Annonce
Lolland

LUFTFORURENING? KOMMUNE KUNNE IKKE LUGTE NOGET

Arkivfoto: Anders Knudsen
Ifølge Lolland Kommune er der ingen grund til at være bekymret for forurening på havn.

RØDBYHAVN: I Rødbyhavn oplever Mette Mather hoste, hudløshed i halsen og mistet stemme på grund af luften omkring havnen.

Derfor klagede hun over generne nær sin bolig ved havnen til Lolland Kommune.

Hos Lolland Kommune har man udført otte tilsyn i området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På de syv har man ikke kunnet finde nogen lugt af diesel eller lignende på havnen, som Mette Mather beskrev som mulige kilder til hendes opståede symptomer, der forsvandt, når hun ikke længere opholdt sig i Rødbyhavn.

På sidste tilsyn fandt kommunen to tankbiler, der tankede skibe.

- Vi har hørt om en person, der har fortalt om de der ubehagelige helbredsoplevelser, der blev kædet sammen med de gener. Fordi det var nogle ret voldsomme meldinger, så har vi været dernede for at se, hvad det er, der foregår, og har ikke kunnet konstatere de ting, der nu blev beskrevet. Vi kunne ikke se nogle direkte sammenhæng over til de havneaktiviteter, fortæller teamleder for Natur og Miljø i Lolland Kommune, Martin Bruun, der forklarer, at målemetoden for luftforureningen er med det, som naturen har udstyret os mennesker med.

- Det, om der er røg i luften, er ikke noget, man kan måle for, så det har været den almindelige metode, man bruger der, hvor vi har brugt vores egne næsebor til at prøve at se, om det har været noget, vi lugte os frem til, eller vi kunne se.

Man gik ikke ned og lavede en decideret luftmåling, hvor man kunne se, der er x antal parts per million af alt muligt forskelligt nede i området?

Nej. Det er meget avanceret, hvis man begynder at stille sådan nogle op, hvor man over en lang, lang periode forsøger at tage nogle luftprøver. Eftersom vi kom derned og slet ikke kunne genkende det med de store røgfaner og alt det, der var blevet skrevet, så var det noget, som vi sagde med det samme, at her er der ikke noget, der skulle føre til, at vi skulle bede nogen om at sætte hele det apparatur i gang. Om der kan have ligget et fartøj til, som har røget kraftigt, kan sagtens være, det skal jeg jo ikke forsværge. Men i hvert fald på de tilsyn, vi har været på, har vi ikke kunnet konstatere noget, som lignede noget, der ikke var almindelig drift af en havn, forklarer Martin Bruun, der slår fast, at metoden med at lugte sig frem til forureningen er den gængse metode.

- Det er det, man gør i de der situationer. Lugter her af et eller andet? Der kan jo lugte af rigtig mange ting. Tager man til Skagen, kan der lugte af fisk fra fiskefabrikkerne, og tager man ud til et landbrug, kan der lugte af gylle. Der er ikke sådan rigtig nogen apparater, der kan sige noget klogt om det, andet end at man kan bruge sin egen næse. Det er en anerkendt metode, at man bruger sine egne næsebor. Og med det har vi ikke kunnet konstatere, at der var nogle usædvanlige ting. Det er ikke det samme som at konstatere, at der slet ikke er nogle ting, for selvfølgelig er der dieselrøg og sådan noget ved en erhvervshavn.

Der er ikke sådan rigtig nogen apparater, der kan sige noget klogt om det, andet end at man kan bruge sin egen næse.

Martin Bruun, teamleder for Natur og Miljø i Lolland Kommune

En af de ting, Mette Mather var bekymret for, var forurening med styren fra Bredgaard Boats. Styren er et stof, der udledes ved glasfiberproduktion.

Men den type forurening lugtede det ikke som, fortæller Martin Bruun.

- Ved styren er man ikke i tvivl. Det er den der glasfiberlugt. Dér er næsen også målegrænsen. Så ligeså snart, at det er noget, man kan måle, og som er sundhedsskadeligt, så er det, når man kan lugte det. Der er vi heldigvis faktisk udstyret med en næse, der med det samme kan give os et praj om, at det skal du gå væk fra. Så hvis det er den lugt, så er den helt klart differentierbar fra andre lugte. Hvis man lugter det, skal man gå væk, for så er man i et område, hvor det begynder at være sundhedsskadeligt. Nu er det jo ikke, fordi man dør akut af at indånde det, men styren er kræftfremkaldende, så det er ikke noget, man skal stå og nyde, hvis man synes, at glasfiber lugter meget hyggeligt, fortæller han.

