Annonce
Lolland

Kunstner-kritik af Art Barns

Jens Flensted undrer sig over, at ingen lokale udøvende kunstnere er med i Art Barns. Foto: Jan Knudsen.
Når Lolland Kommune inviterer til kulturkonference den 5. november med Art Barns på dagsordenen, er det ikke alle kunstnere, der jubler. Kunstneren Jens Flensted Andersen mener, at man bevæger sig væk fra det autentiske og lollandske. Men kulturudvalget opfordrer til at turde tænke stort.

LOLLAND: Er det ikke godt, når initiativrige mennesker vil sætte gang i at omdanne et stort antal lader på Lolland til kunstmuseer med kunst fra hele Verden – så Lolland kan blive mere kendt globalt for at være kunst-mekka - og mange nedslidte bygninger så får udsigt til at blive renoveret?

Det mener de fleste nok, men ikke den vestlollandske kunstner Jens Flensted Andersen, der oplever, at Art Barns blot er endnu et eksempel på, at det kommercielle altid vinder over det, der kommer fra græsrødderne - og dem, der ved noget om tingene lokalt.

Ingen lokale er med

- Det her handler om at fylde nogle lader med diverse kunst fra fem kontinenter. Men hvorfor skal vi interessere os for det, når ingen kunstnere på Lolland er med til at påvirke det? Til mødet den 5. er ikke én eneste udøvende kunstner med i panelet, så det her ender vel bare med, at der kommer noget tilfældig kunst ind, som Art Barns og initiativtageren Christoffer Faurschou kan lide, siger kunstneren.

- Det her er lige så meget forretning som Knuthenborg og Lalandia, der vel har klaret sig selv, men alligevel har kommunen gennem Business Lolland-Falster allerede brugt 700.000 kroner på det, og det er kun begyndelsen, siger kunstneren.

Annonce

Ikoner ødelægger byer

Endnu et tegn på, at kommunen er på vej væk fra fokus på egen kultur, ser han i form af økonomiudvalget i Lolland Kommunes planlagte rejse til Bilbao, hvor man blandt andet skal hente inspiration til at forstå, hvordan kunst kan påvirke en hel bys udvikling.

- Det er jo et helt forkert sted at søge inspiration, for der har de jo bygget Guggenheim-museet, som måske tiltrækker turister, men ikke har noget at gøre med Bilbao. Samtidig er det et godt eksempel på, hvordan et bygningsværk, som ikke passer ind i bybilledet, bare får plads, fordi det er kommercielt interessant, siger han.

Fritids og Kulturudvalget i Lolland Kommune er ikke inviteret med på turen til Bilbao, men formanden for udvalget Martin Boesen mener bestemt ikke, at turen er et fejlskud.

- Turen til Bilbao handler jo ikke bare om Guggenheim-Museet. Det handler også om, hvordan man udvikler en by i et landbrugssamfund til at bruge kunsten og kulturen generelt til at løfte sit image og sin udvikling til at være et bysamfund, siger udvalgsformanden.

Annonce

Kulturarv sikres

Han mener, at Lollands kulturarv vil blive styrket i kraft af projektet, fordi kulturhistoriske bygninger, såsom slotte, herregårde, pakhuse og andet pludselig vil få mulighed for at blive vedligeholdt til glæde for Lollands indbyggere og gæster på egnen.

- Det er da også til gavn for Lolland, hvis vi pludselig får nogle værker ind, der gør os interessante for mennesker fra hele Verden. Som jeg er blevet oplyst, bliver der tale om nogle værker, som absolut er i global særklasse, siger udvalgsformanden, der gerne så, at flere turister på bytur i København, Hamborg eller Berlin fik lyst til at lægge vejen forbi. Eller ligefrem vælger Danmark for at se Art Barns på Lolland.

- Hvis man vil udvikling, så duer det ikke med det navnepilleri. Så er man nødt til at tænke stort, siger udvalgsformanden, der godt kunne forestille sig, at 15 eller 20 Art Barns bliver en realitet.

- I den sammenhæng er det jo peanuts, vi investerer, siger han og opfordrer Jens Flensted Andersen og andre lokale kritikere til at give deres besyv med på konferencen.

Samme opfordring lyder fra Christoffer Faurshou. Han understreger, at han ikke er ejer af Art Barns, men at der er tale om en selvejende institution.

Annonce

Rejs til Holstebro

- Der er rigtig mange gode mennesker og organisationer, der arbejder engageret for, at visionen om, at Lolland-Falster som en international kunstdestination skal blive en realitet. Det er samtidig en rejse, vi gerne vil have endnu flere med på. Derfor vil jeg opfordre alle, der har ambitioner på kulturområdet og lyst til at engagere sig i udviklingen af Art Barns Lolland, til at deltage. Så kan vi sammen tale om, hvordan museumsinstitutionen skal udvikle sig, og sikre, at vi skaber mest mulig værdi og stolthed for alle på Lolland og Falster, siger han.

