Annonce
Lolland

KOMMUNE FÅR MINDRE FOR PENGENE

Jobcenter Lolland skal ifølge en ny handleplan indenfor det næste halve til hele år arbejde med at bringe antallet af borgere på sygedagpenge ned. Arkivfoto: Anders Knudsen
Analyse peger på, at når en lokal kommune sender arbejdsløse borgere i ressourceforløb og i aktivering, rækker pengene ikke ligeså langt som i tilsvarende kommuner.

En ny ekstern analyse lavet af rådgivningsvirksomheden Marselisborg viser, at trods Lolland Kommunes jobcentre bruger flere penge på at sende arbejdsløse borgere i ressourceforløb og i aktivering, har indsatserne dårligere effekt end i kommuner med samme udfordringer.

Marselisborg har peget på nogle ting, som man må sige, i hvert fald godt kan håndteres på en bedre måde.

Vibeke Grave (S), der er formand for kommunens social- og arbejdsmarkedsudvalg

Analysen blev fremlagt på seneste møde i Lolland Kommunes social- og arbejdsmarkedsudvalg, hvor man ovenpå udvalgsmødet har godkendt en handlingsplan baseret på analysens resultater.

- Marselisborg har peget på nogle ting, som man må sige, i hvert fald godt kan håndteres på en bedre måde, fortæller Vibeke Grave (S), der er formand for kommunens Social- og arbejdsmarkedsudvalg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommunens handlingsplan indeholder syv punkter, der i overskrifter er: Ny og samlet model for budgetopfølgning; tydeliggørelse, prioritering og effektivisering af administrative opgaver; gennemgang af tilbud og krav til leverandører i forhold til beskrivelse af effekt; udvikling af sygedagpengeområdet; fælles kvalitetsstandarder, som understøtter et stærkt jobrettet fokus og til sidst et styrket fokus på fleksjob og undersøgelse af potentiale i en styrket tværfaglig indsats for aktivitetsparate. Alle indsatser vil blive implementeret i kommunen indenfor det næste halve til hele år.

- Nogle er tingene er jo meget administrativt. Det her med økonomistyring er jo ikke noget, vi som udvalg kommer langt ind i. Men der, hvor det har nogle sammenhæng med borgere, er det selvfølgelig væsentligt nok, at vi ved, hvad der er sat i gang, og hvordan vil man følge op på det, fortæller Vibeke Grave.

Færre skal være på sygedagpenge

På sygedagpengeområdet har Lolland Kommune oplevet en stigning i borgere på sygedagpenge de seneste år. I kommunens handleplan vil man derfor bringe det tal ned og effektivisere området økonomisk.

- Der skal være lidt mere fremdrift i det. Der er for mange ting, der ikke rigtigt fungerer i det i øjeblikket, fortæller Vibeke Grave.

Flere på sygedagpenge i Lolland Kommune

  • Ifølge tallene fra Marselisborg har Lolland Kommune i perioden 2019- til 2021 haft en stigning i antallet af jobparate og sygemeldte borgere, som modtager en ydelse, mens der samme tid er blevet færre ikke-jobparate, som modtager en ydelse. Den tendens går igen på landsplan. Fra 2019 til 2021 har kommunen blandt andet oplevet en stigning fra 561 til 752 på sygedagpenge, og 708 havde i 2019 fleksjob mod 761 i 2021.
Marselisborg

I handleplanen skriver Lolland Kommune, at "der er et betydeligt potentiale i at nedbringe det samlede antal sygedagpengemodtagere og borgere i jobafklaring til samlet set 4,4 procent af arbejdsstyrken mod 5,0 procent i dag. Marselisborg anser niveauet for realistisk både i forhold til gruppen af sammenlignelige kommuner, og set i lyst af, at Lolland kommune i 2018 og 2019 har ligget på det ydelsestryk."

For at nå i mål med dette skal kommunens jobcenter tilføjes en ekstra faglig konsulent.

Derudover skal den faglige linje på sygedagpengeområdet styrkes ved et supplerende tilkøb til Jobcentrets nuværende fagsystem.

De digitale værktøjer vil  sikre et ensartet forberedelsesmønster til samtalerne med borgerne.

Derudover vil det understøtte arbejdsmarkedskonsulenterne i forhold borgersamtaler vedrørende arbejdsmarkedet.

Der er ifølge Marselisborg-analysen for mange ting, der i øjeblikket ikke fungerer på sygedagpengeområdet, fortæller formand for Lolland Kommunes Social- og arbejdsmarkedsudvalg, Vibeke Grave (S). Arkivfoto: Jan Knudsen 

Jobcentret skal også have et større fokus på at indtænke muligheden for, at aktivitetsparate borgere kan bevilliges et fleksjob tidligere, end det sker i dag.

I handleplanen vil kommunens jobcenter blandt andet også fortsætte med at holde rekrutteringsarrangementer for virksomheder inden for forskellige brancher, ligesom man planlægger en tilbagevendende jobmesse, der første gang skal afholdes i foråret 2023.

- Så må vi se, hvad der sker fremadrettet. Det her er jo, hvordan verden ser ud lige nu. Der sker simpelthen så meget på beskæftigelsesområdet også fra regeringen og Folketinget, som også gerne vil blande sig, fortæller Vibeke Grave.

  • 12nak-jobcenter1
    Jobcenter Lolland skal ifølge en ny handleplan indenfor det næste halve til hele år arbejde med at bringe antallet af borgere på sygedagpenge ned. Arkivfoto: Anders Knudsen
  • 11nak_Vibeke Grave til arkiv1
    Der er ifølge Marselisborg-analysen for mange ting, der i øjeblikket ikke fungerer på sygedagpengeområdet, fortæller formand for Lolland Kommunes Social- og arbejdsmarkedsudvalg, Vibeke Grave (S). Arkivfoto: Jan Knudsen 
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Annonce
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Bil i brand på motorvejen

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan