Annonce
Dronningebesøg

KOM HJEM FRA GRØNLAND FOR AT VISE DRONNINGEN RUNDT

I Lilleø gårdbutik stod Nathalia Edwards klar med tre vine, som dronningen kunne smage, mens Adam Saunte fulgte med. Foto: Anders Knudsen
Adam Saunte, der ejer både frugtplantager og vinmarker på Lilleø, bor i Grønland i øjeblikket, men kom hjem til det royale visit.

LILLEØ: Der var trængsel på færgen fra Bandholm til Askø. Masser af sommerhusejere ville over og opleve landets dronning besøge de to små øer i Smålandshavet. Ingen havde dog taget en længere tur end Adam Saunte, der driver både vinmarker og frugtplantage på Lilleø. Han havde taget en smuttur på flere tusinde kilometer for at vise sine besiddelser frem.

- Jeg bor i Grønland i øjeblikket, og kom til Danmark for et par dage siden, fortæller ejeren af Lilleø Vin.

I øjeblikket bor Adam Saunte i Grønland med sin hustru og deres tre børn, men han ville ikke gå glip af et royalt besøg på Lilleø og satte for få dage siden kursen mod Danmark. Foto: Ingrid Riis

Sammen med sin kone og tre børn har han byttet Danmark ud med Grønland fra juli til oktober, men at vise plantagerne på Lilleø frem for dronning Margrethe kunne han ikke sige nej til. Så kunne der samtidig også nuppes et par andre møder, når han nu alligevel var hjemme.

Annonce

Fik præsenteret verdensnyheder

Adam Saunte er familiens tredje generation på Lilleø og sammen med Claus Meyer tog han mod regenten, da hun krydsede dæmningen og ankom til gårdbutikken på den lillebitte ø - som han præsenterede den i velkomsten.

- Vores vinmager Nathalia Edwards præsenterede dronningen for tre af vores vine inde i gårdbutikken, og ved to af dem var der tale om verdenspremiere, forklarer Adam Saunte.

Claus Meyer præsterede et imponerede dybt buk for majestæten, da hun ankom til gårdbutikken på Lilleø. Han var med til at sætte gang i øens vineventyr. Foto: Anders Knudsen

Selvfølgelig skulle dronning Margrethe smage den berømte "Arwen", som har høstet masser af ros, og gennem flere år har været serveret på Noma. Samtidig fik hun også mulighed for at smage den helt nye "Skum", der er opkaldt efter skummet på Smålandshavet, og som er lagret i tre år efter champagnemetoden.

Annonce

Nysgerrig dronning

Efter smagsprøverne fik dronningen helt nye hjul at komme rundt med. Besøget havde indtil da foregået med bus, men nu tog hun plads i en lille golfbil, og så kørte Adam Saunte hende rundt i dele af plantagen og vinmarkerne.

- Det var min fornemmelse, at dronningen nød sit besøg, og hun stillede en masse spørgsmål.

Det er en meget videbegærlig dronning, som havde masser af spørgsmål til Lilleøs produktion, kunne Adam Saunte efterfølgende fortælle. Foto: Anders Knudsen

Interessen for at dyrke vin er jo heller ikke fjern for landets dronning, og efterhånden er Danmark begyndt at markere sig som vinland, og Lilleø kan noget specielt.


Jeg er opvokset på en gård, og derfor er der også et afsavn, når jeg i dag normalt bor i byen. Her hjælper det at komme til Lilleø.

Adam Saunte

Adam Saunte peger på, at øens vinmarker står rigtig godt i forhold til at få et helt unikt miks af vind og vand, og så skaber genskinnet fra vandet underværker for druerne.

Annonce

Holder af Lilleøs ro og natur

Men Lilleø er andet end en forretning for ejeren.

- Om sommeren er vi på Lilleø næsten hver weekend, for øen kan noget helt specielt. Det er roen, naturen, havet og fuglelivet, som gør stedet specielt, fortæller han.

Ved at tage turen syd på med familien, kan han både nyde Lilleøs luksusnatur og sin forretning med plantage og vinmarker.

Lilleø kan noget med vind og vand, og det har stor betydning for øens vinmarker. Dronning Margrethe fik mulighed for et øjeblik at nyde udsigten ud over Smålandshavet. Foto: Ingrid Riis

- Jeg er opvokset på en gård, og derfor er der også et afsavn, når jeg i dag normalt bor i byen. Her hjælper det at komme til Lilleø.

Den lille ø Lilleø

  • Lilleø er blot 84 hektar stor. Den har seks fastboende borgere og i alt ti huse.
  • Øen består primært af natur og landbrug, herunder plantagerne, som på grund af et helt særligt klima stortrives på øen.
  • Der er generelt mindre risiko for nattefrost om foråret, og luftens saltindhold og jordbundens særlige mineralsammensætning menes at udsætte træerne for en mild form for stress, der fremmer dannelsen af aroma og farve i frugterne.
  • Der har været dyrket frugt på Lilleø i mange generationer. Ikke mindst i familien Lund, som fortsat bor på øen og driver frugtavl baseret på både gamle plantager og nyere beplantninger.
  • Øen har desuden været samlingssted for en gruppe passionerede mad- og vinentusiaster - heriblandt Claus Meyer, Anders Selmer og René Redzepi.
  • På Lilleø’s sydvendte skråninger blev der således i 2006 plantet en blanding af primært hvide ædle franske druer som Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Gris og Silvaner
  • I dag produceres årligt 6-7.000 flasker af forskellige hvidvine, mousserende vine og en særlig Lilleø ”sauterne” vin på Solaris Noble Rot.
  • I 2021 åbnede Lilleø gårdbutik, hvor man kan få lokale produkter produceret på øens frugter og druer.
  • Øen huser derudover også den såkaldte Apple Flower Festival - en musik- og madfestival med op mod 700 deltagere hvert år.
  • Herudover bliver der afholdt en årlig ”Islandman” - et triathlon, hvor gæsterne konkurrerer i svømning, kajak og løb mellem, rundt om og på Lilleø/Askø.
Lolland Kommune

Efter at dronningen var vist rundt i det lille grønne paradis var det sidste stop ved Adam Sauntes jagthytte, hvor de fastboende og en række gæster var inviteret til kaffe med regenten. Kaffen i det smukkeste sommervejr på Sydhavsøerne var sidste stop, inden dronning Margrethe atter satte kursen mod Dannebrog.

Annonce
Annonce
Guldborgsund

NY TILGANG FÅR FLERE TIL AT SLIPPE MISBRUG

Annonce
Lolland

DET STÅR DER I PARTNERSKABSAFTALEN

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

BORGMESTER: AFTALE MED INDENRIGSMINISTERIET ER IKKE DET PAPIR VÆRD, DEN ER SKREVET PÅ

Guldborgsund

JULEOPTOG KØRER DERUDAD - JULEBELYSNING I PIT

Lolland

STARTER BOKSETRÆNING TIL MENNESKER MED PARKINSONS SYGDOM

Guldborgsund

BROBYGNING MED FORENINGER HJÆLPER LEDIGE

Guldborgsund

- DE KAN VIRKELIG TAGE PIS PÅ ÉN

Lolland

- JEG FYLDER SELV OP PÅ HYLDERNE

Lolland

HVEM ER DEN STÆRKESTE?

Guldborgsund

- MAN KØRER IKKE BARE PÅ RUTINEN

Guldborgsund

- JEG ER BIDT AF EN GAL FÅREAVLER

Guldborgsund

FERIEKOLONI VIL PRODUCERE EGEN STRØM, MEN REGLER SPÆNDER BEN

Lolland

DELTE MENINGER OM LOLLANDSK LÆGESKIFTE

Alkohol

ÅRETS ALKOHOLKAMPAGNE: DERFOR SKAL DU BLÆSE DEM ET STYKKE

112

NARKOBILIST DØMT - SLIPPER FOR YDERLIGERE FÆNGSEL

Annonce
Lolland

FORENING PLAGET AF SERIEHÆRVÆRK

Guldborgsund

INTERNAT HAR BRUG FOR FLERE KATTEPLEJEFAMILIER

Lolland

BEDSTEMØDRE VIL HJÆLPE NÅR VERDEN GÅR I STÅ

Guldborgsund

DER RYGER MERE OVERSKUDSMAD I KURVEN END TIDLIGERE

Lolland

- JEG ER EN LILLE MAND, OG JEG VINDER IKKE

Sport

TEAM SYDHAVSØERNE GIK NED I AARHUS

Sport

NYKØBING FC I GIGANTISK KOLLAPS

Lolland

- DET SKAL ABSOLUT BEVARES

Annonce
Annonce