Umiddelbart tror Jens Flensted Andersen dog ikke på, at der bliver tale om reel indflydelse.

- Der er mange eksempler på, at det hele kører fra toppen og ned. Prøv bare at se, hvad der skete, da man valgte at omlægge Axeltorv i Nakskov med brolægning til millioner af kroner. Hvilke borgere og turister har da været utilfredse med den tidligere belægning? De bemærker da snarere, at bygningerne omkring belægningen er nedslidte - og at deres gamle rådhus - uden borger-indflydelse - blev solgt til Nota, siger kunstneren, der mener, at byrådet i Lolland i stedet burde starte deres inspirations-rejse i Holstebro.

- Her har man for 60 år siden gjort sig de samme overvejelser som Lolland om at bruge kunsten aktivt. Men her tog man udgangspunkt i, hvilken kunst man ønsker sig at blive kendt for. Det er den rigtige vej at gå, og det har virkelig virket. I dag er Holstebro kulturelt et kæmpe fyrtårn, som folk fra hele Danmark kunne lære af, siger han og oplyser, at han lige nu ikke planlægger at komme til mødet den 5.

- Jeg er overbevist om, at kunsten er sekundær i projektet, men det er vel lige meget, så længe den ene kendis efter den anden bakker op, siger kunstneren, der afviser, at han er kritisk, fordi han hellere så, at der blev brugt flere penge på kunst-støtte lokalt.

- Jeg synes, at vi kunstnere får meget støtte fra Lolland Kommune. Det er vi glade for, så den her kritik handler kun om, at jeg mener, at kommunen bevæger sin fokus væk fra det, som er autentisk for Lolland, siger han.

Kulturkonferencen foregår den 5. november i Ravnsborghallen fra 9.30-15. Tilmelding: Senest 26. oktober 2022 kl. 12.00 til Louise Boye Moe på lobmo@lolland.dk

Annonce
Erhverv

SKOLE RAMT AF MILLION-UNDERSKUD: FARVEL TIL 14 MEDARBEJDERE

Annonce
Annonce
112

KNALLERTKØRER FORSVANDT EFTER SAMMENSTØD

Lolland

STARTER VINDMØLLESAG OM IGEN

Indland

MIUSIKEREN HUGO HELMIG ER DØD, 24 ÅR

Lolland

LOKAL REVY HENTER BADEHOTELLET-SKUESPILLER

112

TO MÆND SIGTET FOR SERIE AF BUTIKSTYVERIER

Lolland

SPAREDE ALT FOR MANGE PENGE

Lolland

HOLGER SCHOUS KRAV FÅR OPBAKNING FRA FREDERIKSBERG

Vejr

DMI VARSLER KEDELIG WEEKEND MED SKYDÆKKE OG GLATTE VEJE

Varmestrid

FRIFINDELSE AF MARIBO VARMEVÆRK ANKET

Lokal nyt

STADIG ET UDSAT BOLIGOMRÅDE

Lokal nyt

NYE PENSIONSREGLER FRA NÆSTE ÅR: DET BETYDER DET FOR DIG

112

RØG FRA PILLEFYR SATTE BRANDFOLK I ARBEJDE

Lokal nyt

SÅDAN TØRRER DU TØJ TIL VINTER

Guldborgsund

MALERI PÅ VEJ UD AF LANDET - NU VIL FUGLSANG HAVE PUBLIKUMS HJÆLP TIL AT KØBE DET

Guldborgsund

VÆR PÅ VAGT: SPILMISBRUG KAN STARTE TIDLIGT

Lolland

MØD MANDEN DER SKABTE EN HELT NY VALUTA

Annonce
112

SIGTET FOR FIELD'S-SKYDERI BLIVER FRIVILLIGT BAG TREMMER

Indland

CORONA HAR FÅET FLERE AF SAMFUNDETS SVAGESTE TIL AT MISTRIVES

Lokal nyt

SKIFTER DE ANDEBY UD MED LOLLAND-FALSTER?

Corona-virus

TO TREDJEDELE OVER 50 ÅR HAR FÅET BOOSTER MOD CORONA

Musik

Julekoncert på Fuglsang

Lokal nyt

SKADEDYR LUKKER BUTIK PÅ STOR TANKSTATION

Lokal nyt

HØJESTERET: EKSBANKDIREKTØR SKAL BETALE 231 MILLIONER

Annonce
Annonce