Ifølge Martin Bruun har fokus kun været på havnen i Rødbyhavn for at opsnuse, hvad det nu kunne være, der forurenede luften.

- Det var klagers oplysning, at det var noget nede fra havnen og bådene, så det er det, vi har koncentreret os om. Havde vi stået nede på havnen og kunnet lugte det der styren, så var det helt relevant at ringe efter miljømyndigheden, for så var der noget galt, for det skal der ikke lugte af. Men vi har på et tidspunkt sagt, at nu har vi været på tilsyn et antal gange og kunne konstatere de ting, og nu kan vi ikke komme videre med det. Det kan godt være, at vedkommende har nogle forskellige ting med helbredet og døje med, men vi kan ikke se nogen direkte kobling til de aktiviteter, der blev nævnt, forklarer Martin Bruun.

Rødbyhavns havn har i det tidsrum, der blev klaget over gener, også været en del mere aktiv på grund af byggeriet af Femern-forbindelsen, hvilket nu er stilnet lidt af på grund af, at byggepladsen nu har bygget sin egen arbejdshavn, bemærker natur og miljø-lederen.

Selv om Lolland Kommune er myndighed i forhold til at undersøge luftkvaliteten og sikre, at den er indenfor lovens rammer, er der ikke meget, man kan gøre ved den almindelige forurening på en havn.

- Det kan godt være lidt diffust. Dem, der bor inde ved de større indfaldsveje i København, de kan jo også lugte vejene. Det kan man jo sådan et sted. Og der ved man jo desværre også, at det ikke er fremmende for helbredet at bo sådan et sted. Det er både noget med støjen, men det er også noget med luftkvaliteten, som man rent faktisk kan påvise har en negativ indflydelse på helbredssituationen for de mennesker, der bor der. Men det gør det ikke forbudt at køre i sin bil på de veje, forklarer Martin Bruun og fortsætter:

- Det er det samme med havnen. Det er Miljøstyrelsen, der regulerer udledninger fra skibe. Og det er ubetvivleligt, at sådan et skib, der ligger med sin hjælpemotor, og indtil den har slukket hovedmaskinen, det ryger. Og er det ikke helt uhæmmet, fordi de fyrer med et eller andet vildt brændstof, de ikke må, så må det godt det. Kunne det være rart at være det foruden i nogle tilfælde? Det kunne det nok for de omkringboende. Men hvis skibene er indenfor det normale felt, så kan vi ikke begynde at forlange, at de skal holde op med at have en udledning fra deres motor. Det må de gerne have.

Martin Bruun slår også fast, at Lolland Kommune ville have reageret, hvis man havde fundet en årsag til forureningen, og man ikke behøver at bekymre sig.

  • 00 LOL F Rød havnen 1
    Arkivfoto: Anders Knudsen
Annonce
Lolland

Opråb fra sognepræst: Risiko for, at kirken lukker

112

Forsøgte at stikke af fra politiet: Forklaringen fandt de på hans bopæl

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Togdrømmen knust: Den togtur til København er en illusion

Guldborgsund

Sofie Amalie lever med en livslang gæld

Sundhed

Foruroligende kortlægning: Her er risikoen for tidlig død voldsom

Indland

Kommuner vil hellere bruge tid på børn end måltal

112

Færgerejsende fanget: Havde farlig genstand gemt i tasken

Guldborgsund

110 nye boliger på vej: - Jeg må lige knibe mig selv i armen

Lolland

Opråb fra sognepræst: Risiko for, at kirken lukker

Sport

Få måneder før OL: To NFH-spillere udtaget til landsholdet

Sport

Ny landsholdstrøje overrasker med lokal detalje

Indland

Cirka 840 kilo narko er fundet ved Sjællands Odde

Vejret

Lunefuldt forårsvejr bringer regn og blæst - og en smule sol

Indland

Gør klar til massiv oprustning mod ny pandemi

112

Alt, alt for hurtigt: Bilist kørte 91 km/t inde i byen

Erhverv

Snart sparkes kæmpebyggeri i gang: - Samarbejdet er fremragende

Guldborgsund

Nyt telefonbedrageri: Sådan snød de hævekortet fra ældre

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Truet træleopard bidt ihjel: - Helt ekstremt øv

Sport

Ærlig cheftræner efter nederlag: - Vi kan ikke bare krølle Skive sammen

Sport

Spændende pokallodtrækning: - TSØ skal møde gamle kendinge

112

Nu udrustes vores lokale politi med strømpistoler

Erhverv

Prisvindende lokal møbelproducent begæret konkurs

Guldborgsund

Derfor fløj kampflyene over Falster

112

Tiltalt for drab på spædbarn vil skilles