens Jacob Sørensen fra foreningen Noah puster op. Foto: Anders Knudsen
  • Nyk Gas protest (2)
    De tre klimaaktivister håber, at man bruger pengene på elektrificering af virksomhederne frem for naturgasledning. Foto: Anders Knudsen 
  • Nyk Gas protest (7) (2)
    "Tiden er løbet ud for gas", står der på ballonerne, og for flere af dem løb gassen da også ud i løbet af aktionen. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd